Τσίπρας: Αύξηση του κατώτερου μισθού σημαίνει ανάπτυξη
Στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής οι προτάσεις της αξιωματικής αντπολίτευσης για τα εργασιακά. Στον ΣΕΒ μιλά σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την δέσμευση για τα 800 ευρώ.
- 29 Ιουνίου 2021 06:11
«Σύγχρονο» και «ευρωπαϊκό» είναι η διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής ευημερίας και ασφάλειας για όλους και ιδίως για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, με αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ, ακόμη και μείωση του χρόνου εργασίας. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε χθες στην εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά ο Αλέξης Τσίπρας ενώ αναμένεται να μιλήσει σήμερα στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε με την χθεσινή του παρέμβαση στην «καρδιά» της κυβερνητικής πολιτικής που αντιλαμβάνεται ως εμπόδιο στην ανάπτυξη την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων τονίζοντας πως η αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει ταυτόχρονα αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Άρα αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο μια και οδηγεί σε άμεση τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, στοιχείο απαραίτητο για την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η χθεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα οφέλη προς τους μικρομεσαίους. Τοποθετούμενος αμέσως μετά την αποδοχή αυτής της λογικής από τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργο Καβαθά μίλησε για ένα «πολύ ευχάριστο και αισιόδοξο μήνυμα, το ότι είναι θετικός ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην αύξηση του κατώτατου μισθού».
Ποιοι θέλουν συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «δεν ήταν ποτέ οι εκφραστές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αυτοί οι οποίοι έθεταν τη βασική αντίθεση στη λογική της αύξηση του μισθού. Αυτοί οι οποίοι πάντοτε, είτε δημόσια, όχι τόσο, κυρίως παρασκηνιακά και υπογείως, έθεταν διαρκώς ζήτημα για τη μείωση του μισθού, ήταν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κύκλοι που πρόσκεινται στον Σύνδεσμο των Βιομηχάνων, αυτοί οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν να κερδίσουν και πάρα πολλά πράγματα από την αύξηση της ενεργού ζήτησης στην ελληνική οικονομία, είτε για λόγους που έχουν να κάνουν με εξαγωγές, είτε με την οικονομία κλίμακας στις επιχειρήσεις τους». Τόνισε πως αυτούς τους κύκλους «δεν τους αφορά τόσο αυτό, τους αφορά η συρρίκνωση του δικού τους κόστους, του εργασιακού κόστους και εκείνο που βρίσκουν εύκολο κάθε φορά, είναι το μισθολογικό κόστος. Άρα, ο εργαζόμενος».
Δέσμευση τα 800 ευρώ και οι συλλογικές συμβάσεις
Ο πρόεδρος του ΣΡΥΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «αποτελεί στόχο, επιδίωξη και δέσμευσή μας η επαναφορά της διαπραγμάτευσης μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης στους κοινωνικούς εταίρους. Θεωρούμε όμως απαραίτητο αυτό να γίνει μετά από την εναρμόνιση του μισθού στην πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, μετά από τόσα πολλά χρόνια καθήλωσης. Και όταν μιλάμε για κατώτατο, ο κατώτατος συμπαρασύρει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια».
Εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βασικό εργαλείο για την διαμόρφωσή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη για κατάργηση του νομοθετικού πλέγματος που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση. Θέλει μία κοινωνία που ο εργαζόμενος του 12ωρου θα νοιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο και ο μισθωτός των 800 ευρώ προνομιούχος έναντι αυτού των 400» κι αυτό την ίδια στιγμή όταν ακόμη και στις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για το τέλος του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και την ανάγκη αύξησης των μισθών». Την ίδια στιγμή επίσης που 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αυξήσει τον κατώτερο μισθό και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτουν πάνω από το 60% των εργαζόμενων ενώ στην Ελλάδα μόλις το 14,7%. Με βάση αυτά μίλησε ευθέως για «κατάργηση του αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη και ισχυρό πλέγμα συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά βάσιμου λόγου απόλυσης, αναθεώρηση πλαισίου ομαδικών απολύσεων, ισχυρό ΣΕΠΕ με 1.500 προσλήψεις ελεγκτών».
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ώστε να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας ουσιαστικός διάλογος για την μείωση του χρόνου εργασίας δίχως μείωση των αμοιβών. Πιο συγκεκριμένα για πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου με αντισταθμιστικά οφέλη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους όπως και την μείωση των υπερωριών και την κατάργηση της υπερεργασίας, θεσμού που υπάρχει μόνον στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε, επιπρόσθετα, σε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας όπως ένα «μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, μερική διαγραφή χρεών πανδημίας, ρευστότητα και εγγυήσεις ώστε να γίνονται προσλήψεις» αλλά και ένα «ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24μηνών, με αυξημένες αμοιβές και πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας».
Πολιτική διέξοδος
Από την χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έλειψε και το πολιτικό στοιχείο. Αυτό που σχετίζεται με την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το μήνυμα που έστειλε στην εκδήλωση η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαθ. Η Γιολάντα Ντίαθ που θεωρείται η επικρατέστερη για την αντικατάσταση του Παμπλο Ιγκλέσιας στην ηγεσία των Podemos, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «υπάρχει περιθώριο στην Ευρώπη για να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές προς όφελος του συλλογικού συμφέροντος των εργαζομένων και όχι μονάχα για το συμφέρον κάποιων λίγων προνομιούχων». Εκφράζοντας την κυβέρνηση σοσιαλιστών και Podemos στην ιβηρική χώρα.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «το παράδειγμα λοιπόν της Ισπανίας μας δείχνει ότι υπάρχει ο δρόμος της στήριξης των εργασιακών δικαιωμάτων και της αύξησης του κατώτατου μισθού και είναι ένας δρόμος που δεν καταστρέφει την οικονομία, αντιθέτως την κάνει την οικονομία πιο παραγωγική».
Επισήμανε πως «θεωρώ ότι είναι και μια πυξίδα για μας ν’ ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο, διεκδικώντας, όποτε κι αν έρθει η επόμενη κάλπη, να βγάλει, μέσα από την απλή αναλογική, γιατί αυτό είναι το σύστημα των εκλογών που θα έχουμε στην επόμενη εκλογική διαδικασία, τη δυνατότητα να προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση που θα φέρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της κοινωνίας».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις