Τσίπρας- Σουλτς: Όχι πρόσθετα μέτρα, κλείσιμο αξιολόγησης και μετά χρέος

Τσίπρας- Σουλτς: Όχι πρόσθετα μέτρα, κλείσιμο αξιολόγησης και μετά χρέος

Το Ευρωκοινοβούλιο στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης βάζει ο Τσίπρας. Θα συναντηθεί επίσης με Τσίμερ και Γκουαλτιέρι σε μία προσπάθεια να φτιάξει ευρωπαϊκή ασπίδα έναντι του ΔΝΤ

Κοινός τόπος και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας βρέθηκε κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο Στρασβούργο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών περιοδειών του πρωθυπουργού με στόχο τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ασπίδας έναντι του ΔΝΤ, μετά τη συνάντηση Τσίπρα με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ χθες στο Παρίσι.

Τσίπρας και Σουλτς συμφώνησαν ειδικότερα επί της ουσίας ότι δε χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, αλλά και επί της διαδικασίας ότι πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.

Η ελληνική πλευρά εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συνάντηση. Μάλιστα θα υπάρξει και δήλωση Σουλτς θετική για τις ελληνικές θέσεις.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την πορεία της οικονομίας και τη διαπραγμάτευση. Του εξήγησε την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και την ουσία των δύο νομοσχεδίων. Επανέλαβε επίσης τη θέση ότι ο τρόπος κατανομής των βαρών είναι υπόθεση της κυβέρνησης, στο βαθμό που η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκ. Τσίμερ, η οποία έστειλε μήνυμα ολοκληρωτικής και ανεπιφύλακτης στήριξης, της ευρωπαϊκής αριστεράς στην κυβέρνηση και στο λαό της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, τους οποίους θα ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επιτροπή κατόπιν πρότασης Τσίπρα, την οποία είχε αποδεχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ.Σουλτς,  έχει αναλάβει εποπτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, σε μία προσπάθεια να ενισχυθούν οι δυνατότητες για μεγαλύτερες παρεμβάσεις προς την πλευρά των θεσμών και άσκησης πολιτικής πίεσης.

Οι κινήσεις του Μάρτιν Σουλτς υπαγορεύονται και από τις πολιτικές του φιλοδοξίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, όπου όμως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και των αποφάσεων αυτή τη στιγμή, όντας εταίρος της Μέρκελ και δημοσκοπικά αποδυναμωμένο. Ο θεσμικός του ρόλος όμως ως προέδρου της Ευρωβουλής του δίνει τη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό επιθυμεί να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός,  στο πλαίσιο της αναζήτησης ευρωπαϊκών συμμαχιών- ασπίδας κατά του ΔΝΤ, καθώς όπως έχει γράψει το News247, η κυβέρνηση διαπιστώνει πως όσο οι μήνες περνούν οι θεσμοί και ειδικότερα η Ουάσιγκτον έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν ότι η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού χρειάζεται επικαιροποίηση.

Ο κ.Σουλτς χθες είχε απαντήσει και στην επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη, με την οποία ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks το ζήτημα της στάσης του ΔΝΤ όσον αφορά την διαπραγμάτευση καθώς και την πολιτική αστάθεια που τέτοιες δηλώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν.

“Η συνομιλία των στελεχών του ΔΝΤ που διέρρευσε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, είναι ένα σαφές παράδειγμα την αναγκαιότητας για αυξημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας”, απάντησε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, υπογραμμίζοντας πως “η Ομάδα Εργασίας θα πρέπει να προσπαθήσει να αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση του καθενός από τους εμπλεκόμενους φορείς, και να διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες μέσω των οποίων διεξάγονται ο διαπραγματεύσεις, είναι διαφανείς”.

Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει, ως ομιλητής, σε δείπνο εργασίας του  Ιδρύματος “Άξελ Σπρίνγκερ” με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα