Τσίπρας: Δεν ήταν εύκολη η συνάντηση με Ερντογάν. Ζήτησα επιτακτικά την επιστροφή των δύο
Ο Τσίπρας έθεσε επιτακτικά στον Ερντογάν το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών. "Η Ελλάδα δε ζητά κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες της δίκης" τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε το θέμα των οκτώ. Για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, ο Τσίπρας είπε: "Είμαι υποχρεωμένος να προστατέψω την κυριαρχία της χώρας"
- 12 Ιουλίου 2018 20:18
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, την απελευθέρωση των οποίων ζήτησε ο πρωθυπουργός. Πριν τη συνάντηση με Ερντογάν, ο κ.Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Ανστασιάδη προκειμένου να συντονιστούν.
O κ.Τσίπρας στις δηλώσεις του είπε ότι έθεσε στη Σύνοδο το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, το οποίο χαρακτήρισε ανοιχτή πληγή όπως ανοιχτή πληγή αποκάλεσε και τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων από τη γείτονα.
Αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον Ερντογάν λέγοντας ότι δεν ήταν και από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες και όπως είπε ο κ.Τσίπρας έθεσε επιτακτικά το ζήτημα των δύο Ελλήνων που κρατούνται εδώ και 4 μήνες χωρίς να τους έχουν αποδοθεί ακόμη κατηγορίες. Είπε επίσης ότι ο Ερντογάν από την πλευρά του αναφέρθηκε στο ζήτημα των 8 Τουρκων στρατιωτικών και σημείωσε ότι εκείνος του απάντησε πως η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη και πως για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες που σε οποιαδήποτε χώρα επιχειρούν να καταλύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.
Συζήτησαν επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο προσφυγικό και μεταναστευτικό.
“Του είπα ότι η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα, είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν σελίδα θετικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προφανώς αυτό δενέχει γίνει ακόμη, η τουρκική προκλητικότητα και ο παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται”, σημείωσε ο κ.Τσίπρας. Ανέφερε ότι συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, ενώ συζήτησαν και το Κυπριακό.
Κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο ειναι μείζον ζήτημα στις σχέσεις των δύο χωρών και ένα ζήτημα που δεν περιποιεί τιμή στη γείτονα στο βαθμό που είναι μία χώρα σημαντική του ΝΑΤΟ να κρατά δυο στρατιωτικούς μίας σύμμαχης στο ΝΑΤΟ χώρας όπως η Ελλάδα, είπε ο Τσίπρας. Είπε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση από την πλευρά Ερντογάν της τύχης των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τουρκους. “Του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των οκτώ Τουρκων δε μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο Ελλήνων. Είναι άλλο να ζητά κάποιος άσυλο που το κρίνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο να συλλαμβάνονται άτομα. Η Ελλάδα δε ζητά κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Και εφόσον δεν έχουν διαπράξει αδικήμα -πυο δεν έχουν διαπράξει- να οριστεί η διαδικασία να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους”, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. “Είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι την εθνική κυριαρχία της χώρας” τόνισε. Ανέφερε ότι η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με πολλές χώρες και πως ο ιδιος επανεκκίνησε τις σχέσεις με τη Ρωσία πριν τρία χρόνια, εντούτοις έχουμε την απαίτηση να σέβονται την εθνική μας κυριαρχία.
Ερωτηθείς για το Σκοπιανό, ο κ.Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πλέον κανείς δε θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία σκέτο όταν θα αναφέρεται στο γειτονικό κράτος, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ. “Μας είπαν ότι είναι ψεύτης ο Μοσκοβισί, μας είπαν ότι είναι ψεύτης και ο Στόλτενμπεργκ ο οποίος επανέλαβε πως αν δεν αλλάξουν ονομα και Σύνταγμα δεν θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, λένε ότι δήθεν ο Χαν έθεσε θέμα συνόρων με την Αλβανία. Δεν μπορεί όλοι να είναι ψεύτες. Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, αλλά και η Γεννηματά έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο εθνικά θέματα στο σωσίβιο τους”, σχολίασε και έκανε λόγο για εθνικιστικολαϊκή μετάλλαξη Μητσοτάκη.