Τσίπρας: Η ραγδαία επιδείνωση του τελευταίου μήνα μπορούσε να έχει αποφευχθεί

Τσίπρας: Η ραγδαία επιδείνωση του τελευταίου μήνα μπορούσε να έχει αποφευχθεί

"Η Επιτροπή των ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση, ενδεχομένως να καλείται να αποφασίζει χωρίς να έχει πλήρη εικόνα", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα της ελλιπούς ενημέρωσης της Επιτροπής για τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιφέρεια και τη σημασία της συνταγογράφησης των διαγνωστικών τεστ υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισαγωγική παρέμβασή του στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ρ/σ Στο Κόκκινο με θέμα: “Πανδημία CoViD-19 – Πώς φτάσαμε έως εδώ; Η επόμενη μέρα για τη χώρα μας”.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για “πολύ δύσκολη στιγμή”, αναφέροντας ότι στις 31 Οκτωβρίου, λιγότερες από 40 ημέρες πριν, η επίσημη καταγραφή θανάτων από covid ήταν 626 και σήμερα, μέσα σε έναν μήνα οι απώλειες έχουν φτάσεις στις 3.003. “Το ερώτημα που είναι στα χείλη όλων μας είναι αν μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει και τι κάνουμε από εδώ και στο εξής” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας πως “η Επιτροπή των ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση, ενδεχομένως να καλείται να αποφασίζει χωρίς να έχει πλήρη εικόνα για τα στοιχεία της εξέλιξης της πανδημίας”. Τόνισε πως δεν αναφέρεται μόνο στην “περιβόητη αποκάλυψη για διπλή πλατφόρμα καταγραφής που κι εδώ είναι ερώτημα για ποιο λόγο να υπάρξει και ιδιωτική πλατφόρμα όταν υπάρχει η δημόσια”, αλλά και στο γεγονός ότι το 70% των κρουσμάτων καταγράφεται περίπου στο 30% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή στη βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε το ερώτημα αν το στοιχείο αυτό “ήταν εν γνώσει της Επιτροπής  κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της πανδημίας το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, πριν φθάσουμε εδώ”. “Αν δεν υπήρχε ενημέρωση της Επιτροπής για τα κρούσματα ανά περιφέρεια και ανά νομό τότε τους ζητούσαμε να πάρουν αποφάσεις χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα” πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος το αρνητικό παράδειγμα της Δράμας και της Κοζάνης, όπου οι φορείς κατά την επίσκεψή του τον ενημέρωσαν πως “έβλεπαν ότι υπήρχαν κρούσματα αλλά η περιοχή ήταν πράσινη γιατί δεν γίνονταν μαζικά τεστ, δεν πήγαιναν κλιμάκια για έλεγχο σε μεγάλους εργασιακούς χώρους”.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι “αυτό μας δείχνει ότι το ζήτημα της διαφάνειας των στοιχείων είναι πολύ κρίσιμο για τη διαχείριση της πανδημίας και υπολείπεται ο ΕΟΔΥ σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων”. Στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει εικόνα για το πόσα κρούσματα υπάρχουν πχ σε κλειστές δομές και μέσα στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε εμφατικά το ζήτημα της συνταγογράφησης και της μαζικότητας των διαγνωστικών τεστ. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως “χθες ανακοινώθηκαν κάτω από 1.000 κρούσματα, αλλά ο αριθμός των τεστ που έγιναν ήταν κάτω από 10.000”, διερωτώμενος κατά πόσο  “η  αυξομείωση των τεστ αλλάζει και την ψυχολογία της κοινής γνώμης”. Έθεσε το ερώτημα πώς εξηγείται να υπήρξαν σχεδόν 2.000 θάνατοι ενώ έχουμε λοκντάουν, για να υπογραμμίσει ότι στο κρίσιμο θέμα της πρόληψης μπορεί να απαντήσει η μαζική διενέργεια των τεστ.

Η τρίτη παρατήρηση στην οποία στάθηκε ο κ. Τσίπρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, είχε να κάνει με τον σταθερό αριθμό των διασωληνωμένων που “βλέπουμε  να κινείται σταθερά περίπου στους 600”, διερωτώμενος εάν αυτό είναι ένα τυχαίο γεγονός ή έχει να κάνει με την κάλυψη της προσφοράς των κλινών εντατικής θεραπείας, ενώ με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό στη Νάουσα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζουμε πόσοι συμπολίτες μας “χάνονται εντός και πόσοι εκτός ΜΕΘ”.

Χαρακτήρισε “αδιανόητο” το γεγονός να υπάρχει κορεσμός δυνατοτήτων σε ΜΕΘ και πολύ μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να είναι “κλειστά” για covid περιστατικά, να μένουν “αμόλυντοι” και να μη βάλουν το χέρι στη φωτιά, φέρνοντας το παράδειγμα του Διαβαλκανικού και του Αγίου Λουκά στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτήρισε δε “σκανδαλώδες” όταν γίνεται “επίταξη” ιδιωτικών νοσοκομειακών μονάδων να γίνεται για κάποιες μικρές μονάδες, η αποζημίωση τους να είναι διπλάσια από ό,τι στην προ-Covid περίοδο και μάλιστα ανεξάρτητα από το μέγεθος των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξουν οι ιδιωτικές δομές για covid περιστατικά, να ενισχυθούν οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή στα δημόσια νοσοκομεία και να ανοίξει η πολύ ουσιαστική συζήτηση για ένα νέο ΕΣΥ ισχυρό και αποτελεσματικό.

Σημείωσε πως ένα νέο ΕΣΥ ισχυρό και αποτελεσματικό σημαίνει αύξηση γιατρών και νοσηλευτών, αναβάθμιση του μισθολογίου τους, ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. “Σίγουρα δεν σημαίνει”, τόνισε, “600 εκατ. λιγότερα για την Υγεία όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το έτος της πανδημίας, το 2021”, αλλά να φτάσουμε σταδιακά σε ποσοστό αντίστοιχο του ευρωπαϊκού μέσου όρους για τις δαπάνες για την Υγεία.

Θα μπορούσε να αποφευχθεί η επιδείνωση του τελευταίου μήνα

Στην εκτίμηση πως “θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η ραγδαία επιδείνωση του τελευταίου μήνα που είχαμε 4 φορές περισσότερους θανάτους από ότι στους επτά πρώτους μήνες της πανδημίας” προχώρησε Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συζήτηση.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για “εφησυχασμό κυρίως από αυτούς που διαχειρίστηκαν με επικοινωνιακό τρόπο και χωρίς σχέδιο, με ερασιτεχνισμό αλλά και ιδεοληψία” την πορεία της πανδημίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως “είναι έλλειψη σχεδίου να ανοίγεις τον τουρισμό όπως τον άνοιξες και να έχεις ελλιπή τεστ”, τονίζοντας ωστόσο ότι “είναι ιδεοληψία που την πληρώνουμε ως χώρα να επιμένεις να μην ενισχύεις το ΕΣΥ, να επιμένεις να μην συνταγογραφείς τα τεστ, να επιμένεις σε πολιτικές που προτάσσουν τα κέρδη των ιδιωτών”.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για “εγκληματικές ευθύνες”, τονίζοντας πως “όλα όσα ειπώθηκαν και θα ειπωθούν σε σχέση με τις ευθύνες είναι συζήτηση που θα συνεχιστεί, θα έχει βάθος χρόνου, οι εγκληματικές ευθύνες είτε της αδράνειας, είτε της αμέλειας, είτε της ιδεοληψίας, θα καταγραφούν”, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως “δεν είναι τώρα η ώρα να αναζητηθούν”, με αφορμή δημοσιεύματα για εξεταστική επιτροπή.

“Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή” πρόσθεσε χαρακτηριστικά και απαρίθμησε ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν. “Είναι ανάγκη να ανοίξουν άμεσα ιδιωτικές κλινικές για τα περιστατικά covid, να υπάρξει συνταγογράφηση των τεστ για να έχουμε εικόνα της πανδημίας, να υπάρξει διαφάνεια για τα πρακτικά της Επιτροπής, αν όχι στη δημοσιότητα τουλάχιστον να δοθούν στα κόμματα και στη Βουλή” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Τόνισε παράλληλα, πως είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. “Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρωθούν οι εφημερίες των νοσοκομειακών, είναι αδιανόητο” τόνισε, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την περασμένη εβδομάδα για την αποπληρωμή τους.”Χρειάζεται συνολική ενίσχυση του ΕΣΥ, ακόμα και ένα ευρώ παραπάνω θα είναι κέρδος για την κοινωνία” πρόσθεσε και αντιπαρέβαλε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δαπανών για την Υγεία, που είναι στο 7% με το 4,9% που δίνει η χώρα μας.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα του εμβολίου υπογράμμισε πως “καλώς να έρθει το εμβόλιο, μην είμαστε μίζεροι. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν”. Έκρουσε ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως “η κυβέρνηση κάνει λάθος επικοινωνιακά” που επενδύει τα πάντα μόνο στο εμβόλιο.

“Το εμβόλιο δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας, αλλά ένα εργαλείο”. Εξηγώντας περαιτέρω, ο αρχηγός της αξιωματκής αντιπολίτευσης σημείωσε πως εάν ξεκινήσει ο εμβολιασμός το Γενάρη χρειαζόμαστε 8 μήνες μέχρι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να υπάρξει ανοσία, αφού όποιος εμβολιαστεί θέλει 45 μέρες για την ανοσία.

Συνέχισε τονίζοντας πως “στο μεσοδιάστημα πρέπει να συνεχίσουμε τις προφυλάξεις, για να μην πάμε σε τρίτο ή τέταρτο κύμα παράλληλα με τον εμβολιασμό”. Πρόσθεσε, πως παράλληλα “πρέπει να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση, να ενισχυθεί το ΕΣΥ και ο ΕΟΔΥ και να γίνει άμεσα συνταγογράφηση των τεστ”.

Υπογράμμισε τέλος, πως θα είναι “ακόμα ένα εγκληματικό λάθος αν όλα αυτά δε γίνουν” και υπάρξει εφησυχασμός μόνο από το εμβόλιο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα