Τσίπρας: Με προτάσεις για προοδευτικό αναπροσανατολισμό της Ε.Ε στις Βρυξέλλες

Τσίπρας: Με προτάσεις για προοδευτικό αναπροσανατολισμό της Ε.Ε στις Βρυξέλλες
Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πρίν την είσοδό του στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Την ανάγκη για ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας πρόκρινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην προσύνοδο των σοσιαλιστών. Ζήτησε να μην θεωρούνται «χρέος» οι δαπάνες για την υγεία, το κλίμα και άλλες ανάγκες των πολιτών.

Ως εκφραστής μιας ευρωπαϊκής πολιτικής με σαφές προοδευτικό πρόσημο που μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας εμφανίστηκε χθες στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας. Η παρουσία του χαρακτηρίστηκε από προτάσεις που κατέθεσε για την τριπλή πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες ( ακρίβεια-ενεργειακό-κλιματική αλλαγή).

Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στην διαδικασία ένα «πακέτο» προτάσεων με διακριτό στίγμα για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με στόχο να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις αντιμετωπίζοντας όμως ταυτόχρονα τις ανάγκες των πολιτών. Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, τον ευρύτερο ρόλο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό «γίγνεσθαι», αφού όπως ο ίδιος έχει επισημάνει σε ομιλίες του είναι «το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη» που φιλοδοξεί να «αποτελέσει παράδειγμα προοδευτικής διεξόδου».

Ένα από τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του στην προσύνοδο αφορούσε τους οικονομικούς περιορισμούς που υφίστανται τα κράτη – μέλη, ενόψει της φημολογίας περί έντασής τους στο άμεσο μέλλον. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στην ομιλία του την ανάγκη για «ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας». Αναφερόμενος σε ένα σύμφωνο το οποίο θα «στηρίζει πραγματικά την οικονομική ανάπτυξη και σύγκλιση, με υιοθέτηση χρυσού κανόνα μη μέτρησης στον ετήσιο υπολογισμό του ελλείμματος, δημοσίων επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή, υγεία και άλλους τομείς και αυτόματο δημοσιονομικό σταθεροποιητή που θα ενεργοποιείται σε κρίσεις».

Από τις επαφές του Α.Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στην αντιμετώπιση του χρέους των χωρών – μελών ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει «οι κρατικές ενισχύσεις να δίνονται με τη μορφή εγγυήσεων προκειμένου να μην προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος και να υπάρξει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κρατικών ενισχύσεων ως προς το ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους – μέλους, το οποίο θα ορίσει κεντρικά η Ε.Ε. ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των χωρών». Τέλος αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα για «κοινή έκδοσή χρέους» παραθέτοντας ως παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας ότι πρέπει η διαχείριση των κονδυλίων αυτών να γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της πολιτικής ενοποίησης σε προοδευτική κατεύθυνση επισημαίνοντας ότι πρέπει ισομερώς να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των κρατών μελών. Ενδεικτικά υπογράμμισε πως η Ε.Ε δεν μπορεί να στηρίζει «μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών-μελών» τονίζοντας πως «αν κάθε κράτος μέλος αφεθεί να ενισχύσει την βιομηχανική παραγωγή και την οικονομική του ανάπτυξη με βάση τις δυνατότητες του, ο στόχος της σύγκλισης θα χαθεί οριστικά». Αυτά όπως επισήμανε δίχως να προσπεραστεί η αναγκαιότητα της ανταγωνιστικότητας έναντι των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «στάθηκε» και στο κομβικό ζήτημα του προσφυγικού. Τονίζοντας την ανάγκη η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, να γίνεται από θέσης αρχής και όχι όταν νοιώθουν την …πίεσή του ορισμένες από της χώρες της Ε.Ε. Χρησιμοποίησε μάλιστα τον όρο «δυτικές χώρες» εννοώντας αυτές που δεν βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της αντιμετώπισης του ζητήματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας «δεν είναι δυνατόν, να έχουμε ορθώς υποδεχθεί 4 εκατομμύρια Ουκρανούς στην Ευρώπη σε λιγότερο από έναν χρόνο και την ίδια στιγμή να μην προωθείται δυναμικά μια συμφωνία για έναν ετήσιο αριθμό νόμιμης και ασφαλούς υποδοχής και επανεγκατάστασης στην Ευρώπη, προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και χώρες της Βόρειας Αφρικής. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου». Επίσης σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει τους επόμενους μήνες νέα συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για την αντιμετώπιση των διακινητών και την πολιτική των επιστροφών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα