Τσίπρας: Πρωτοφανής ανεπάρκεια στον εμβολιασμό – Ανάγκη για συνολική ρύθμιση ιδιωτικού χρέους της πανδημίας
Επίθεση στην κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα.
- 13 Ιανουαρίου 2021 13:16
Πυρά κατά της κυβέρνησης με αιχμή τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, εξαπέλυσε από την Πάτρα και το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
«Η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους», σημείωσε χαρακτηριστικά με αφορμή την ένταξη και των νοσοκομείων, αντί για τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, στη διαδικασία εμβολιασμού, τονίζοντας πως “δεν είναι σε θέση ούτε να τον οργανώσει στοιχειωδώς”, καθώς “άνθρωποι 85 και 90 ετών αναγκάζονται να μετακινηθούν μεγάλες αποστάσεις και να βρεθούν στα νοσοκομεία και να εμβολιαστούν”.
Υπογράμμισε πως αν οι τοπικές μονάδες Υγείας και τα κέντρα Υγείας ήταν στελεχωμένα, θα μπορούσαν να αναλάβουν τον εμβολιασμό. “Αυτό είναι δουλειά της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, δεν είναι δουλειά των νοσοκομείων”.
“Η κυβέρνηση είχε μιλήσει για 1018 εμβολιαστικά κέντρα και αυτή την στιγμή λειτουργούν μόνο 144” πρόσθεσε και χαρακτήρισε “μεγάλη τροχοπέδη στην την καταπολέμηση της πανδημίας, για να ξεμπερδέψουμε με αυτόν τον βραχνά” τον ρυθμό του εμβολιασμού, την “ανοργανωσιά και την επιτελική ανικανότητα”.
Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά για τις αρχικές δεσμεύσεις για 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα, ενώ όπως είπε “αυτή τη στιγμή εξ όσων γνωρίζουμε οι παραγγελίες αφορούν ένα εκατομμύριο μέχρι το Μάρτιο”.
“Χθες ο κύριος Μητσοτάκης μας διαβεβαίωσε ότι από τον Απρίλη και μετά θα υπάρχει επάρκεια στα εμβόλια. Δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω, θα κριθεί από αυτό, αλλά θα κριθεί κυρίως και από την αξιοποίηση των εμβολίων, γιατί δεν είναι μόνο το θέμα της επάρκειας. Εγώ ζήτησα να υπάρχουν και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλιστεί αυτή η επάρκεια” σημείωσε χαρακτηριστικά.
“Μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα είναι ο ρυθμός του εμβολιασμού. Αυτή τη στιγμή είναι τόσο χαμηλός που ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα για την λεγόμενη ανοσία της αγέλης”, ανέφερε.
“Για να μπορέσουμε να φτάσουμε τους στόχους που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε, θα πρέπει αντί για 5.000 εμβόλια την ημέρα να γίνονται 25.000. Η αίσθηση μας είναι ότι με αυτή την ανοργανωσιά, αυτό είναι κάτι άπιαστο”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τρεις δύσκολοι μήνες
Αναφερόμενος συνολικά στην πανδημία ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή, γιατί μπορεί να μην βρισκόμαστε σε φάση μεγάλης πίεσης, ωστόσο όπως οι ειδικοί προειδοποιούν υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για τρίτο κύμα και έχουμε μπροστά μας τρεις δύσκολους μήνες.
Ο αρχηγός τη αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ και στήριξης του προσωπικού των νοσοκομείων , γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις δηλώσεις υπουργών που στοχοποιούν τους γιατρούς.
“Δεν αρκεί να τους χειροκροτούμε και μετά να τους ξεχνάμε, να ξεχνάμε να πληρώνουμε τις υπερωρίες τους, να βάζουμε διοικήσεις να κάνουν ΕΔΕ γιατί τόλμησαν να νοσήσουν, να τους διώκουμε και υπουργοί να ρίχνουν σε αυτούς τις ευθύνες για την ανεπάρκεια των πολιτικών αποφάσεων της ίδιας της κυβέρνησής τους” σημείωσε.
“Πρέπει να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος για να καλύψει τις ανάγκες της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αρα χρειαζόμαστε ένα νέο αναβαθμισμένο ΕΣΥ” πρόσθεσε.
Ανάγκη για συνολική ρύθμιση ιδιωτικού χρέους και με διαγραφή
Παράλληλα, ενόψει και των συναντήσεων που έχει στην Πάτρα με παραγωγικούς φορείς της Αχαΐας και εκπροσώπους επιχειρήσεων και εργαζομένων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη “συνολικής ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού”.
«Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία είναι ένα από τα κρίσιμα κεφάλαια στην συζήτηση για την επόμενη μέρα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την ΕΕ», τόνισε, περιγράφοντας με μελανά γράμματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί: «Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών βρίσκεται βυθισμένη στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα».«Θεωρώ ότι η κρίσιμη συζήτηση της επόμενης ημέρας αφορά στη συσσώρευση χρέους στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Του ιδιωτικού χρέους που έρχεται να προστεθεί στο προηγούμενο χρέος που είχαν» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη το 2021 «μόλις 0,9%».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε παράλληλα πως την ίδια ώρα «η μεγάλη πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου δεν είχε την δυνατότητα να περάσει ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών», και τόνισε πως αν και «η ρευστότητα των τραπεζών κυρίως χάρη της πολιτικής της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά πολλά δις ευρώ, λίγα πέρασαν στην αγορά και η πλειονότητα πέρασε σε επιχειρήσεις που δεν χρειαζόταν τον δανεισμό».Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως η συζήτηση της επόμενης ημέρας αφορά την διαγραφή μέρους των χρεών, δηλαδή, της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία.
Αναφερόμενος σε όσους λένε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο και ότι δεν γίνεται, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι σε δυσκολότερες περιόδους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ρυθμίσει το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία που προέβλεπε εκτός από 120 δόσεις και διαγραφή μέρους του χρέους.
“Πολιτική επιλογή τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνολική στάση της κυβέρνησης όσον αφορά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
«Ένα σκέλος της αδυναμίας της κυβερνητικής επιλογής να συγκρατήσουν την ύφεση και άρα την αναδιάρθρωση στο χώρο της αγοράς, έχει να κάνει με την λάθος εκτίμηση, έχει να κάνει με την έλλειψη συντονισμού και ικανοτήτων. Ένα άλλο μέρος είναι ιδεολογική τοποθέτηση» εξήγησε.
«Για χρόνια υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική μέσα από την συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ήταν μια άποψη και μια κατεύθυνση. Τώρα βλέπουμε αυτή την άποψη να έρχεται ως ένα φυσικό φαινόμενο, ως φυσική καταστροφή. Από την πανδημία. Θα υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, που προβλέπεται από το σχέδιο Πισσαρίδη, όχι με ευθύνη κάποιου αλλά ως μια φυσική επιλογή. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας” επεσήμανε.
«Εκτίμηση δική μου είναι αποτελεί πολιτική επιλογή και δεν είναι ως αποτέλεσμα της πανδημίας και μόνο. Η αναδιάρθρωση της αγοράς με την συρρίκνωση, τα χιλιάδες λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μια πολιτική επιλογή» δήλωσε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η αύξηση του δημόσιου χρέους οδηγεί σε περιπέτειες»Παράλληλα, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «βασικός άξονας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εμπροσθοβαρής στηριξη της πραγματικής οικονομίας, η επιδότηση εργασίας και όχι η επιδότηση της ανεργίας, η μη επιστρεπτέα ενίσχυση και μια σειρά φορολογικές ρυθμίσεις για να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία».
Δυστυχώς, όπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε άλλον δρόμο. «Σύμφωνα με την δική μας εκτίμηση το αποτέλεσμα θα είναι ολέθριο όχι μόνο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα άλλα και για την ίδια την δημοσιονομική ευστάθεια». Εξηγώντας, σημείωσε πως «θα είναι ολέθριο για την πορεία του δημοσίου χρέους που αυξάνεται σε υπερβολικά επίπεδα, στο 200% και όλοι έχουμε εμπειρία που οδήγησε στα προηγούμενα χρόνια». Στο πλαίσιο αυτό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση του δημοσίου χρέους, σημειώνοντας πως «ενδεχομένως να βάλει την χώρα σε περιπέτειες αν δεν υπάρξει αλλαγή στρατηγικής τα επόμενο διάστημα και όταν τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ για συγκράτηση των επιτοκίων να αρχίσουν να αποσύρονται».
Ταραντίλης: Ο Τσίπρας βλέπει παντού αποτυχίες
“Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να βλέπει παντού αποτυχίες. Η διαρκής επένδυση στην καταστροφή έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα και τις προσδοκίες των Ελλήνων. Το σχέδιο εμβολιασμού θα υλοποιηθεί και η χώρα μας θα κερδίσει και αυτή τη μάχη” σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Επισήμανε ότι “στις 2 Νοεμβρίου 2020 ο κ. Τσίπρας μιλούσε για “εμπόριο ελπίδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη” και “για ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί” και “σε λιγότερο από δύο μήνες μετά, ευτυχώς για τους πολίτες, το εμβόλιο ήρθε στην Ελλάδα και η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει έγκαιρα την προετοιμασία ώστε να αρχίσει αμέσως ο εμβολιασμός με σχέδιο και πρόγραμμα”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι “τώρα ο κ. Τσίπρας προεξοφλεί πως ούτε του χρόνου τέτοιον καιρό δεν υπάρχει πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης” και προσθέτει: “Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει εμβόλια για όλους τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα επιταχυνθεί κατά πολύ το αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων και η συλλογική ανοσία θα έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι”.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr