Τσίπρας: Είναι λάθος να αποδεχόμαστε το ψευτοδίλημμα του Τραμπ
Διαβάζεται σε 4'Τι δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός για τις σχέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης με την νέα αμερικανική ηγεσία σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
- 12 Φεβρουαρίου 2025 21:56
Ευρώπη και Ελλάδα πρέπει να αντιτάξουν τις δικές τους αξίες απέναντι στον κυνισμό που επιχειρεί να επιβάλλει η νέα ηγεσία των ΗΠΑ στις διεθνείς σχέσεις, επισήμανε μεταξύ άλλων σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, απονέμοντας βραβεία σε διακριθέντες φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αριστοτέλειου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο της δωρεάς που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή απέναντι στην λογική αμφισβήτησης συνόρων και παρεμβάσεων στα εσωτερικά τρίτων χωρών που προωθεί ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος». Για να επισημάνει σε άλλο σημείο της ομιλίας του πως «είναι λάθος να αποδεχόμαστε το ψευδοδίλημμα στο οποίο μας βάζει όλο και περισσότερο ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος. Ότι δηλαδή πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στην υποκρισία του χθες και τον κυνισμό που μας προτείνει για το μέλλον».
Όπως είπε πρέπει «να δοθεί το μήνυμα ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν μόνο στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους. Δεν θα είμαστε ούτε δεδομένοι ούτε πρόθυμοι σύμμαχοι εις βάρος των συμφερόντων μας και της ειρήνης στην περιοχή. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε άλλες εποχές».
Αναφερόμενος ιστορικά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «το διεθνές πλαίσιο των τελευταίων δεκαετιών μπορεί να ήταν βασισμένο σε αντιφάσεις, σε αδυναμίες και προφανώς στην αμερικανική ισχύ, αλλά το διεθνές δίκαιο και η φιλελεύθερη δημοκρατία παρέμεναν τα σημεία αναφοράς και επέτρεπαν στους πολίτες να πιέζουν τις κυβερνήσεις τους. Σήμερα, οφείλουμε να παλέψουμε για ένα πιο δίκαιο και συμμετοχικό πλαίσιο διεθνών σχέσεων και όχι να αποδεχτούμε το δίκαιο του ισχυρού, ως σημείο αναφοράς για τον 21ο αιώνα. Χρειαζόμαστε ένα διεθνές σύστημα πολυμερούς διπλωματίας για έναν πολυπολικό κόσμο, όπου θα αποδεχτούμε ότι η Δύση θα είναι ισχυρή, αλλά όχι κυρίαρχη».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως εστίασε και στην στάση που πρέπει να έχει η Ευρώπη απέναντι στις ΗΠΑ. Όπως εκτίμησε «δεν αρκεί η ΕΕ να μιλάει για στρατηγική αυτονομία από τις ΗΠΑ και αναβάθμιση της αμυντικής της βιομηχανίας, αν δεν είναι σαφές ποιος είναι ο διεθνής ρόλος που διεκδικεί. Πρέπει να σταματήσει να αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων αποκλειστικά στις ΗΠΑ και να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην επίλυση του Ουκρανικού και του Μεσανατολικού».
Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του για την στάση των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Αναφέροντας πως «είναι επικίνδυνες οι θέσεις που βάζει ο Πρόεδρος Τραμπ στο τραπέζι, πρέπει η ΕΕ σε συνεργασία με αραβικές χώρες, αλλά και σε επαφή με το Ιράν, να θέσει τη συζήτηση στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όπως την ορίζουν οι Αποφάσεις του ΟΗΕ. Η ευρωπαική ηγεσία να αναλογιστεί εάν άξιζε τον κόπο, η επιμονή στην αμερικανική πολιτική που άφηνε ανοιχτή την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ την οποία εκμεταλλεύτηκε ο Ρώσος Πρόεδρος για να εισβάλλει παράνομα στην χώρα. Αλλά βέβαια και για τις επιπτώσεις που είχε ο πόλεμος πρώτα από όλα στον Ουκρανικό λαό, αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως και αν έχει σήμερα, οφείλει να χαράξει μια νέα στρατηγική για την ειρήνη για να μην βρεθεί πάλι προ ακόμα χειρότερων εκπλήξεων».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε ειδική αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών. Σημειώνοντας πως αν δεν υπήρχε σήμερα «αντί να πιέζεται η Βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει τη Συμφωνία – οι πιέσεις ασκούνταν επάνω μας, για να μπουν εσπευσμένα οι γείτονές μας στο ΝΑΤΟ, με το όνομα Μακεδονία και να αρχίσει όπως όπως η ενταξιακή τους πορεία». Αναφέρθηκε επίσης στην κυβερνητική πολιτική λέγοντας πως «δυστυχώς όμως, δεν είδαμε να αξιοποιούνται οι δυνατότητες της Συμφωνίας των Περσπών.Μετά από την περίοδο της σκληρής πατριδοκαπηλίας, που όλοι καταλάβαμε ότι είχε μόνο ψηφοθηρικό κίνητρο, γίναμε μάρτυρες μιας αδιέξοδης φοβικότητας».
Τέλος όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε πως «αν δεν αποκτήσουμε μια στρατηγική δέσμευσης και πίεσης της Τουρκίας σε ένα ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό πλαίσιο διαλόγου με ορίζοντα τη Χάγη – αν συνεχίσουμε έτσι χωρίς πυξίδα στα ελληνοτουρκικά – η γειτονική μας χώρα θα αξιοποιήσει την ύφεση στις σχέσεις μαζί μας προς όφελός της.Και θα επανέλθει στην ένταση, αφού θα έχει εξασφαλίσει τους εξοπλισμούς και τις συμμαχίες που θέλει».