Τσίπρας: Η Ιστορία θα δικαιώσει την Ελλάδα που τόλμησε και πάλεψε
Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη "στάση πολιτικής υποκρισίας" επισημαίνοντας ότι το βασικό του πρόβλημα "δεν είναι η Συμφωνία, είναι ότι την φέρνουμε εμείς, αυτοί που εσείς δεν αναγνωρίζετε παρά ως προσωρινούς ένοικους της εξουσίας".
- 24 Ιανουαρίου 2019 23:18
“Η ιστορία δεν θα δικαιώσει εμάς. Η ιστορία Θα δικαιώσει την Ελλάδα. Την Ελλάδα που τόλμησε, την Ελλάδα που πάλεψε, την Ελλάδα που γίνεται ο εγγυητής της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια. Την Ελλάδα που η βαριά της ιστορία και το πολύτιμο αξιακό της φορτίο, δεν της επιτρέπουν να γίνει ο κομπάρσος των εξελίξεων”, επεσήμανε με νόημα ο πρωθυπουργό, Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του κατά την συζήτηση στη Βουλή για την Κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα διεξαχθεί στις 14.30 της Παρασκευής.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι η ώρα της εθνικής αυτοπεποίθησης. “Οι βουλευτές θα πράξουν το ωφέλιμο για την χώρα, δεν θα τρομοκρατηθούν” είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για «στάση πολιτικής υποκρισίας» σημειώνοντας ότι του λείπει το «θάρρος» κι η «τόλμη», χαρακτηριστικά που «δε λείπουν όμως στη πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας».
Ακόμη, απευθύνθηκε στα στελέχη της αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι «το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι την Συμφωνία την φέρνουμε εμείς, αυτοί που εσείς δεν αναγνωρίζετε παρά ως προσωρινούς ένοικους της εξουσίας».
Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η αντιπολίτευση κάνει αυτό για το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση, δηλαδή την «εργαλειοποίηση ενός εθνικού θέματος» καταφεύγοντας σε «απόλυτα προσχηματική και κινδυνολογική επιχειρηματολογία».
Ο διχαστικός λόγος του Κ. Μητσοτάκη δίνει την δυνατότητα σε ακραίους να προσβάλλουν τους βουλευτές
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι μίλησε με «λόγο προσβλητικό και διχαστικό» που «δίνει την δυνατότητα σε ακραίους να προσβάλλουν τους βουλευτές». Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε τις τακτικές «στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων» και «κατατρομοκράτησης βουλευτών», αλλά και την απόπειρα εισβολής στην Βουλή από τα τάγματα εφόδου και τους εμπρησμούς σπιτιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε στον Κ. Μητσοτάκη ότι «δεν βρήκατε ούτε μία λέξη για να καταδικάσετε αυτό το κλίμα τρομοκράτησης», σε αντίθεση με τον Νίκο Δένδια που «έβαλε την διαχωριστική γραμμή εκεί που έπρεπε».
Όσοι διαμαρτύρονται το κάνουν για το όνομα, όχι για την ιθαγένεια, την γλώσσα ή τα ροδάκινα
Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε «να πούμε αλήθειες» σημειώνοντας ότι το κρίσιμο θέμα των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Μακεδονικού επί δεκαετίες δεν ήταν η γλώσσα, ούτε να η ιθαγένεια μεταφράζεται ως citizenship ή nationality, όπως, κατ’ αυτόν επιχειρούν να υποστηρίξουν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια και σχολίασε ότι αν ρωτούσαν όσους διαμαρτύρονταν γιατί το κάνουν, θα απαντούσαν «για το όνομα, για το Μακεδονία. Ούτε για την ιθαγένεια, ούτε για την γλώσσα, ούτε για τα ροδάκινα».
Η αδράνεια ήταν δόγμα της εξωτερικής πολιτικής
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις διαπραγματεύσεις και την πολιτική που ακολούθησαν για την επίλυση του Μακεδονικού οι προηγούμενες κυβερνήσεις θυμίζοντας ότι «η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα είχε γίνει δόγμα της εξωτερικής πολιτικής» με αποτέλεσμα την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από 130 χώρες με την συνταγματική της ονομασία. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε το πόσο κοινότυπη είναι η αναφορά στην γειτονική χώρα ως Μακεδονία παρατηρώντας ότι «ακόμα κι ο κ. Γεωργιάδης έτρεχε να σβήσει το Macedonia από ένα site που διαχειρίζεται».
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η «μαξιμαλιστική» θέση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1992 για λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία» «ενώ για πολλά χρόνια έτρεφε τις φαντασιώσεις αρκετών», εγκαταλείφτηκε σχεδόν αμέσως για να υιοθετηθεί η εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, όρο που ικανοποιεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Την θέση αυτή αποδέχθηκαν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις, ακόμα κι αυτή του Αντώνη Σαμαρά.
Κριτική σε Αντ. Σαμαρά και Δ. Αβραμόπουλο
Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού παρατηρώντας ότι «τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο μέγας Μακεδονομάχος, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για τις εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991» κι «ας μας λέει σήμερα ότι ήταν «άλλη μια εμπορική συμφωνία σαν όλες τις υπόλοιπες». Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς «άλλα ψηφίζει στο Κολέγιο των Επιτρόπων κι άλλα δηλώνει δημοσίως».
Κριτική προς το ΚΙΝΑΛ: Να χαρώ προοδευτικότητα κι εθνική ευθύνη
Ο Αλ. Τσίπρας δεν απέφυγε κριτική και προς την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σχολιάζοντας την ανακοίνωσή της για την διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Φ. Γεννηματά διέγραψε τον Θ. Θεοχαρόπουλο «γιατί αντικειμενικά είπατε εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα» σχολιάζοντας ειρωνικά: «να χαρώ προοδευτικότητα κι εθνική ευθύνη».
Κριτική και προς το ΚΚΕ: Σε κρίσιμες στιγμές δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν
Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε κριτική και στο ΚΚΕ γιατί «σε κρίσιμες στιγμές δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν». Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε την σημαντική συμβολή των Σλαβομακεδόνων στους αγώνες του ΚΚΕ και σημείωσε ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι δική τους βούληση. Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε στο ΚΚΕ τον κίνδυνο από την άνοδο του εθνικισμού και την ενίσχυση της επιρροής των Ναζί παρατηρώντας ότι «καλή η επίκληση των συμβόλων και της παράδοσης», αλλά ότι και τα στελέχη του ΚΚΕ είναι προ των ευθυνών τους.