Τσίπρας: Νέο ξεκίνημα για τη μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη
Σήμερα και αύριο η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. “Μαζί, χωρίς αστερίσκους και ηγεμονισμούς" διαμηνύει ο Πρόεδρος του κόμματος.
- 30 Νοεμβρίου 2019 09:29
Τομή μέσα στη συνέχεια αποτελεί για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά το μεσημέρι του Σαββάτου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώνεται το απόγευμα της Κυριακής.
“Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημα όλων μας για τη δημιουργία της μεγάλης αριστερής, προοδευτικής παράταξης. Μαζί, χωρίς αστερίσκους και ηγεμονισμούς. Με σταθερή αξία το αδιαπραγμάτευτο μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό” πρόκειται να τονίσει με την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα πραγματοποιήσει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συγκρότηση της ΚΕΑ δεν έγινε δεκτή με καλό μάτι πάντως από ένα τμήμα του κομματικού μηχανισμού που νιώθει να απειλούνται οι ισορροπίες και τα μικροπρονόμια του, ωστόσο δύσκολα θα εκδηλωθούν ευθέως οι διαφωνίες και οι προβληματισμοί ιδίως από κορυφαία στελέχη, πολύ περισσότερο καθώς την ίδια στιγμή διεξάγεται σε πανηγυρικούς τόνους το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με την Κουμουνδούρου -και με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης να κυριαρχεί (;)- να μην θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα θιγούν καυτά ζητήματα ενόψει του Συνεδρίου.
Ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, για παράδειγμα, απάντησε χθες στην πολυπληθέστερη τάση του κόμματος (Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μπαλάφας και άλλοι) που τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του ονόματος του κόμματος πως δεν χρειάζεται αλλαγή ονόματος, θέση με την οποία συμφωνεί η Κίνηση των 53+, κορυφαία στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Βούτσης και άλλοι. Μεταξύ των στρατηγικών διαφωνιών, επίσης, είναι εάν το Συνέδριο θα αποφασίσει μετασχηματισμό ή διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το εάν ο Πρόεδρος του κόμματος θα εκλέγεται ή όχι από τη βάση.
Το ενδιαφέρον, επίσης, της συνεδρίασης επικεντρώνεται και στο ποια από τα “πασοκογενή” ή άλλα στελέχη-προσωπικότητες της ΚΕΑ θα μιλήσουν, κυρίως από τα νέα πρόσωπα, αλλά και ποια θα παραβρεθούν στην συνεδρίαση.
Το γεγονός ότι η ΚΕΑ αριθμεί 700 περίπου μέλη- γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και δυσμενή σχόλια στο Διαδίκτυο από μέλη του κόμματος- οδηγεί στη συγκρότηση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου, που θα αποτελείται από τα 23 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και 12 συμμάχους.
Πριν τη συνεδρίαση της ΚΕΑ, τέλος, θα συνέλθει το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στο κόμμα.