Τσίπρας: Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, πώς να το κάνουμε

Τσίπρας: Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, πώς να το κάνουμε
Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης,για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας και δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση, από τους :1) Αντώνιο Σαμαρά, 2) Παναγιώτη Πικραμμένο, 3) Δημήτριο Αβραμόπουλο, 4) Ανδρέα Λοβέρδο, 5) Ανδρέα Λυκουρέντζο, 6) Μάριο Σαλμά, 7) Σπυρίδωνα - Άδωνι Γεωργιάδη, 8) Ιωάννη Στουρνάρα, 9) Ευάγγελο Βενιζέλο, 10) Γεώργιο Κουτρουμάνη. ΤΕΤΑΡΤΗ 21/2/2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που αναλογεί στη ΝΔ για το “πάρτι” στο χώρο του φαρμάκου εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

Τη διαβεβαίωση πως “οι θεσμοί θα λειτουργήσουν” σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Novartis παρέσχε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι εντολή των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν να αποδοθεί Δικαιοσύνη και καλώντας τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

“Δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη siemens, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες, στο φάρμακο. Δεν τα φάγαμε μαζί, πώς να το κάνουμε”, επισήμανε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως “τα έφαγε μια πολυάριθμη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ελίτ που έστησε επί δεκαετίες τα δίκτυα της εξουσίας της και τους παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών”. “Τα ονοματεπώνυμα της, αν ενδιαφέρεστε, θα τα βρείτε στις χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων. Και αν αυτές οι πρακτικές ήταν μια φορά καταδικαστέες την εποχή της επίπλαστης ευμάρειας, έγιναν 10 φορές πιο αποκρουστικές και απεχθείς την περίοδο των μνημονίων”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Δεν ξεχνάμε την εντολή”

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως η κυβέρνηση δεν ξεχνά “ότι η εντολή του ελληνικού λαού τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν ήταν μόνο να αγωνιστούμε ενάντια στην λιτότητα και την εργασιακή ζούγκλα”. “Δεν ήταν μόνο εντολή αγώνα για την ανάκτηση κοινωνικών δικαιωμάτων που καννιβαλίστηκαν την πενταετία 2010 – 2015. Ήταν και μια εντολή να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Ήταν και μια εντολή να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αναδειχτούν οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την μνημονιακή τραγωδία”, τόνισε, για να προσθέσει ότι “δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές”. “Κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί. Ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη, ούτε και οι μάρτυρες.  Προστατευόμενοι και μη, που ξαφνικά τους ονομάσατε κουκουλοφόρους. Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι θα αποδοθεί”, είπε ο πρωθυπουργός.

Καταγγελία για “εξαίρεση εισαγγελέων”

Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ότι όσοι εγκαλούμενοι κατέθεσαν μήνυση στους εισαγγελείς διαφθοράς επιδιώκουν ένα “πρακτικό αποτέλεσμα”, “για να εμποδίσουν τη δικαστική διερεύνηση, έχουν σχέδιο, θέλουν να εξαιρεθούν οι έντιμοι εισαγγελείς προκειμένου να κωλυσιεργήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά δε θα τους περάσει, δε θα τα καταφέρουν”, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης “μίλησε 40 λεπτά και τα πρώτα 20 δεν αναφέρθηκε στο θέμα, μίλησε για την εξωτερική πολιτική”. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’s κατά δύο μονάδες και διαβεβαίωσε πως “σέβεται απολύτως και το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, αλλά και το τεκμήριο της αθωότητας”, μιλώντας για τους αναφερόμενους στη δικογραφία πολιτικούς.

“Υπάρχει σκάνδαλο;”

 “Ο μέσος Έλληνας πολίτης, βλέποντας τη συζήτηση από την τηλεόραση, θα έχει την ίδια απορία: υπάρχει σκάνδαλο ή έχουμε μία σκευωρία; Υπήρξε σπατάλη στον χώρο του φαρμάκου; υπήρξε συστηματική υπερτιμολόγηση στον χώρο του φαρμάκου και των υλικών ή δεν υπήρξε; και ειδικότερα για τη Novartis, υπήρξε παρέμβαση της συγκεκριμένης πολυεθνικής για να προωθεί φάρμακα στην αγορά ή να ανεβάζει την τιμή των φαρμάκων της;”, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις ρητορικές ερωτήσεις: “υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί τις αδιαφανείς πρακτικές της εταιρείας, τις παράνομες πληρωμές γιατρών που συνταγογραφούσαν, την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση, το μανιπουλάρισμα της τιμής του φαρμάκου, την ειδική μεταχείριση της εταιρείας που πληρωνόταν προνομιακά ακόμη και σε περιόδου στάσης πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου; όλα αυτά υπήρξαν ή δεν υπήρξαν; Υπήρξε ή δεν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος μέσα από αμφιβόλου ποιότητας ιατρικά συνέδρια;”. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε ερώτηση του Λευτέρη Αυγενάκη όταν ήταν βουλευτής του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και έκθεση του Γιώργου Σούρλα, υπενθυμίζοντας ότι αυτή τελειώνει με την φράση “έτσι φτάσαμε στην χρεοκοπία”. “Πέσαμε ξαφνικά από τα σύννεφα;”, διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: “Άκουσα πολλούς να ομιλούν περί σκευωρίας, δεν άκουσα κανέναν να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου Novartis. Άκουσα με ενδιαφέρον και τον κ. Σαλμά και πρώην υπουργούς Υγείας να το επιβεβαιώνουν. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σκάνδαλο Novartis υπάρχει: αφού υπάρχει, ένα ερώτημα έχω: πώς διάολο έγινε αυτό το σκάνδαλο; φύτρωσε; ήταν ένα φυσικό φαινόμενο;”, “απόρησε” ο πρωθυπουργός.

Πολιτική ευθύνη

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που αναλογεί στη ΝΔ για την κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου. “Δεν πρόκειται να μιλήσω ως νομικός, δικαστής ή εισαγγελέας από αυτό το βήμα. Θα μιλήσω πολιτικά και ερωτώ: για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού Δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει; Τόσα χρόνια δεν παίρνατε χαμπάρι τίποτα; κάτω από τη μύτη των πολιτικών στελεχών γίνονταν όλα αυτά; οι γιατροί τα έκαναν ερήμην όλων; δεν μιλάμε για μικροποσά, μιλάμε για χρήματα που επηρέασαν την δημοσιονομική πορεία της χώρας”, επισήμανε, προσθέτοντας: “είχατε μία ευκαιρία, κύριε Μητσοτάκη: να κάνετε μία υπέρβαση, που ίσως αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και βεληνεκούς. Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε, τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη. Υιοθετήσατε την βλακώδη θεωρία περί πολιτικής δίωξης, ότι εμείς οργανώσαμε διεθνή επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών μας αντιπάλων με τη συνδρομή της αμερικανικής πρεσβείας και του FBI. Είπαμε ότι έχουμε και ικανότητες αλλά δεν είμαστε και πλανητάρχες να τα κάνουμε όλα αυτά”, τόνισε σκωπτικά, υπενθυμίζοντας πως  ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής είχαν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο Κοσκωτά και το Βατοπέδι αντιστοίχως. “Αντί με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική Δικαιοσύνη, έχουν εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεση έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, που προσβάλλει τους ίδιους θεσμούς και τη δημοκρατία στο τόπο μας”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, επιτιθέμενος εκ νέου στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους αναφερόμενους στη δικογραφία πολιτικούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα