Τσίπρας: Προσήλωση στην καθημερινότητα του πολίτη

Τσίπρας: Προσήλωση στην καθημερινότητα του πολίτη
Cabinet meeting, Greek Parliament in Athens, Greece on May 10, 2016. / , , 10 , 2016 Menelaos Myrillas / SOOC

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι τα δύσκολα μέτρα πέρασαν και έρχεται μία καλύτερη εποχή δίκαιης ανάπτυξης έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο. Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου το νέο τηλεοπτικό τοπίο. Ανοίγει η συζήτηση για αναθεώρηση Συντάγματος και νέο πάγιο εκλογικό σύστημα. "Δεν πήγαμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές του Σεπτεμβρίου", δήλωσε. (Video)

Έμφαση στην κοινωνική προστασία και στην καθημερινότητα του πολίτη, μετά την ολοκλήρωση των “μεγάλων” θεμάτων της αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός έκανε απολογισμό της διαπραγμάτευσης, αλλά κυρίως περιέγραψε τα επόμενα βήματα και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, θέλοντας να δώσει έτσι μήνυμα αισιοδοξίας ότι τα δύσκολα των μέτρων πέρασαν και έρχονται ημέρες μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης.

“Δεν πήγαμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές του Σεπτεμβρίου” υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας καταρχήν ότι ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού χωρίς να κοπεί ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις.

Επισήμανε την εκταμίευση (αλλά σε δύο δόσεις) 10,3 δισ ευρώ και έκανε λόγο για ένα “κόφτη χρέους” που θα αποφέρει σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο την περιοδο 2020- 2060.

Ο πρωθυπουργός μίλησε όμως και για προσπάθεια ενοχοποίησης της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης. Αυτά έχουν ένα όριο την πραγματικότητα και αυτή ήταν το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore, που ανέδειξε το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ”, είπε.

“Η κοινωνία κουρασμένη από έξι χρόνια λιτότητας αναζητά ηρεμία διέξοδο και προοπτική” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις αποφάσεις για το χρέος ανοίγεται για πρώτη φορά αυτή η δυνατότητα. Έκανε μάλιστα λόγο για εποχή δίκαιης ανάπτυξης και τόνισε ότι “διαρκώς η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη στην καθημερινότητα των πολιτών”.

Όρισε ως τρεις προτεραιότητες την κοινωνική προστασία, την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας και τη δίκαη κατανομή όχι μόνο των βαρών, αλλά και των πλεονασμάτων. “Καθήκον μας να νιώσουν οι ‘Ελληνες προστατευμένοι πρώτη φορά μετά από χρόνια”, δήλωσε.

Κάνοντας απολογισμό επισήμανε καταρχήν ότι προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις νέες τηλεοπτικές άδειες και πως το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα έχει διαμορφωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, που ήδη έχει κατατεθεί, αλλά και στα νομοσχέδια που θα έλθουν το επόμενο διάστημα (για τις δημόσιες συμβάσεις, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοόλ, για την οικειοθελή αποκάλυψη δηλαδή την τελευταία ευκαιρία όσοι απέκρυψαν έσοδα να τα δηλώσουν, για το ενιαίο σύστημα αδειοδότησης δημόσιων έργων. Είπε μάλιστα χαριτολογώντας ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις που επίκεινται ενδεχομένως να δυσαρεστήσουν τους κυβερνητικούς βουλευτές, γιατί η βουλή δε θα κλείσει το καλοκαίρι παρά μονο λίγες ημέρες τον Αύγουστο.

Αναφέρθηκε επίσης στην προετοιμασία για την τουριστική περίοδο, το σωστό σχεδιασμό και του επόμενου ΕΣΠΑ, τα στοχευμένα προγράμματα για ανέργους οκτάμηνης διάρκειας ώστε μετά να έχουν δικαίωμα για επίδομα ανεργίας. Δήλωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, όπου παραδέχθηκε ότι “τα αποτελέσματα μας πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά”.

Παραδέχθηκε επίσης ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Αδιαφορήστε για τις επιθέσεις που δέχεστε κάτω από τη ζώνη. Δε μας αφορούν οι κραυγές και η λάσπη

Εμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός και στις κινήσεις για προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνοντας ότι το πλαισιο για τις επενδύσεις μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο δίνει σημαντικά κίνητρα με κορυφαίο αυτό του σταθερού φορολογικού συντελεστή.

Ο κ.Τσίπρας σχολίασε επίσης ότι το μήνυμα που έστειλε ο Βλαντιμίρ Πουτιν από την Αθήνα ήταν σημαντικό και είπε ότι αναμένει ανάλογο μήνυμα και από το Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς που φτάνει σήμερα στην Ελλάδα και θα συναντηθεί μαζί του αύριο.

Προανήγγειλε μάλιστα την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου.

Δεν έλειπαν και τα εσωκομματικά μηνύματα από την εισήγηση Τσίπρα στο υπουργικό. “Οι προκλήσεις και οι ευθύνες είναι μεγάλες, αλλά όλοι μας έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό και οφείλουμε να είμαστε αντάξιοι όσων μας εμπιστεύθηκαν. Να διορθώσουμε παραλείψεις δικές μας και ζητήματα συντονισμού ανάμεσα σε υπουργεία και υπηρεσίες”, είπε στους υπουργούς.

‘”Εχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και σας ζητώ να σηκώσετε τα μανίκια και να δουλέψετε το επόμενο διάστημα, αδιαφορώντας για τις επιθέσεις που δέχεστε κάτω από τη ζώνη. Δε μας αφορούν οι κραυγές, η λάσπη και οι λαϊκίστικες κορώνες, όσων ομνύουν κατά του λαϊκισμού, αλλά είναι οι μεγαλύτεροι λαϊκιστές. Τα μάτια μας πρέπει να είναι στραμμένα στο μέλλον”, πρόσθεσε.

Ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης, όπως είχε γράψει το News247, ότι θα ανοίξει τώρα τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο και όχι αργότερα ώστε να μη θεωρηθεί ότι συνδέετεαι με το εκλογικό ορόσημο του 2019, με στόχο ένα πάγιο εκλογικό σύστημα. Αλλά και ότι θα προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, καταρχήν με τη σύσταση το αμέσως επόμενο διάστημα ομάδας εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες που θα κατεθέσουν προτάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Κουμουτσάκος: Ο Τσίπρας δεν τόλμησε να πει ότι τα χειρότερα έρχονται

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε όσον αφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού: «Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε σήμερα ότι κλείνει ένας δύσκολος κύκλος. Εκείνο που δεν τόλμησε να πει είναι ότι ανοίγει ένας ακόμη δυσκολότερος. Επιδόθηκε σε απεραντολογία προσβλητικής προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού. Αδιαφορεί για την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες, καθώς από χθες  ξεκίνησε η φορολογική τους σφαγή από την Κυβέρνησή του. Και τα χειρότερα έρχονται…».

Ποτάμι: Περισσό θράσος

Με ανακοίνωση του το Ποτάμι σχολιάζει: “Ο κ.Τσίπρας σήμερα στο Υπουργικό ξεπέρασε ακόμη και τον εαυτό του στο γνώριμο ρόλο του: να λέει με τον πιο φυσικό τρόπο τα πιο μεγάλα ψέματα.

Ακούσαμε, λοιπόν, για “θετικά αποτελέσματα της οικονομίας το 2015”, όταν όλα τα στοιχεία καταγράφουν την καταστροφική πολιτική που έζησαν οι πολίτες. “Πετύχαμε την αξιολόγηση χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές¨, είπε με περισσό θράσος, όταν όλοι θυμούνται τις υποσχέσεις για τις συντάξεις, το ΦΠΑ στα νησιά, τα κόκκινα δάνεια, το ΕΚΑΣ κλπ  και ενώ την ίδια στιγμή στη Βουλή συζητιούνταν τροπολογίες που αναιρούσαν τις υποσχέσεις του. Ακόμη και για το χρέος-την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι δε μπορεί οι ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ- προσπάθησε να την εμφανίσει ως κυβερνητική επιτυχία.

Κι ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πολιτικός-συνώνυμο του λαϊκισμού κάλεσε τους υπουργούς του να κλείσουν τα αυτιά στο λαϊκισμό (άρα, να μην ακούν ούτε τον ίδιο;)

H μόνη αλήθεια που είπε είναι ότι “η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη και αναζητά διέξοδο και προοπτική”. Αυτή την προοπτική καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι ότι δε μπορεί να τη δώσει ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνησή του.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα