Τσίπρας: Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει τετελεσμένα με παράνομο τρόπο
Σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Τυνησία ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών.
- 06 Δεκεμβρίου 2019 13:13
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Αγκυρας αφιέρωσε μεγάλος μέρος της ομιλίας του την Παρασκευή στην Τυνησία ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρώην Πρωθυπουργός βρέθηκε στην αφρικανική χώρα για τη Διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών και από το βήμα της άσκησε δριμεία κριτική στις τουρκικές μεθόδους.
Αρχικά, τόνισε τα εξής: “Θεωρώ απαραίτητο οι σχέσεις μας στην Μεσόγειο να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα δε, αν ο στόχος μας είναι η διαχείριση του προσφυγικού ή η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας ζωνών.
Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε έναν από αυτούς τους τομείς, δεν μπορεί να γίνει και στον άλλον. Ως Πρωθυπουργός έθεσα το θέμα τις επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε κάθε συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν μετά τις αρχές του 2016 που πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος γύρος. Η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει το ίδιο θέμα από το 2006″.
Εν συνεχεία, έγινε πιο συγκεκριμένος: “Παρότι δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από την Τουρκία, σήμερα η γείτονάς μας τονίζει ότι κινηθήκαμε χωρίς αυτήν στην περιοχή και προσπαθεί με παράνομο τρόπο να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θα πρέπει οι γείτονές μας να καταλάβουν ότι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να οικοδομηθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά μόνο με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις με εφαλτήριο τη συνεργασία στο προσφυγικό. Και στο πλαίσιο αυτό φτάσαμε στη δύσκολη αλλά σημαντική Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που οδήγησε στη ραγδαία μείωση των ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο.
Και καθιερώσαμε στενή συνεργασία με την Τουρκία – μια χώρα που φιλοξενεί πάνω από 3.5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Παράλληλα δε, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε πιο κοντά από ποτέ στην λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες που προβλέπει την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, με λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα είναι προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Όταν έγινε δε η αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ήμασταν από τις πρώτες χώρες που εκφράσαμε τη στήριξή μας στον Πρόεδρο Ερντογάν και την εκλεγμένη Κυβέρνηση. Δυστυχώς, οι σχέσεις μας επιδεινώθηκαν στη συνέχεια, με την τουρκική επιθετικότητα να αυξάνεται ραγδαία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Δεν διστάσαμε όμως να κρατήσουμε τους διαύλους ανοιχτούς ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές για να αποτραπούν τα χειρότερα. Και πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.
Kαι μπορέσαμε να επανεκκινήσουμε το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ από τις δύο πλευρές. Τα λέω όλα αυτά για να υπογραμμίσω ότι αν δεν είχαμε μπορέσει να βρούμε έναν βαθμό σταθερότητας στις σχέσεις μας σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο και αν τα επεισόδια που ζήσαμε, κατέληγαν σε επικίνδυνες συγκρούσεις, τότε και η οικονομική ανάπτυξη και η περιφερειακή σταθερότητα θα αποδυναμώνονταν”.