Τσίπρας: Χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου

Τσίπρας: Χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή Eurokinissi

Σκληρή ήταν η κριτική του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία. Εξήγησε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει παρών.

Εφόλης της ύλης κριτικής στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα εξωτερικής πολιτικής άσκησε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνίων των ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισε λέγοντας ότι “για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές, ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική μπορεί να έχει μόνο δύο, πολύ συγκεκριμένους στόχους.Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.Και δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν”.

Συνεχίζοντας είπε: “Ηταν η Ελλάδα που μετά από τριάντα χρόνια εγκατέλειψε τη πολιτική της ακινησίας και έλυσε προς το συμφέρον της το ζήτημα της ονομασίας των Βόρειων γειτόνων μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ώστε σήμερα η αεράμυνα της Βόρειας Μακεδονίας να καλύπτεται από την ελληνική Πολεμική αεροπορία– όχι την Τουρκία. Αυτή ήταν η Ελλάδα που μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντέστρεψε την τύχη δύο χωρών στα βόρεια σύνορά μας – της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Αυτό που βλέπουμε όλοι οι Έλληνες, εδώ και δέκα μέρες, είναι μια Κυβέρνηση που αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της τι αποφάσεις και κυρίως αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.

Μία Κυβέρνηση που προτείνει σταθερά στην Τουρκία διάλογο – αλλά δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε σε αυτόν.

Aποφασίσατε να υπογράψετε τη Συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και καλά κάνατε. Ξέρετε πολύ καλά ότι όχι μόνο στήριξα την ελληνοιταλική συμφωνία παρά τους σοβαρούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίστηκε.

Όχι μόνο υποστήριξα δημόσια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο για να διεμβολίσει την παράνομη Συμφωνία της Τουρκίας με τον Λίβυο Πρωθυπουργό. Αλλά ότι επιπλέον υπογράμμισα και ότι στηρίζω μια τμηματική συμφωνία, η οποία να επιτρέπει την οριοθέτηση στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τι κάνατε όμως εσείς;

Υπογράψατε τελικά μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη Τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο.

Οι αποφάσεις σας ήταν αποφάσεις οπερέτα. Για τα μάτια του κόσμου.Για την επικοινωνία Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας όμως δεν είναι επικοινωνία. Και αναρωτιέμαι γιατί, έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι, αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση. Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία. Δε πραγματοποιεί έρευνες, άρα δε παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία. Και στο πως θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο.

Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου.

Και το πιο τραγικό βέβαια, δεν είναι μόνο ότι αναγκάσατε σε παραίτηση τον Εθνικό Σύμβουλο Ασφαλείας σας, όταν για λόγους αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειας είπε την αλήθεια. Το πιο τραγικό είναι ότι από μόνοι σας, με αυτή τη ρητορική, αποδυναμώσατε τα επιχειρήματα της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι είναι απαράδεκτο η ΕΕ να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να παριστάνει τον ουδέτερο μεσολαβητή σε αυτές τις εξελίξεις. Να αποφασίζει κάθε τρεις και λίγο κυρώσεις για παραβίαση δικαιωμάτων τρίτων χωρών και να σφυρίζει αδιάφορα ή στη καλύτερη να παριστάνει τον διαιτητή όταν πρόκειται για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της.

Κύριε Μητσοτάκη, θα είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Αν θέλετε πραγματικά εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας που λέγεται ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα ζητήσετε άμεσα-επιτέλους- τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θα καταγραφούν οι θέσεις όλων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Δεν είναι ανεκτό, στο όνομα δήθεν του εθνικού συμφέροντος να απαιτείτε σιωπή και σιγή ασυρμάτου. Και να στιγματίζετε όποιον σας κάνει κριτική ή όποιον λέει την αλήθεια .Αν είναι δικός σας τον απολύετε, όπως τον Σύμβουλο Ασφαλείας .Αν είναι απέναντι τον κατατάσσετε απέναντι. Ότι ενισχύει τα επιχειρήματα του εχθρού. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Και τα ίδια κάνετε και με τη πανδημία. Όποιος σας ασκεί κριτική, που τα έχετε κάνει θάλασσα, είναι ψεκασμένος.Αλλά έτσι αντιδράτε γιατί δε θέλετε καμία φωνή κριτικής. Αυτό όμως είναι προβληματικό για την ίδια τη δημοκρατία”.

Κατέληξε λέγοντας: “Εμείς σήμερα, παρά τις σοβαρές διαφωνίες μας με την Συμφωνία και την έλλειψη στρατηγικής σας, δεν προχωρούμε σε μια στάση στείρας και ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε αυτή τη Συμφωνία για όλους τους λόγους που ανέπτυξα.

Και η ιστορία μακάρι να μη δικαιώσει τους φόβους μας. Δε θα καταψηφίσουμε όμως διότι έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας που θα έχει το να καταψηφίσουμε μια συμφωνία που ενδεχομένως πολύ σύντομα, έτσι όπως τα κάνετε, να κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε, απέναντι στο παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο”.

Δεν πλειοδοτούμε σε εθνολαικισμό όπως κάνατε εσείς απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως κάνατε εσείς όταν μας λέγατε ότι για την προσφυγική κρίση φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως κάνατε εσείς σε κάθε ταξίδι μου στην Τουρκία και την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου. Όπως κάνατε εσείς, όταν στελέχη σας δήλωναν ότι εμπιστεύεστε τον Ερντογαν περισσότερο από εμένα, τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό. Όπως κάνατε εσείς προσωπικά κ. Μητσοτάκη όταν τολμήσατε να πείτε ότι δήθεν πούλησα τη Μακεδονία για να πάρω τις συντάξεις. Και δεν είχατε το σθένος να ζητήσετε μία συγγνώμη.

Ακούω, τέλος, σήμερα να λέτε για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και χαίρομαι ιδιαίτερα που επιτέλους θα υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία. Καταθέτω λοιπόν όλες τις δηλώσεις του Τομεάρχη Εξωτερικών σας όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Διότι όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε «τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής» και θα «έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση.

Κύριε Μητσοτάκη ούτε εσείς ούτε κανένας από την πατρίδα δεν έχει το δικαίωμα να ζητά πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης από την Αριστερά και το δημοκρατικό κόσμο. Γιατί οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του εθνικισμού κατοικούν αποκλειστικά στο δικό σας σπίτι.

Κύριε Μητσοτάκη, θέλω να κλείσω με τα λόγια ενός συντοπίτη σας που η πατρίδα του οφείλει πολλά. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος λοιπόν, έλεγε πως: «Ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πολύ πρωτύτερα από ότι βλέπουν οι άλλοι. Αν δεν έχει το χάρισμα αυτό, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα του στην συμφορά και την καταστροφή.» Σας το λέω λοιπόν τώρα, καθάρά και ξάστερα πριν είναι αργά: Επιστρέψτε τη χώρα σε μια σοβαρή εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος. Μιλήστε ειλικρινά στον ελληνικό λαό. Γιατί πάντα, το εθνικόν είναι το αληθές”.

Στάση ευθύνης το “παρών”

Για “υποκρισία” στην εξωτερική πολιτική κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, επαναλαμβάνοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε απαντώντας σε αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι δεν έφταιγε αυτός για τον “εθνικό δισχασμό” αλλά η “παράταξη εθνικοφρόνων” και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει ότι στα ζητήματα εθνικής εξωτερικής πολιτικής “δεν έχει νόημα να λέει κανείς μεγάλα λόγια”. “Τον πατριωτισμό τον δείχνει κάθε παράταξη στην πράξη και όχι με λόγια και κορώνες εθνικοφροσύνης. Το λέω γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση, και με δική σας ευθύνη, δημιουργήσατε ένα τοξικό κλίμα στα εθνικά θέματα που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στο διχασμό του ελληνικού λαού σ’ ένα θέμα που υπήρχε εθνική γραμμή” τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σχολίασε πως σε αυτά τα θέματα “έχετε λερωμένη τη φωλιά σας”. Όπως υποστήριξε, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση διατήρησε μια στάση “απολύτως απορριπτική” απέναντι σε “όποια διαπραγμάτευση” και “την εθνική γραμμή” που αποτελούνταν και από δικές της “θέσεις και τοποθετήσεις”.

Αντιπαραβάλλοντας την τωρινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας την χαρακτήρισε “εποικοδομητική” και ότι “κάνει καλό” στην κυβέρνηση που δεν υπερψηφίζει τη συμφωνία με την Αίγυπτο καθώς και που, όπως είπε, “είμαστε εκεί και λέμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κάνοντας έρευνες όταν εσείς -κακώς- δεν τολμάτε να το πείτε”.

Υποστήριξε, δε, πως η προηγούμενη κυβέρνηση ανήγγειλε τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τότε η επίσημη θέση της ΝΔ που σήμερα “πανηγυρίζει” ήταν ότι αυτό “υποσκάπτει τις θεμελειώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής διότι δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της Θάλασσας διότι αυτή είναι μια ειδική περίπτωση”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προετοιμασία της διαδικασίας επέκτασης από τον ίδιο σε συνεργασία με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Νίκο Κοτζιά, και στην αναγγελία ότι θα το φέρουν στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι τότε “πέσατε να μας φάτε ότι αφήνουμε έκθετο το Αιγαίο”. “Δηλαδή θα σας πούμε και εμείς σήμερα, γιατί πηγαίνετε μέχρι το Τέναρο, γιατί δεν πάτε λίγο πιο ανατολικά, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και νοτίως της Κρήτης και ανατολικά της Κρήτης;”, διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση κάποια στιγμή.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο, αντέστρεψε το ερώτημα γιατί δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, παραπέμποντας στις κυβερνήσεις της ΝΔ 2005-2009 και 2011-2014, όταν όπως είπε η χώρα διαπραγματευόταν ΑΟΖ και με τη Λιβύη που τότε δεν είχε “φιλοτουρκικό καθεστώς”. Συγχρόνως, εξέφρασε την άποψη ότι η “κυρίαρχη αντιλήψη” που επικρατούσε τότε και για πολλά χρόνια ήταν το “δόγμα Μολυβιάτη” της “ακίνησιας”, του “μη συμβιβασμού”, η “γραμμή που έλεγε 100% επήρεια σε όλα αλλιώς δεν συμφωνούμε”. “Τώρα εσείς μετατοπίζεστε από αυτό το δόγμα. Γιατί δε το λέτε όμως;” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας “ενόχληση” από την “υποκρισία” της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. “Παριστάνετε τους χλαμυδοφόρους, αλαλάζοντες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά στα κρίσιμα ζητήματα και στα βαθιά νερά του Αιγαίου, κάνουμε πίσω”, επανέλαβε χαρακτηριστικά, και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει “ναι” σ’ αυτήν την “υποχώρηση” από αυτό το δόγμα, καθώς “όταν πας να κάνεις έναν συμβιβασμό, πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις”, καλώντας, όμως, τον πρωθυπουργό να βγει και να τις πει καθαρά.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί σε τρία σημεία με τη Συμφωνία με την Αίγυπτο με σημαντικότερο αυτό που αφορά το 28ο μεσημβρινό. “Εμείς δεν υπογράψαμε κάτι τέτοιο και δε θα υπογράφαμε κάτι τέτοιο” δήλωσε, εξηγώντας πως ο λόγος δεν είναι μόνο “να μην κάνουμε το χατίρι της Τουρκίας” αλλά “γιατί γνωρίζουμε τις συνέπειες”, δηλαδή, όπως είπε, “η ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το σημείο που αφήνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο και ανατολικότερα”. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι “έτοιμη να υπερασπιστεί αμυντικά και διπλωματικά αυτές τις συνέπειες”, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “ηθική υποχρέωση” να επισημάνει τους “κινδύνους” και δεν θα καταψηφίσει γιατί κρατά “στάση ευθύνης”.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών γιατί όπως υποστήριξε, “αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις” και “να υπάρξει μια στοιχειώδης συμφωνία για την εθνική στρατηγική”, προειδοποιώντας ότι “το χειρότερο που μπορεί να συμβεί δεν είναι να πάμε στο διεθνές δικαστήριο και να χάσουμε κάτι από αυτά που υποθέταμε ότι μπορεί να κερδίζαμε αλλά να τα χάσουμε χωρίς καν να πάμε σε διεθνές δικαστήριο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα