Τσίπρας: Πολιτικός αντίπαλος ο Καραμανλής αλλά και ξεχωριστή προσωπικότητα

Τσίπρας: Πολιτικός αντίπαλος ο Καραμανλής αλλά και ξεχωριστή προσωπικότητα
Εκδήλωση μνήμης για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Κ. Καραμανλή παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Θα απευθύνουν ομιλίες οι πολιτικοί αρχηγοί κ.κ. Α. Σαμαράς, Α. Τσίπρας, Ε. Βενιζέλο, Φ. Κουβέλη. Eurokinissi

Ξεχωριστή προσωπικότητα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τόνισε σε ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. "Αν ήταν σήμερα παρών θα σχολίαζε με τα γνωστά σε όλους... γαλλικά του, πολλές πλευρές της σημερινής ευρωπαϊκής και ελληνικής πραγματικότητας" είπε χαρακτηριστικά (Vids)

“Δεν μπορώ να παραγνωρίζω τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν ξεχωριστές προσωπικότητες στην αέναη κίνηση προς τα εμπρός και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον ρόλο που παίζουν οι προσωπικότητες αυτές στην ιστορία”.

Με αυτά τα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται σήμερα Τετάρτη 15 χρόνια.

“Μία τέτοια ξεχωριστή προσωπικότητα ήταν ο Κωνσταντιίνος Καραμανλής”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και για να αποδείξει το δίκαιο των λόγων του επικαλέστηκε τον ηγέτη της Αριστεράς, Χαρίλαο Φλωράκη.

“Κάποτε ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε χαρακτηρίσει τον Καραμανλή ως ένα σημαντικό ηγέτη της τάξης του”, είπε για να υπογραμμίσει πως ο έπαινος από τους πολιτικούς σου αντιπάλους ειδικά όσο είσαι εν ζωή και όχι αφού έχεις φύγει έχει ιδιαίτερη αξία.

Ο κ. Τσίπρας δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον προ του 1974 αναφορά υποστήριξε μόνο πως ήταν εκείνος ο πολιτικός που κατάφερε μια σπάνια πολιτική υπέρβαση, να υπερβεί τα στεγανά εκείνα που είχαν επιβάλλει ο εμφύλιος πόλεμος και οι ξένοι προστάτες, ήτοι όλα αυτά που χαρακτήριζαν την Ελλάδα ως το 1974.

Για να φτάσει να τονίσει πως το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα ένας ξεχωριστός ηγέτης, κουβέντα που απέδωσε σε οπαδούς της Αριστεράς.

Για τον μεταπολιτευτικό Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επεδίωξε και κατάφερε να διευρύνει τα όρια της παράταξής του. Αφουγκράστηκε τις νέες δημοκρατικές ανάγκες και κυρίως την ιστορική ανάγκη να οικοδομηθεί στη χώρα μια σταθερή δημοκρατική νομιμότητα, που θα προστατεύει τα στοιχειώδη δικαιώματα, θα περιορίζει στο ελάχιστο τους πολιτικούς διαχωρισμούς και θα διασφαλίζει την ομαλή εναλλαγή στην εξουσία.

Από αυτή την άποψη, πρόσθεσε, δεν συνέβαλε μόνο αποφασιστικά να ξεπεραστούν πρακτικές και λογικές άλλων εποχών, που και ο ίδιος είχε υπηρετήσει και μάλιστα πρωταγωνιστικά. Αλλά ξεπέρασε με μια έννοια και τον ίδιο τον εαυτό του. «Κι αυτό είναι, πιστεύω, που καθιστά την προσωπικότητά του ξεχωριστή, ακόμα και για τους αντιπάλους του» τόνισε.

Μια ακόμη προσφορά του Κ. Καραμανλή στη χώρα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ότι κατάφερε, να ξεπεράσει, σε ορισμένα σημεία, τα όρια της ιδεολογίας του. Ότι συνέβαλλε μαζί με τους ηγέτες των άλλων παρατάξεων στην εμπέδωση της κουλτούρας της ομαλής δημοκρατικής εναλλαγής. Μια κουλτούρα που πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε ποτέ παθητικός αποδέκτης εντολών, ούτε παρατηρητής των συσχετισμών. Διέθετε αξιόλογα πολιτικά προσόντα, χαρακτήρα, προσωπικότητα, κι αυτό που λέμε «πολιτικό τσαγανό».

Υπό το πρίσμα αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, επειδή ο Καραμανλής είναι πολιτικός που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του καιρού του, η δομή της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας μετά το 1974 φέρει έντονα τη σφραγίδα του, στο μέτρο που επιδίωξή του ήταν η θεσμική εξισορρόπηση των κοινωνικών και πολιτικών αντιθέσεων και όχι η υποταγή της πολιτικής στα οργανωμένα και συμπαγή οικονομικά συμφέροντα, ούτε βέβαια η διαιώνιση της διχόνοιας του ελληνικού λαού.

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε έναν προσωπικό του συλλογισμό. Όπως είπε «είναι ώρες που σκέφτομαι, ειδικά τούτες τις πρωτόγνωρες στιγμές που περνά η χώρα, αν ήταν παρόντες μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης, για να αναφερθώ μόνο στις προσωπικότητες της μεταπολίτευσης, πως άραγε θα αντιδρούσαν; Πολύ πιθανόν, λοιπόν, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν σήμερα παρών, να σχολίαζε με τα γνωστά σε όλους… γαλλικά του, πολλές πλευρές της σημερινής ευρωπαϊκής και ελληνικής πραγματικότητας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα