Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε πρόωρα να πανηγυρίσει το τέλος της πανδημίας, κάνει τα ίδια λάθη
"Προϋπόθεση ανάκαμψης, η ρύθμιση του πανδημικού χρέους με πρόβλεψη διαγραφής μέρους του" επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας από το Λασίθι.
- 15 Ιουλίου 2021 17:54
Σύσκεψη με φορείς του νομού Λασιθίου πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο επιμελητήριο Αγίου Νικολάου κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη. Στη συνάντηση που είχε με τους φορείς εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και για την πορεία της οικονομίας καθώς, όπως είπε, «το τέταρτο κύμα έρχεται σε μια πολύ άσχημη συγκυρία, σε μια πολύ άσχημη περίοδο: στην καρδιά της τουριστικής περιόδου».
Σε σχέση με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας διαπίστωσε ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης πανηγύρισε την οριστική νίκη της πανδημίας δύο φορές μέσα σε έναν χρόνο. «Έσπευσε πολύ πρόωρα να πανηγυρίσει το τέλος της πανδημίας, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει πάρα πολύ σαφή μηνύματα και ενδείξεις λέγοντας το εξής σοφό ότι δεν μπορούμε να αισθανόμαστε πουθενά ασφαλείς αν δεν είναι όλοι ασφαλείς». Υπενθύμισε σε αυτό το σημείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έχει πάρει διεθνή πρωτοβουλία για την κατάργηση της πατέντας του εμβολίου.
«Τι γίνεται τούτη την ώρα στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη;», διερωτήθηκε. «Η πορεία του εμβολιασμού έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του έλεγε τον Φλεβάρη ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε μια κάλυψη 70%, έχει περάσει ο μισός Ιούλιος και είμαστε κάτω από το 45%. Και τρέχουμε σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουμε τις μεταλλάξεις που έρχονται από άλλες περιοχές του πλανήτη και είναι πολύ πιο μεταδοτικές», υπογράμμισε.
Όπως τόνισε προϋπόθεση για να εξελιχθούν τα πράγματα καλύτερα είναι «να πειστούμε όλοι, να αφήσουμε τους ενδοιασμούς και να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό. Είναι μια στάση ευθύνης απέναντι στη δική μας τη ζωή, αλλά και μια στάση κοινωνικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης».
«Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνοεί εδώ και ενάμιση χρόνο την ανάγκη να ενισχυθεί το ΕΣΥ και η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να δημιουργηθεί μια ασπίδα με την έγκαιρη πρόγνωση των συμπολιτών μας που έχουν προοπτική βαριάς νόσησης».
Σε ότι αφορά στα θέματα της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο τουρισμός υπέστη μεγάλο πλήγμα και το 2020 και το 2021 προσθέτοντας ότι «υπήρξαν κάποιες υπεραισιόδοξες προβλέψεις για το 2021». «Η πορεία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μια πορεία χαμηλής πτήσης και αυτό σημαίνει ότι συσσωρεύονται πάρα πολύ μεγάλες πληγές, τόσο στις τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και στο λιανεμπόριο και στην εστίαση», ανέφερε. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ότι αυτό απαιτεί έναν διαφορετικό σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα. «Το μεγάλο ζητούμενο», τόνισε, «είναι αν η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι συμπεριληπτική, αν δηλαδή θα περιλαμβάνει όλους τους κλάδους της οικονομίας και κάποιοι θα ανακάμψουν και κάποιοι άλλοι θα μείνουν πίσω».
Εξέφρασε την ανησυχία πως υφίσταται ο κίνδυνος μεγάλων ανισοτήτων το επόμενο διάστημα, κάποιοι επιχειρηματίες να μείνουν οριστικά πίσω ή και ακόμα να μην αντέξουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους. «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια πολύ μεγάλη ελπίδα αν αξιοποιηθεί σωστά, είναι χρήματα που αν πέσουν στην πραγματική οικονομία να δημιουργήσουν μια αναπτυξιακή προοπτική. Αν όμως δεν αξιοποιηθεί σωστά θα είναι μια χαμένη ευκαιρία», σημείωσε. Παρατήρησε δε ότι το ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης «αφήνει εκτός προοπτικής στήριξης τη συντριπτική πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου». Όσον αφορά στον ρόλο τον τραπεζών τόνισε πως δεν παίζουν τον ρόλο που θα έπρεπε γιατί δανειοδοτούν μονάχα εκείνους που δεν χρειάζονται δανειοδότηση. Ακόμα επισήμανε τον κίνδυνο για μεγάλα ποσοστά ανεργίας, καθώς ο Σχέδιο Ανάκαμψης, όπως είπε, προβλέπει μόνο 180000 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας, ενώ ο μεγάλος κίνδυνος από τα λουκέτα είναι η εκτόξευση της ανεργίας.
«Για να μπορέσουμε να υπερβούμε τις επιπτώσεις τις πανδημικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή θα πρέπει να αφήσουμε αυτή την ελαφρότητα στην ανάλυση των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, την υπεραισιοδοξία και να δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα», σημείωσε τονίζοντας παράλληλα πως «δεν μπορεί να υπάρξει άρση των μέτρων στήριξης το 2022, θα ήταν καταστροφικό».
Ακόμα υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο σημαντικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Η μία προϋπόθεση είναι να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία», είπε, ενώ ως δεύτερη προϋπόθεση ανέφερε τη «ρύθμιση χρέους με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας» και ρύθμιση του υπόλοιπου μέρους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις