Τσίπρας: Πρώτη φορά απλή αναλογική. Ψήφος στα 17
“Μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με Ολάντ για μία προοδευτική συμμαχία με τους σοσιαλιστές, αλλά και με Ιγκλέσιας επενδύοντας στην εκλογή των Ποδέμος για αλλαγή ισορροπιών στην Ευρώπη
- 25 Ιουνίου 2016 12:09
Πρώτη φορά απλή αναλογική, με την κατάθεση νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από το ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και ψήφο στα 17, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για τη δυνατότητα συγκρότησης μίας προοδευτικής συμμαχίας με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής μετά το Brexit. Αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του επικοινωνία σήμερα με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και σε επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος εν όψει των αυριανών εκλογών στην Ισπανία, καθώς και σε διάλογο που είχε με τον παραιτηθέντα πλέον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική
“Ήρθε η ώρα το τόπος και το πολιτικό σύστημα να γυρίσουν σελίδα. Με κυβέρνηση για πρώτη φορά αριστεράς να αποκτήσει η χώρα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής. Πρώτη φορά αριστερά. Πρώτη φορά απλή αναλογική”, είπε ο κ.Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας οριστικά την επιλογή του για τον εκλογικό νόμο, που είχε διχάσει το προηγούμενο διάστημα την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων, πλην ΝΔ, για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17.
“Έχει έρθει η ώρα να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Θα κάνουμε το χρέος μας. Θα ήταν αδιανόητο η αριστερά να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να μην υλοποιήσει πάγιες θέσεις της”, συνέχισε ο κ.Τσίπρας. Αυτό άλλωστε ήταν και το επιχείρημα των πολλών υπέρμαχων της απλής αναλογικής στο κόμμα, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς και μία υπόσχεση που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να υλοποιήσει σε αντίθεση με άλλες, που προσκρούουν σε μνημονιακές δεσμεύσεις.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα σχετική πρόταση νόμου. “Θα πράξουμε το ιστορικό μας χρέος, θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας και όλοι θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Το ίδιο θα πράξουμε και σε μεταρρυθμίσεις και συνταγματική αναθεώρηση”, τόνισε.
Μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη
Στον απόηχο του Brexit, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να αποτελέσει αφορμή για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με Ολάντ και η οποια ήταν και ο λόγος που καθυστέρησε η ομιλία του.
“Είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις ευρύτερου φάσματος και κυρίως ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που έχουν τεράστια ευθύνη, για να αλλάξουν ρότα και κατεύθυνση”, είπε ο πρωθυπουργός.
“Πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια δε θα είμαστε μόνοι. Ήδη υπάρχουν φωνές στη σοσιαλδημοκρατία που ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της ευρωπαϊκής αριστεράς. Και διότι οι σύντροφοι μας στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου, στην Ισπανία, δίνουν μία σπουδαία εκλογική μάχη, που μπορεί να είναι ο πυροκροτητής προοδευτικών εξελίξεων στην Ευρώπη”, πρόσθεσε, δείχνοντας ότι εκτιμά πως μπορεί οι ισπανικές εκλογές να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να προσφέρουν έναν ακόμη σύμμαχο.
Ο κ.Τσίπρας έστειλε μήνυμα υποστήριξης σε Ιγκλέσιας και Γκαρσόν για τον κοινό αγώνα της Ενωμένης Αριστεράς και των Ποδέμος, ώστε και η Ισπανία να αποκτήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με πυρήνα την αριστερά όπως είπε.
“Χθες μίλησα με το Πάμπλο. Του θύμισα ότι στο Σύνταγμα το Σεπτέμβριο μας είπε κρατήστε όσο μπορείτε γιατί ερχόμαστε. Του είπα: Πάμπλο, κρατήσαμε, είμαστε όρθιοι. Τώρα έρχεται η δική σας σειρά. Σας περιμένουμε για να αλλάξουμε μαζί την Ευρώπη και μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη”, ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός πάντως δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι εάν συνεχιστεί η συζήτηση για λιγότερη Ευρώπη όπως έγινε με τη Βρετανία, ενδεχομένως να συμβεί σε άλλες χώρες.
Θυμήθηκε ότι στη Σύνοδο Κορυφής όπου αποφασίστηκε και αναγκάστηκε και η Ελλάδα να συναινέσει, ένα ειδικό καθεστώς για τη Βρετανία, ο ίδιος είχε πει στον Κάμερον πως του εύχεται να κερδίσει με αυτή την απόφαση το δημοψήφισμα, αλλά πως δεν ήταν καθόλου σίγουρος, διότι όταν το δίλημμα θα είναι λιγότερη ή καθόλου Ευρώπη, η τελική επιλογή θα είναι η ορίτζιναλ όχι η μεσοβέζικη.
Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε όμως και στο δικό του δημοψήφισμα, διαφωνώντας με όσους θεωρούν πως το “όχι” ήταν “όχι στην Ευρώπη”.
“Το περασμένο καλοκαίρι δε σκεφτήκαμε ούτε για μία στιγμή την πιθανότητα να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη και τη μάχη που πρέπει να δώσουμε μαζί με τους άλλους λαούς για την αλλαγή της. Ακόμη και τότε που οι σημερινές ηγεσίες της Ευρώπης, που τώρα μας χαμογελούν και μας χτυπούν την πλάτη, τότε για να τρομοκρατήσουν ή για να εκδικηθούν το θράσος μίας κυβέρνησης και ενός λαού, έλεγαν ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν παραμονή ή έξοδος. Τότε εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν επιδιώκουμε την έξοδο χώρας ΕΕ αλλά μία καλύτερη συμφωνία”, είπε.
Κάλεσε επίσης τη ΝΔ που ψάχνει ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ να μην ξεχνά ποιους έχει συμμάχους στην Ευρώπη, εκφράζοντας την άποψη ότι ο κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ έρχεται από τα δεξιά.
Το όχι πέρυσι δεν ήταν αίτημα εξόδου
Απάντησε δε σε όσους “έχουν επιλεκτική μνήμη ή συστηματικά σπεκουλαρουν, κατηγορώντας μας ότι ανατρέψαμε τη λαϊκή ετυμηγορία πέρυσι τον Ιούλιο”, ότι “το ναι στο δημοψήφισμα δε θα σήμαινε παραμονή όπως άλλωστε και το όχι δε θα σήμαινε έξοδο. Το ναι θα σήμαινε πολύ σκληρότερα και περισσότερα μέτρα χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς δέσμευση για το χρέος και με πλεονάσματα 4,5% και σύμβαση αγγλικό δίκαιο, αυτόματες περικοπές συντάξεων, καμία προστασία πρώτης κατοικίας -γιατί αυτά είχαν δεσμευτεί- και 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ομαδικές σε ιδιωτικό και προφανώς για το ευρωκατεστημένο θα σήμαινε το βασικό στόχο να αποδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ παρένθεση και να υπάρξει παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος και της διαπλοκής”.
Σχολίασε μάλιστα για να δικαιώσει την ορθότητα της επιλογής του, ότι “η Βρετανία που φεύγει δεν είναι καν στο ευρώ και οι αγορές έχουν κλονιστεί, φανταστείτε τι θα μπορούσε να σημαίνει έξοδος για μία μικρή και αδύναμη χώρα μέσα στο ευρώ”.
Επιμένουμε στα εργασιακά. Ανοίγουμε το κόμμα
Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στα εργασιακά που αποτελούν για το ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο ιδεολογικό κεφάλαιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Τόνισε ότι στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς η νεοφιλελεύθερη επιμονή κατάργησης του απέδειξε ότι επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και υπογράμμισε “Η διαδικασία παραγωγής δεν μπορεί να προσομοιάζει με ζούγκλα”.
Δήλωσε επίσης ότι: “Θα επιμείνουμε και στην πάταξη μαύρης και αδήλωτης εργασίας που έγινε κανόνας τα τελευταία χρόνια. Καμία ανοχή σε περιπτώσεις παραβιάσεων εργατικής νομοθεσίας από εργοδοσία”.
Χαρακτήρισε συνέδριο- καμπή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο: “Η αριστερά πρέπει να αναδειχθεί ηγεμονική δύναμη σε Ελλάδα και πρωτοπόρος σε Ευρώπη. Για να συμβεί αυτό, το κόμμα να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις. Να γινει κόμμα ανοιχτό μαζικό, που να στηρίζει κυβέρνηση αλλά και θα ασκεί κριτική όπου πρέπει”, είπε.
Σημείωσε μάλιστα ότι: “Σε περισσότερες από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις έχουμε πάρει εναμισι εκατομμύριο ψήφους, δεν μπορεί η οργανωτική μας δομή να είναι στα επίπεδα που είναι σήμερα. Χρειάζεται σοβαρή καμπάνια καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης. Το κόμμα πρέπει να ανοίξει στην κοινωνική του βάση”. Ανήγγειλε μεγάλη καμπάνια μέσα από το διαδίκτυο και βάρος στους νέους, καθώς όπως είπε “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο στο πολιτικό σκηνικό, δεν μπορεί παρά να είναι έκφραση της νέας γενιάς” και χαρακτήρισε σε αυτό το σημείο σημαντική την ψήφο στα 17.