Τσίπρας- Ολάντ: Ελληνογαλλικά μηνύματα στη Γερμανία. Τι είπαν για χρέος, μεταρρυθμίσεις, πλειστηριασμούς
“Η Ελλάδα δεν είναι πια ούτε μόνη, ούτε ο φτωχός συγγενής. Σέβεται υποχρεώσεις και κανόνες απαιτεί όμως και από την άλλη μεριά σεβασμό”, είπε ο πρωθυπουργός καταγγέλλοντας προσπάθεια επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών και εκτροχιασμού του προγράμματος. “Οι δεσμεύσεις ισχύουν και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη”, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος
- 23 Οκτωβρίου 2015 12:38
Το σύνθημα “Ελλάς- Γαλλία- συμμαχία” επιβεβαιώθηκε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική πλευρά πήρε την πολυπόθητη πολιτική στήριξη όσον αφορά στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση- αλλά φυσικά με προϋπόθεση την ταυτόχρονη δική της δέσμευση ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις δικές της δεσμεύσεις στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου.
Η ελληνική πλευρά πήρε την πολυπόθητη πολιτική στήριξη όσον αφορά στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Το κύριο κέρδος όμως για την ελληνική πλευρά ήταν η στήριξη του Γαλλου Προέδρου για το θέμα των κόκκινων δανείων, με το μήνυμα ότι εάν δεν λυθεί η διαμάχη σε επίπεδο θεσμών η συζήτηση θα μεταφερθεί στο Eurogroup και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής. Όλα αυτά όμως με αυστηρή προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δικές της δεσμεύσεις στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου, δηλαδή ότι θα περάσει άμεσα όλα τα δυσάρεστα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης.
“Η Ελλάδα δεν είναι πια ούτε μόνη, ούτε ο φτωχός συγγενής. Σέβεται υποχρεώσεις και κανόνες απαιτεί όμως και από την άλλη μεριά σεβασμό”, είπε ο πρωθυπουργός καταγγέλλοντας προσπάθεια επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών εκτός προγράμματος με κίνδυνο τον εκτροχιασμό του. “Οι δεσμεύσεις ισχύουν και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη”, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Τι είπαν οι δύο ηγέτες για χρέος, μεταρρυθμίσεις, πλειστηριασμούς, ανακεφαλαιοποίηση
Ο κ.Ολάντ αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αναγνώρισε ωστόσο ότι αυτό που ζητά η χώρα μας είναι “ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία, μία λέξη που συχνά χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη και αυτό που ανησυχεί τους Έλληνες σήμερα είναι αυτά τα δάνεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μία νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες”.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ.Τσίπρα το ζήτημα των πλειστηριασμών, χαρακτηρίζοντας θετική τη συζήτηση για το όριο κάτω από το οποιο δεν μπορεί να γίνει κατασχεση της πρώτης κατοικίας και λέγοντας ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί και στο Eurogroup και σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
“Εάν η Ελλάδα τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του χρέους. Εδώ υπάρχουν και δεσμεύσεις ευρωπαϊκές” προσθεσε ο κ.Ολάντ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αναφέρεται στη διαπραγμάτευση του χρέους- κάτι που επικαλείται σε κάθε ευκαιρία η ελληνική πλευρά.
Ο κ.Τσίπρας από την πλευρά του απαντώντας σε ερωτήσεις συνέδεσε την πίεση για το θέμα των πλειστηριασμών και καθυστερήσεις από πλευράς εκπροσώπων δανειστών στην αξιολόγηση, με απειλή επαναφοράς σχεδίων διάλυσης της Ευρώπης από συντηρητικούς κύκλους φωτογραφίζοντας όπως είχε κάνει και στις αρχικές του δηλώσεις το Βερολίνο.
“Μετά την ψήφιση της συμφωνίας η Ελλάδα προχωρά με πολύ γοργά βήματα τις μεταρρυθμίσεις. Οσα συμφωνήσαμε θα τα τηρήσουμε στο ακέραιο. Ταυτόχρονα απαιτούμε και η Ευρώπη να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις.”
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον κίνδυνο κάποιοι να βάλουν ξανά στο τραπέζι τη συζήτηση διαίρεσης της Ευρώπης με αφορμή ζητήματα που είναι ανοιχτά στη διαπραγμάτευση γιατί δεν υπήρξε συμφωνία σε αυτά το καλοκαίρι.
“Κάποιοι επαναφέρουν τη συζήτηση αυτή δια της πλαγίας οδού, μέσω καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση, με τη μετατροπη της συζήτησης σε αρένα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Το τελευταίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από καμία προοδευτική δύναμη στην Ευρώπη” δήλωσε ο πρωθυπουργος και έδωσε το δικό του χρονοδιάγραμμα για τις εξελίξεις:
“Μέχρι το τέλος του Νοέμβρη θα έχουμε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο. Μέχρι το τέλος του χρόνου η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ώστε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος που θα δώσει το σήμα της οριστικής εξόδου από την κρίση κάτι αναγκαίο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και γι την Ευρώπη.
Ο κ.Ολάντ κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι και το Νοέμβριο του 2012 υπήρξε απόφαση για έναρξη της συζήτησης για το χρέος, που ουδέποτε εφαρμόστηκε, απάντησε: “Οι δεσμεύσεις ισχύουν και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Στο παρελθόν μπορεί να υπήρξαν αδυναμίες και απο τις δύο πλευρές, αυτό δε σημαίνει ότι σήμερα δεν πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις και οι μεν και οι δεν, και όταν τελειώσει η αξιολόγηση να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.”
Οι αιχμές του πρωθυπουργού
“Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές. Αυτές ενώνουν όμως τους ανθρώπους. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες των σκληρών διαπραγματεύσεων ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε ότι πρέπει να δεχθώ ένα δύσκολο συμβιβασμό με στόχο να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη σε πείσμα των ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που είχαν ετοιμάσει σχέδια διαίρεσης και ενδεχομένως να τα έχουν ακόμη”, είπε ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στο ρόλο της Γαλλίας στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το μήνυμα της σημερινής συνάντησης με το Γάλλο Πρόεδρο είναι ότι “Αυτή η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας απο την Ευρωζώνη, περί διαίρεσης της Ευρωζώνης και της Ευρώπης πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει”. Τόνισε άλλωστε ότι από την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κρίσης.
“Προϋπόθεση όμως είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα και αυτή την κρίνει η κοινωνική συνοχή” συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας με νόημα:
“Παρεμβάσεις και απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής, που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα του Ιούλη, που παραβαίνουν την κοινωνική ειρήνη, αποτελουν παρεμβάσεις ενάντια στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος και υπό την έννοια αυτή έχουν στόχο τη διάλυση της Ευρώπης”.
Ο κ.Τσίπρας δήλωσε στη συνέχεια ότι: “Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία και θα την τηρήσει. Δεν υπέγραψε όμως σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Εάν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη και τη σταθερότητα στην περιοχή”, καταλήγοντας ότι η Γαλλία είναι εταίρος στον αγώνα για μία Ευρώπη της αλληλεγγύης.
Η στήριξη-με προϋποθέσεις- του Ολάντ
Ο Γάλλος Πρόεδρος χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να αναλάβει υπεύθυνη όπως είπε στάση, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν απαραίτητο για να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι να δείξουν στήριξη.
“Πως θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα; Αν εγώ κιντηοποιήθηκα τόσο πολύ, δεν ήταν μόνο για λόγους αλληλεγγύης αλλά γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτή είναι πάγια θέση των Γάλλων ηγετών διαχρονικά. Πρώτος εξέφρασε αυτή τη θέση ο Ντε Γκωλ όταν το 63 ήρθε στην Ελλάδα”, συνέχισε ο κ.Ολάντ.
“Η Ευρώπη χρησιμοποιεί ευφάνταστες λέξεις που δε σημαίνουν τίποτε. Τι σημαίνει αξιολογηση; Σημαίνει ο έλεγχος της τήρησης των δεσμεύσεων, να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αυτές που έγιναν κι αυτές που δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί”, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος ξεκαθαρίζοντας ότι αυτοί που θα διαπραγματευθούν θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όλη η Ευρώπη από κοινού να στηρίξει την Ελλάδα.
“Η Γαλλία θέλει να διασφαλίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων” ξεκαθάρισε επίσης ο κ.Ολάντ, αναφερόμενος στη συνεργασία για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά σε φορολογία, επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, καλή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους, καλύτερη διαχείριση του συστήματος υγείας.
Άλλωστε και ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός έκαναν ειδική μνεία στη διμερή συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών Τσακαλώτος και Σαπέν, με άξονα την παροχή τεχνογνωσίας για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.