Τσίπρας: Λύση δημογραφικού χωρίς λιτότητα και με ενσωμάτωση των μεταναστών
O πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο πληθυσμός θα αυξηθεί ως «λογική συνέπεια της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης» κι πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εργασίας, ενώ επέκρινε την φοβικότητα και την υποκρισία με την οποία αντιμετωπίζει η ΝΔ την ενσωμάτωση των μεταναστών δεύτερης γενιάς.
- 05 Μαρτίου 2019 14:09
«Η ανατροπή της τάσης μείωσης των γεννήσεων δεν μπορεί να συμβεί μέσα από πολιτικές λιτότητες και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, ούτε χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική ένταξης, ενσωμάτωσης των μεταναστών» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι το δημογραφικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, αλλά αποτελεί «συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας» υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του πληθυσμού θα έρθει ως «λογική συνέπεια της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης».
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η έξοδος από τα Μνημόνια είναι η απαρχή μίας τέτοιας θετικής προοπτικής και δεν απέφυγε να αναφερθεί στην έκδοση του δεκαετούς ομολόγου «πειράζοντας» τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο κινούνται σε ένα «αξιοθαύμαστο επίπεδο» οδηγώντας σε «παταγώδη αποτυχία» την πρόβλεψη του Κ. Μητσοτάκη ότι η χώρα δεν θα βγει στις αγορές. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας παρακίνησε δηκτικά τον Κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει να λέει κι ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Τα χρόνια της κρίσης η χώρα ήταν αβίωτη για το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας
Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι το δημογραφικό ξεκίνησε να δημιουργείται ως πρόβλημα πριν την κρίση, όμως η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με μείωση πληθυσμού κατά 300.000 άτομα «τα σκληρά χρόνια της κρίσης». Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι τα 2/3 των νέων έμειναν άνεργοι υπονομεύοντας κάθε σκέψη για οικογένεια και σχεδιασμό για το μέλλον. Στην κορύφωση της κρίσης «η χώρα ήταν αβίωτη για το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την εργασία
Περιγράφοντας τις πολιτικής της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εργασίας, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες επί της θητείας της σημερινής κυβέρνησης σε συνδυασμό με την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, όπως και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιδότηση ενοικίου που θα δοθεί τις επόμενες μέρες, από την οποία θα ωφεληθούν άμεσα 200.000 νοικοκυριά.
Αύξηση των δαπανών για το παιδί
Σε σχέση με τις πολιτικές για το παιδί, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε δαπάνες για το παιδί στα 822 εκατ. ευρώ ανεβάζοντάς τις στα 1,416 ευρώ, ενώ ειδικά οι δαπάνες για τα οικογενειακά επιδόματα έχουν ανέβει στα 1,1 δισ. ευρώ από τα 650 εκατ. ευρώ που ήταν όταν ανέλαβε η κυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυξήθηκαν τα παιδιά που ωφελούνται από τα επιδόματα από τα 1,434 εκατ. στα 1,601 εκατ., ενώ αναφέρθηκε και στα προγράμματα σχολικών γευμάτων από τα οποία ωφελούνται 153.000 παιδιά.
Αύξηση κατά 60% των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ακόμα ότι επί της σημερινής κυβέρνησης 60% περισσότερα παιδιά βρήκαν θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς από 79.000 vouchers το 2015, σήμερα διατίθενται 127.000 vouchers. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι εκτός από την αύξηση των vouchers χρειάζεται πολλαπλασιασμός και των βρεφονηπιακών σταθμών επισημαίνοντας ότι έχουν διατεθεί 15 εκατ. ευρώ για την ίδρυση 10.000 νέων θέσεων, ενώ μέχρι στιγμής 110 δήμοι έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα ιδρύοντας 5.000 νέες θέσεις. Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε αναφορές και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των τεκνοθεσιών.
Πλούτος κι όχι απειλή η ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία μας
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ακόμα την σημασία της ενσωμάτωσης των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία κάνοντας λόγο ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι «πλούτος κι όχι απειλή». Ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε την υποκριτική στάση πολλών που σπεύδουν να βγάλουν φωτογραφία με τον πετυχημένο μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά επί χρόνια στερούσαν από 200.000 παιδιά μεταναστών με αντίστοιχο προφίλ την δυνατότητα να λάβουν την Ελληνική υπηκοότητα. Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι από την εφαρμογή του νόμου για την πολιτογράφηση των μεταναστών δεύτερης γενιάς μέχρι σήμερα την Ελληνική ιθαγένεια έχουν λάβει 65.000 άτομα.
Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η διαδικασία κινείται με αργούς ρυθμούς και δεσμεύτηκε για επιτάχυνσή της ώστε να πάρουν την ιθαγένεια και τα ακόμα 200.000 παιδιά μεταναστών που την δικαιούνται. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην στάση της ΝΔ σχολιάζοντας ότι «αντί να μας κατηγορείτε ότι δεν επιταχύνουμε, λέτε για σχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος». Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η ΝΔ φοβάται ότι οι μετανάστες δεύτερης γενιάς δεν θα την ψηφίσουν εκτιμώντας ότι αυτό όντως δεν θα γίνει λόγω των ακροδεξιών πολιτικών που έχει υιοθετήσει.
Αντιμέτωπες με πληθυσμιακή συρρίκνωση οι χώρες που πρωτοστατούν στη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα στοιχεία του Population Europe του Ινστιτούτου Max Planck που δείχνουν ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο θα αυξήσουν σημαντικά τον πληθυσμό τους μέχρι το 2050 επιλέγοντας την ενσωμάτωση των μεταναστών. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι, αντίθετα, οι χώρες που «πρωτοστατούν στη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες» θα βρεθούν αντιμέτωπες με μείωση πληθυσμού λόγω και της φυγής γηγενών στο εξωτερικό.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε στοιχεία του καθηγητή και πρώην υπουργού Μανώλη Δρεττάκη που φανερώνουν ότι, παρά το ότι είχε ήδη ξεκινήσει η μείωση των γεννήσεων, την δεκαετία του ’90 η χώρα μας αύξησε τον πληθυσμό της κατά περίπου 700.000 άτομα. Αυτό προέκυψε κατά 97% από την ενσωμάτωση των μεταναστών και μόνο κατά 3% από την υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων που εκείνη την εποχή διατηρούνταν ακόμη.