Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης ταυτίζεται με το λόμπι του ΣΕΒ και των τραπεζών που θέλουν χαμηλό εργατικό κόστος
Μέτρο υπέρ των χαμηλόμισθων και της μεσαίας τάξης τα 800 ευρώ αύξηση στον κατώτερο μισθό, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επι διεύθυνσης Σκέρτσου η προσφυγή του ΣΕΒ κατά των 3ετιών θυμίζει η Έφη Αχτσιόγλου.
- 15 Φεβρουαρίου 2022 06:28
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ιδίως αυτή για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ, θα ευνοήσουν τους χαμηλόμισθους μαζί με την μεσαία τάξη, ενώ είναι κατανοητές και από την εγχώρια υγιή επιχειρηματικότητα. Με την επισήμανση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε -στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ»- να οριοθετήσει την θεμελιακή διαφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κυβερνητική πολιτική στο μείζον θέμα των ημερών. Την ίδια χρονική στιγμή, μάλιστα, που το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή ώστε να μην υπολογίζονται στον κατώτερο μισθό οι 3ετίες, η οποία είχε γίνει από τον ΣΕΒ όταν διευθυντής του ήταν ο νυν υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Άκης Σκέρτσος.
Υπαρξιακό ζήτημα η ακρίβεια για τα μεσαία εισοδήματα
Μιλώντας για τις ανατιμήσεις σε είδη βασικής ανάγκης και στην ενέργεια ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «σήμερα η ακρίβεια δεν μαστίζει το ίδιο αυτόν που έχει ένα εισόδημα μηνιαίο οικογενειακό 1.000, 1.500, 2.000 ευρώ, μ’ αυτόν που έχει ένα εισόδημα 10.000 ευρώ. Δεν είναι το ίδιο. Η αγοραστική του δύναμη μειώνεται πολλαπλάσια. Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι σήμερα εξεγείρονται, εξεγείρονται διότι είναι σε υπαρξιακό πρόβλημα». Αναφέρθηκε παράλληλα στην έννοια του μεσαίου εισοδήματος τονίζοντας πως «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με αυτό το οποίο ορίζεται ως μέσο ατομικό εισόδημα, δηλαδή αυτό που ονομάζεται μέσος μισθός, λένε ότι το 2010 ήταν 11.000 ευρώ εισόδημα ετήσιο, το 2014 έφτασε 7.500 ευρώ και το 2019 πήγε στα 8.800». Αν και παραδέχθηκε ότι την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και υπό το καθεστώς των μνημονιακών πιέσεων «επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα ένα κομμάτι του πληθυσμού» διευκρινίζοντας όμως πως ήταν «κυρίως αυτοί που ονομάστηκαν «μεσαία τάξη» κατά την άποψή μου ήταν μεσαία και ανώτερη».
Ποιους θα ενισχύσει η αύξηση του κατώτερου μισθού
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ, τονίζοντας πως είναι ένα μέτρο που όχι μόνον θα ευνοήσει όσους πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια αλλά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Τόνισε παράλληλα ότι είναι μια πρόταση που γίνεται αποδεκτή και από την υγιή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «μιλάμε διαρκώς με τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, με τους επιχειρηματίες, με την υγιή επιχειρηματικότητα, έχουμε ανοιχτό δίαυλο. Και προς τιμήν τους οι περισσότεροι, δεν αρνούνται την αναγκαιότητα να ανέβει ο κατώτατος μισθός». Πρόσθεσε μάλιστα πως «σήμερα που βρισκόμαστε σε μια περίοδο πρωτοφανούς ακρίβειας, αυτά τα χρήματα δεν θα πήγαιναν σε αποταμιεύσεις, θα έπεφταν στην αγορά. Άρα θα κινείτο η ενεργός ζήτηση, η κατανάλωση, τα χρήματα αυτά θα κινούσαν την αγορά».
Νωρίτερα σε άλλο σημείο της συνέντευξή του είχε επισημάνει ότι «δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες ίδιοι. Υπάρχουν επιχειρηματίες, υπάρχει η υγιής επιχειρηματικότητα στη χώρα και υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι δίνουν πολύ καλούς μισθού». Παράλληλα είπε «υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι είναι προσανατολισμένοι στην αισχροκέρδεια και στη μείωση του εργασιακού κόστους. Και αυτοί που έχουν μεγάλες εταιρείες, πλατφόρμες με ένταση εργασίας, με εκατοντάδες εργαζομένους, που παίρνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό, ή είναι part-time. Αυτοί δεν θέλουν, διότι αυτοί θα έχουν πολύ μεγάλο κόστος, είναι προφανές. Δεν θέλουν οι Τράπεζες που έχουν τόσους εργαζομένους, δεν θέλουν οι ταχυμεταφορές».
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική του εξυπηρετεί αυτό το τμήμα της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Επισημαίνοντας ότι « η κυβέρνηση έχει μια αντίληψη για το πώς λειτουργεί η οικονομία και αυτή η αντίληψη, είναι να αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και το κράτος δεν παρεμβαίνει. Αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη. Είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη, αλλά θα έλεγα ότι είναι και η αντίληψη Μητσοτάκη γενικά διότι αυτό το έργο το είδαμε και το 1990-1993». Μάλιστα ενδιαφέρον είχε η παρατήρησή του σύμφωνα με την οποία «υπάρχει κι ένα κομμάτι μέσα στη Νέα Δημοκρατία που δεν ασπάζεται αυτές τις αντιλήψεις».
Η προσφυγή του ΣΕΒ για τις 3ετίες με διευθυντή τον Σκέρτσο
Στις απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου για τα μισθολογικά ζητήματα παρέπεμψε εμμέσως και η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε το αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών να μην υπολογίζονται οι 3ετίες σε όσους αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό.
Επισήμανε χαρακτηριστικά πως όταν έγινε η προσφυγή του ΣΕΒ «ο κ. Σκέρτσος ήταν ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ μέχρι την ανάληψη της υπουργικής θέσης δίπλα στον κ. Μητσοτάκη». Θύμισε επίσης πως «με εγκύκλιο που εκδώσαμε τον Φεβρουάριο του 2019, κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Εργασίας, καταστήσαμε σαφές ότι οι προσαυξήσεις λόγω μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά υπολογισμένες στον νέο κατώτατο μισθό που μόλις είχαμε αυξήσει στα 650 ευρώ. Τότε αυξήθηκαν οι τριετίες κατά 11%, όσο και ο κατώτατος μισθός».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις