Τσίπρας: Διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές
Η Ελλάδα είπε "όχι" σε μία Ευρώπη- φρούριο, αλλά η Σύνοδος κατέληξε σε ένα συμβιβασμό για αλληλεγγύη.... α λα καρτ, λόγω Ιταλίας, η οποια έβαλε βέτο και στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Δήλωση υποστήριξης για τον αγωγό IGB υπέγραψαν ο Έλληνας και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός
- 29 Ιουνίου 2018 16:47
Συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είχε ως κύριο θέμα το μεταναστευτικό, έδωσε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην τριμερή με Γερμανία- Ισπανία για την επιστροφή αιτούντων άσυλο και την επανένωση οικογενειών προσφύγων, ενώ ανακοίνωσε και τη διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.
Η Ελλάδα είπε “όχι” σε μία Ευρώπη- φρούριο, αλλά η Σύνοδος κατέληξε σε ένα συμβιβασμό για αλληλεγγύη…. α λα καρτ, λόγω Ιταλίας, η οποια έβαλε βέτο και στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης.
Είχαμε μια πολύ δύσκολη σύνοδο Κορυφής, φαίνεται ότι δεν ισχύει ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που δίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Σχολίασε ότι “αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη, ουμανισμό, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28”. Τόνισε ότι “η Ε.Ε. είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: Μια ακραία συντηρητική, σωβινιστική/αντιμεταναστευτική και μια δημοκρατική ουμανιστική”.
“Αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αποφεύχθηκαν:
-Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.
-Επίσης ο κίνδυνος που απετράπη ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό – για όσους το εισηγούνται – να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.
-Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού Schengen.
Ο κ.Τσίπρας είπε επίσης ότι αποφεύχθηκε η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης και αποκάλυψε ότι για αυτό το λόγο συγκρούστηκε χθες με τον Ουγγρο πρωθυπουργό.
Δε θα υπάρξει αύξηση ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.
Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.Το συζήτησαν ξανά χτες και σήμερα, είπε, έχει δώσει εντολή σήμερα, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά.
Τόνισε ότι πρόκειται για “εξαιρετικά θετική εξέλιξη”.
Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.
Θετικό ισοζύγιο από τη συμφωνία Γερμανίας- Ελλάδας- Ισπανίας για επιστροφές αιτούντων άσυλο και επανενώσεις οικογενειών
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία με Μέρκελ- Σάντσεθ που έκλεισε λίγο νωρίτερα για επιστροφές αιτούντων άσυλο από Γερμανία σε Ελλάδα και Ισπανία. Εκανε λόγο για μέτωπο λογικής στο μεταναστευτικό βάσει αρχών. Σημείωσε ότι οι δευτερογενείς ροές είναι πλέον πολυ μικρές από τη στιγμή που έκλεισε η βαλκανική οδός (λιγότερες από 100- 150 το μήνα, ενώ η Γερμανία έχει ζητήσει την επιστροφή 1000 ατόμων στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες) και πως η Γερμανία δεσμεύεται άμεσα να ξεπαγώσει τα 2.900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών που μέλη της βρίσκονται σε Γερμανία και Ελλάδα.
Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι δε θα επιβαρυνθεί η Ελλάδα με επιπλέον πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν εντός της ελληνικής επικράτειας.
“Με βάση τις επανενώσεις το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό. Επιπλέον, αποτελεί πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, ειδκά σε μία περίοδο που δυστυχώς, όπως είδαμε και στη Σύνοδο, κάποιοι ξεχνούν ότι το προσφυγικό δεν αφορά δείκτες και αριθμούς, αλλά αφορά και ανθρώπινες ψυχές”, κατέληξε.
Συμφωνία Ελλάδας- Βουλγαρίας για τον IGB
Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έλαβε για πρώτη φορά επίσημη πρόσκληση στη “Διαδικασία του Βερολίνου” και θα παραβρεθεί, μετά από πρόσκληση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο.
Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 7 Ιουλίου, η χώρα μας θα υποβάλει αίτηση προκειμένου να συμμετάσχει στην κινεζική πρωτοβουλία 16+1 με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Ακόμη, είπε ότι στις 4 Ιουλίου διοργανώνεται η 4η Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ πριν από λίγο υπέγραψε πολιτικη δηλωση υποστηριξης (political agreement of support) παρουσια Γιουνκερ, για τον αγωγο φυσικου αεριου IGB που συνδεει Ελλαδα- Βουλγαρια. Στη δηλωση συμφωνηθηκε οι εργασιες κατασκευης να ξεκινησουν ως το τελος του ’18 και ο αγωγος να ναι πληρως λειτουργικος εντος του ’20.
Αναφορά στο τέλος του ελληνικού προγράμματος και στο Σκοπιανό
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα στα τελικά συμπεράσματα για την Ευρωζώνη. «Η σύνοδος κορυφής των χωρών της ευρωζώνης χαιρετίζει την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 για την τελική εκταμίευση της χρηματοδότησης του ESM προς την Ελλάδα και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ολοκληρώνουν επιτυχώς τη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα», αναφέρουν τα συμπεράσματα.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη “μεγάλη επιτυχία” της απόφασης του Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους, μια απόφαση με την οποία σβήνει και η τελευταία εστία φωτιάς στην Ευρωζώνη, όπως σχολίασε.
Απευθυνόμενος στο ΔΝΤ το ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πλέον τον πρώτο λόγο στα μέτρα που λαμβάνει και σημείωσε ότι το Ταμειο λέει σήμερα και για θετική υποδοχή της συμφωνίας από τις αγορές.
Υπογράμμισε τις θέσεις του για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν και μάλιστα με ταχύτερα απ’ το προγραμματισμένο, προκειμένου η ΕΕ να είναι έτοιμη εάν ενδεχομένως κληθεί να αντιμετωπίσει άλλες εστίες φωτιάς.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ μόνο όταν ολοκληρώσει τις υποχρώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία. Είπε επίσης ότι ενώ πριν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα έγραφαν σκέτο “Μακεδόνες” τώρα θα γράφουν “Μακεδόνες- πολίτες της Β.Μακεδονίας” ενώ υπογράμμισε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις ο Ζάεφ και η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ αναγνωρίζουν ότι είναι Σλάβοι και δηλώνουν ότι δεν έχουν εδαφικές ή άλλες διεκδικήσεις από την Ελλάδα.