Τσιόδρας στο News247: Μπόνους σε συνάρτηση με το ποσοστό του κόμματος
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού αποδίδει τη συζήτηση για απλή αναλογική στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. Τάσσεται υπέρ της διατήρησης του 3% και αναπτύσσει την πρόταση του κινήματος για 255 βουλευτές που θα εκλέγονται με μεικτό σύστημα
- 16 Ιουνίου 2016 07:27
“Ο ΣΥΡΙΖΑ καρπώθηκε δύο φορές το bonus των 50 εδρών και τώρα που βλέπει ότι είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις θυμήθηκε το ξεχασμένο σύνθημά του για την απλή αναλογική”, σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας συμμετέχοντας στο διάλογο του News247 για τον εκλογικό νόμο.
Ο κ.Τσιόδρας χαρακτηρίζει υπερβολικό το μπόνους των 50 εδρών και προτείνει μικρότερο μπόνους σε συνάρτηση με το ποσοστό του κόμματος και όχι προκαθορισμένο.
Ειδικότερα εξηγεί ότι: “Η πρόταση μας είναι το πρώτο κόμμα να παίρνει 1 έδρα για κάθε 2%. Αν πχ έχει ποσοστό 40% θα πάρει bonus 20 έδρες. Αν πάρει 36% 18 έδρες, αν πάρει 30% 15 έδρες κοκ” και προτείνει το μπόνους να ισχύει και για συνασπισμούς κομμάτων.
Ο κ.Τσιόδρας εκτιμά επίσης ότι: “ Πρέπει να διατηρηθεί το όριο του 3% κι αν θέλει ο ελληνικός λαός να μας αφήσει εκτός Βουλής, ας κρίνει και ας το κάνει. Στην Ελλάδα ο καθένας θέλει και το δικό του κόμμα για να είναι αρχηγός. Αν καταργηθεί και το όριο του 3% φανταστείτε τι έχει να γίνει…”
Αναπτύσσει δε την πρόταση του Ποταμιού για ένα μεικτό εκλογικό σύστημα, με τη μείωση των βουλευτών σε 255, εκ των οποίων οι πέντε να εκλέγονται από την ομογένεια.
Οι απαντήσεις του κ.Τσιόδρα στα τρία ερωτήματα του News247 για τον εκλογικό νόμο
Απλή αναλογική ή αναλογική με… μπόνους; Πόσο πρέπει να είναι το μπόνους και να δίδεται ή όχι σε συνασπισμό κομμάτων;
Ο ΣΥΡΙΖΑ καρπώθηκε δύο φορές το bonus των 50 εδρών και τώρα που βλέπει ότι είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις θυμήθηκε το ξεχασμένο συνθημά του για την απλή αναλογική. Αν πίστευε πραγματικά σε αυτό το εκλογικό σύστημα,τι τον εμπόδιζε να το φέρει στην πρώτη κυβερνητική θητεία του; Το Ποτάμι παρουσίασε σε “ουδέτερο” χρόνο, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Ζάππειο, μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Θεωρούμε υπερβολικό το bonus των 50 εδρων στο πρώτο κόμμα. Τον Μάιο του 2012 το πρώτο κόμμα με 19% πήρε ως bonus άλλες τόσες έδρες από όσες έβγαλε. Πιστεύουμε ότι το πρώτο κόμμα πρέπει να έχει κάποια πριμοδότηση που θα του δίνει τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό κυβέρνησης. Η απλή αναλογική δεν θα λειτουργούσε σταθεροποιητικά. Αν στην Ελλάδα γινόταν αυτό που έγινε στην Πορτογαλία, να γίνει κυβέρνηση δηλαδή με κορμό το δεύτερο κόμμα, θα είχε γίνει χαμός. Φανταστείτε πχ να ήταν πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και να γινόταν κυβέρνηση χωρις αυτόν, πράγμα που θα μπορούσε να γίνει αν ίσχυε το σύστημα της απλής αναλογικής. Επίσης για να συγκροτηθεί κυβέρνηση θα χρειάζονταν 4-5 κόμματα, γεγονός που θα δημιουργούσε άλλου τυπου δυσλειτουργίες και προβλήματα. Σε λίγα χρόνια θα συζητούσαμε πάλι εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.
Παρότι η απλή αναλογική συμφέρει τα μικρότερα κόμματα, όχι μόνο γιατί θα έχουν κάποιες έδρες παραπάνω αλλά κι επειδή είναι καθοριστικός ο ρόλος τους στο σχηματισμό κυβέρνησης, το Ποτάμι δεν μιλάει συγκυριακά ή με βάση το στενό κομματικό συμφέρον, αλλα από θεση αρχών. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει bonus για το πρώτο κόμμα, στη βάση της λογικής που προανέφερα και το bonus αυτό να βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το ποσοστό του κόμματος κι όχι να είναι προκαθορισμένο ανεξαρτήτως ποσοστού, ούτε να είναι υπερβολικό. Η πρόταση μας είναι το πρώτο κόμμα να παίρνει 1 έδρα για κάθε 2%. Αν πχ έχει ποσοστό 40% θα πάρει bonus 20 έδρες. Αν πάρει 36% 18 έδρες, αν πάρει 30% 15 έδρες κοκ. Το σύστημα αυτό εξασφαλίζει κα μεγάλη αναλογικότητα και λογική ενίσχυση του πρώτου κόμματος. Το bonus να ισχύει φυσικά και για συνασπισμούς κομμάτων.
Πρέπει να διατηρηθεί το 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή;
Ασφαλώς. Παρότι οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν στο όριο να μπούμε στη Βουλή ή να μείνουμε εκτός, μιλάμε πάντα από θέση αρχών. Πρέπει να διατηρηθεί το όριο του 3% κι αν θέλει ο ελληνικός λαός να μας αφήσει εκτός Βουλής, ας κρίνει και ας το κάνει. Στην Ελλάδα ο καθένας θέλει και το δικό του κόμμα για να είναι αρχηγός. Αν καταργηθεί και το όριο του 3% φανταστείτε τι έχει να γίνει…
Ποιες ακόμη αλλαγές μπορούν να γίνουν για καλύτερη αντιπροσώπευση; Υποψήφιοι και με λίστα, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ανώτατη θητεία για κάθε βουλευτή;
– Η ολοκληρωμένη πρόταση που έχει ηδη καταθέσει το Ποτάμι συνίσταται στα εξής βασικά σημεία:
Οι βουλευτές μειώνονται σε 255. Οι 250 εκλέγονται στην Ελλάδα και οι 5 από την ομογένεια.
α) Οι βουλευτές εκλέγονται με δύο τρόπους:
– Σε 140 μονοεδρικές περιφέρειες με σταυρό από ενιαία λίστα υποψηφίων. Δίπλα στο όνομα του κάθε υποψηφίου αναγράφεται το όνομα του κόμματος που τον στηρίζει.
– Οι 110 με λίστα σε ευρείες περιφέρειες. Ο ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον βουλευτή της αρεσκείας του στη μονοεδρική και το κόμμα της αρεσκείας του στην ευρεία περιφέρεια. Η ψήφος που μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό είναι η ψήφος στην ευρεία περιφέρεια.
β) Το πρώτο κόμμα λαμβάνει bonus 1 έδρα για κάθε 2% των ψήφων αντί των 50 εδρών που λαμβάνει σήμερα. Με αυτό τον τρόπο το σύστημα γίνεται πιο αναλογικό και ταυτόχρονα ενισχύεται το πρώτο κόμμα ώστε να δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Τα κόμματα που δεν εκλέγουν βουλευτές στις μονοεδρικές παίρνουν τις έδρες που τους αναλογούν από τις ευρείες περιφέρειες.
γ) Πέντε έδρες της Βουλής καταλαμβάνονται από Έλληνες της ομογένειας οι οποίοι εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες στον τόπο διαμονής τους. Αφού πρόκειται για μονοεδρικές, η ψήφος δεν μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό ώστε να μην αλλοιώνονται οι συσχετισμοί.
δ) Με την πλήρη αλλαγή του εκλογικού χάρτη αλλάζουν και οι σημερινές περιφέρειες.
ε) Το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή διατηρείται
στ) Τα κόμματα ωθούνται να υιοθετήσουν πιο δημοκρατικό εσωτερικό τρόπο λειτουργίας προκειμένου να επιλέξουν τους υποψήφιους βουλευτές.
Το παραπάνω σύστημα πιστεύουμε ότι είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και δημιουργεί μια νέα σχέση πολίτη-πολιτικής. Ειναι πιο αναλογικό, δίνεται η δυνατότητα να επιλεγούν αξιοι άνθρωποι ανεξαρτήτως κόμματος, σπάνε οι μεγάλες περιφέρειες. Είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση και για βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος, αλλά πρέπει να μείνουν στην άκρη μικροκομματικές σκοπιμότητες.