Τσίπρας στη ΔΕΘ: Στόχος η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και η προοδευτική διακυβέρνηση

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Στόχος η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και η προοδευτική διακυβέρνηση
Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ Eurokinissi

Στα 5,6 δισ. τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως έχουν αποδέκτες την κοινωνία επισήμανε ο Αλέξης Τσίπας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ. Ζήτησε δημόσια τοποθέτηση για τις υποκλοπές από την Κ.Σακελαροπούλου.Τι είπε για ενεργειακά, ελληνοτουρκικά, οικονομία και μετεκλογικά σενάρια.

“Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές είναι η βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα αντιμετωπίσει τα κυρίαρχο πρόβλημα της ακρίβειας και θα επαναφέρει την κοινωνική δικαιοσύνη”. Αυτή την κεντρική επισήμανση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εστίασε στην υπόθεση των υποκλοπών ζητώντας την δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ υπερασπίστηκε το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες στην ομιλία του σημειώνοντας πως είναι απόλυτα εφαρμόσιμο. Μάλιστα αποτίμησε το κόστος στα 5,6 δις ευρώ.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως ήταν αναμενόμενο δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το θέμα των υποκλοπών και αναφέρθηκε εκτενώς. Μάλιστα απεύθυνε σαφή έκκληση προς την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελαροπούλου προκειμένου να παρέμβει για το ζήτημα της επίκλησης του απορρήτου που έχει επικαλεστεί η κυβέρνηση και οι διοικητές της ΕΥΠ.

Τόνισε αναφορικά με τις υποκλοπές πως είναι  «δημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουν συναντήσει από την μεταπολίτευση και μετά». Εγκάλεσε τον πρωθυπουργό λέγοντας πως  «δεν είναι δυνατόν ο κ.Μητσοτάκης να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε παραίτηση του πρωθυπουργού» αν και διευκρίνισε πως «εγώ έχω κάθε λόγο να θέλω να πάω στις εκλογές με αντίπαλο τον κ.Μητσοτάκη». Ειδική αναφορά έκανε στην Ν.Δ σημειώνοντας «δεν είναι δυνατόν η ίδια η Κ.Ο της Ν.Δ να αποδέχεται την ευθύνη για αυτή την εκτροπή» διευκρινίζοντας πως «δεν θέλω να ταυτίσω ένα μεγάλο κόμμα με τέτοιες λειτουργίες».

Απαντώντας στο ερώτημα του γιατί δεν επικοινωνεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «εγώ δεν έχω να θέσω κανένα θέμα στην ΠτΔ, τα θέματα τα θέτει η ζωή». Τόνισε πως «αυτό το ελάχιστο που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση για το κυρίαρχο ζήτημα της επίκλησης του απορρήτου» επισημένοντας ότι αυτό «εξευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία» και πως «όλοι έχουνε ευθύνη για μία σαφή θέση».

Αναφέρθηκε στην παρακολούθηση του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη λέγοντας ότι το λογισμικό που βρέθηκε εκεί έδινε την δυνατότητα παρακολούθησης των συσκέψεων όπου βρίσκονταν και ο ίδιος. Τόνισε ότι «αυτή την υπόθεση δεν θα την αφήσουμε έτσι». Προανήγγειλε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξάντληση της εγχώριας νομοθεσίας. Μάλιστα αναφέρθηκε σε «ποινικές ευθύνες που θα αντιμετωπίσουν όσοι αποκρύπτουν την αλήθεια».

Επίσης στις ερωτήσεις σχετικά με την παρακολούθηση του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτή έγινε υπηρεσιακά στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης έρευνας. Σχολιάζοντας ότι «δεν είναι ένας αόριστος εθνικός λόγος που δεν μας λένε ποιος έιναι». Ανέφερε πως «εγώ δεν έδωσα καμία εντολή», θέτωντας μάλιστα το ερώτημα: «Τι θα συνέβαινε αν εγώ παρενέβαινα για να αποκλειστούν από την έρευνα στελέχη επειδή ήταν φίλοι μου». Σχολίασε τέλος «ότι εμείς δεν φοβόμαστε την αλήθεια» μιλώντας για «προσπάθεια κοινού συμψηφισμού που ενοχοποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Για την οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το υπερβολικό κόστος των μέτρων που εξάγγειλε στην χθεσινή ομιλία τους και τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε μνημόνιο. Επισήμανε ότι «κατηγορούν εμάς αυτοί που μας οδήγησαν σε μνημόνια και σήμερα ακολουθούν τις ίδιες συνταγές της χρεοκοπίας». Επισήμανε ότι τα μέτρα θα έχουν κόστος «5,6 δις ευρώ κοστολογημένα 1 προς 1» αν συνθέσει κανείς τα έσοδα και τα έξοδα. Τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αν και έχει το ίδιο κόστος με αυτό που εξάγγειλε η Ν.Δ διαφέρει όσο προς το μοντέλο. Τόνισε ότι « εμείς θα καταργήσουμε την αισχροκέρδεια, θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στην μεσαία τάξη και τους μισθωτούς» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση το τελευταίο 6μηνο «έχει αυξήσει τους φόρους 7 δις».

 

Ειδικά για την μεσαία τάξη απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε ότι «αδικήθηκε, ιδίως με τον συνδυασμό φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αν και διευκρίνισε ότι «δεν ήταν επιλογή μας, διότι έπρεπε να φέρουμε είς πέρας έναν εθνικό στόχο να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια». Σημείωσε ότι «έχουμε ηθική υποχρέωση αυτές τις αδικίες να τις αποκαταστήσουμε». Παρέχοντας διευκρινίσεις για την πρότασή του περί τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για έναν «μηχανισμό αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση», τονίζοντας ότι στηρίζεται στην αρχή ότι η ενίσχυση των μισθών ενισχύει και την αγορά. 

Για την ΔΕΗ και την ενέργεια

Με γνώμονα την μείωση των λογαριασμών του ρεύματος ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε αναλυτικά για την πρότασή του περί επαναφοράς της ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο. Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της μίλησε για «σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης» ενώ τόνισε ότι αφού έγινε ιδιωτική «πρωταγωνίστησε στο ράλι της αισχροκέρδειας». Σημείωσε ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ θα «λειτουργεί για την κοινή ωφέλεια και το κοινό συμφέρον και όχι για να έχουν κάποιοι ιδιώτες έσοδα». Επισήμανε μάλιστα πως «όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις» μιλώντας για την Γερμανία και την Γαλλία. «Θα μπει ένα τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια της ΔΕΗ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ειδικά για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και τον τρόπο που θα παρέμβει στον έλεγχό του, επισήμανε ότι αν και λειτουργεί με βάση ευρωπαϊκή οδηγία, η εποπτεία της λειτουργίας του αποτελεί ζήτημα εθνικής ευθύνες οπότε υπάρχει η δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης αλλά και η δυνατότητα να ζητήσει η χώρα παρέκκλιση όπως έκανε η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Για τις εκλογές και τα μετεκλογικά σενάρια

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης μετεκλογικά τασσόμενος υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασιών. Απαντώντας στον χαρακτηρισμό που απέδωσε σε τέτοιες κυβερνήσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο κ.Μητσοτάκης λέει τερατογέννεση την πιθανότητα να μην είναι στην εξουσία, όμως οι πολίτες λένε τερατογέννεση το να παραμείνει στην εξουσία». Ανέφερε πως «στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας» αναρωτώμενος: «Ποια είναι ποιο ισχυρή κυβέρνηση μια κυβέρνηση με πλατιά λαϊκή βάση η μια κυβέρνηση που κυβερνά με το 1/3 της κοινωνίας».

Τόνισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «κυβερνήσεις με πολύ πλατιά νομιμοποίηση και προγραμματικές συγκλίσεις» αφού πλέον τέτοιες «μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και τις συντηρητικές δυνάμεις». Ξεκαθάρισε πάντως ότι αυτό το σχέδιο «για να προχωρήσει υπάρχει μόνον μία εκδοχή. Να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης απέρριψε σενάρια περί τρικομματικών κυβερνήσεων και προϋποθέτει σύμπραξη των δύο πόλων (Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ) τονίζοντας ότι τέτοιες εξελίξεις υπάρχουν «μόνον σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης». Την ίδια άποψη εξέφρασε και για κυβερνήσεις ανοχής – μειοψηφίας.

Σχολιάζοντας το ζήτημα των δημοσκοπήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών» επισημαίνοντας ότι είναι απλά εργαλεία, ενώ αναφερόμενος στην έκκληση Μητσοτάκη ώστε με συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να παρακαμφθεί η απλή αναλογική ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως ο πρωθυπουργός λέει «δεν είμαι κωλοτούμπας» αλλά «θέλει να κάνουμε και οι δύο την κωλοτούμπα».

Για την επίθεση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και την επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα στην συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντινου στο ΑΠΘ. Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας πως «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη ο τόπος είναι η κλιμάκωση της έντασης» μιλώντας για «ενέργειες απολύτως απρόκλητες από την πλευρά των νέων ανθρώπων. Ενορχηστρωμένες προκειμένου να αλλάξουν την ατζέντα και να δημιουργήσουν ένταση». Σημείωσε ότι οι νέοι «εχουν ένα πολύ μεγάλο όπλο:  Είναι η άποψή τους και η ψήφος τους» προσθέτοντας πως «δεν θα πέσουμε την παγίδα να απαντήσουμε στην ένταση με ένταση».

Για το θέμα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους

«Εμείς το ρυθμίσαμε το χρέος και αφήσαμε 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο και γι’ αυτό η χώρα είναι με το κεφάλι έξω από το νερό. Χάρη στην δική μας ρύθμιση έχουμε ένα βατό πρόγραμμα αποπληρωμών για την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο υπάρχει ένας υπαρκτός κίνδυνος από την αύξηση του κόστους του διεθνούς δανεισμού, καθώς ήδη αυξάνονται τα spreads. Το κρίσιμο είναι μία αναλογία ανάμεσα στο επιτόκιο δανεισμού με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Θα πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη. Έχουμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών αλλά και του τρόπου που πρέπει να διαχειριστούμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσο για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν επενδυτές λόγω της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ είπε: «Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα εγκαταλείψει επειδή μία κυβέρνηση βάζει κανόνες. Τώρα οι αετονύχηδες μπορεί να φύγουν αλλά δεν θέλουμε αυτούς. Θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές. Στην Γαλλία και στην Γερμανία που έκαναν κρατικοποιήσεις θα φύγουν οι επενδυτές;».

Για τους συνταξιούχους

«Μετά την μεσαία τάξη η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη ήταν στους συνταξιούχους. Ήταν η κατηγορία που είχε αποδεχθεί το αφήγημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τις περικοπές που είχαν γίνει στην περίοδο Σαμαρά, μέσα από την προπαγάνδα. Πίστεψε ότι με την κυβέρνηση ΝΔ θα δει καλύτερες μέρες και αύξηση των απολαβών. Και τι είδε; Ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την κατάργηση της 13ης σύνταξης του 2019. Επίσης είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, είχαμε ψίχουλα ή καθόλου επιδόματα στο τέλος του χρόνου και είχαμε και την μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών, όπου τάξανε ότι τα αναδρομικά θα τα πάρουν όλοι και τελικά νομοθέτησαν ότι θα τα πάρουν οι υψηλότερες συντάξεις και επιπλέον, για τις προσφυγές τους είπε ψέματα σαν κοινός απατεώνας. Εμείς θέλουμε με ειλικρίνεια να πούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα αλλά δεν θα σας πετάξουμε στον δρόμο. Γι’ αυτό θα δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις, θα επαναφέρουμε την 13η σύνταξη, θα καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Όσο για τις αυξήσεις που τους τάζει ο κ. Μητσοτάκης είναι οι αυξήσεις που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Eurokinissi

 

Για τις απειλές Ερντογάν

Σε ερωτηση σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν αν και ισχύει και ότι ως έναν βαθμό κλιμακώνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αν και πάντα υπήρχε ένταση, αυτή η κλιμάκωση είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα επεκταθεί».

‘Ασκησε κριτική για το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Βόσπορο που όπως είπε «ακολούθησε κλιμάκωση των προκλήσεων», και πρόσθεσε: «Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη να λέει “γιοκ” στο Ορούτς Ρέις όταν έλεγαν ότι το παρέσυρε ο άνεμος, ή στο Turkaegean, όταν παρέδιδαν την χρήση του ονόματος δήθεν από λάθος ενός υπαλλήλου, στις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να πει “γιοκ”. Δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης την στιγμή που υπερασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα, παράλληλα να αφήνει και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχών χειρισμών ή έλλειψης διαύλων επικοινωνίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Είμαστε με τον αμυνόμενο και απέναντι στην εισβολή και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας από μια άλλη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή αυτό δεν μπορεί να μας κάνει να παραγνωρίζουμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις». «Θεωρούμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της ΕΕ», είπε, υποστηρίζοντας ότι γεωπολιτικά και οικονομικά η Ευρώπη θα είναι μεγάλος ηττημένος. «Δεν χάνει οικονομικά ούτε η ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία», «η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή σε περιδίνηση και υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής, ηγεσίας, ενόρασης». Υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, ο κόσμος μπαίνει σε έναν παρατεταμένο ψυχρό πόλεμο με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και ότι η ΕΕ οφείλει να αποκτήσει αυτόνομη γεωπολιτική στρατηγική, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά με σαφή πρόθεση να υπερασπίζεται τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα.

Για τους πρόσφυγες στη νησίδα του Έβρου

«Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί παρεμβήκαμε και υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας σε μια ανθρωπιστική τραγωδία;», είπε για το θέμα των προσφύγων στη νησίδα στον Έβρο. Σημείωσε ότι ανεξαρτήτως αν η νησίδα ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, υπήρξε ένα δράμα 38 ανθρώπων. «Θέλετε να ζητήσουμε συγγνώμη για το ότι ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση -που έκανε ότι δεν υπάρχουν αυτοί- να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος και να τους σώσει, κι αν είναι σε τουρκικό να διεθνοποιήσει το ζήτημα για να σωθούν;», είπε, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση για το πού ανήκει η νησίδα, για να διευκρινιστεί. Τόνισε ότι είναι απολύτως σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να υπερασπίζεται τα σύνορα της αλλά και να κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να τηρεί τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κριτική που γίνεται είναι επί της αποτελεσματικότητας γιατί, όπως είπε, όσα τείχη και να φτιάξει κανείς οι άνθρωποι που είναι απελπισμένοι θα βρουν τρόπο να τα περάσουν και δεν μπορείς να έχεις τείχη σε όλα σου τα σύνορα. Υπογράμμισε ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα ευρωτουρκικό ζήτημα και δεν μπορεί να λυθεί αν η ΕΕ δεν έχει μια άλλη πολιτική, καθώς «η πολιτική μιας Ευρώπης φρούριο με την Ελλάδα φύλακα, δεν είναι αποτελεσματική».

Eurokinissi

 

Για τους αμυντικούς εξοπλισμούς

Για το αν συμφωνεί με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, είπε: «Είναι αναγκαία η ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, γι’ αυτό και ψηφίσαμε κάποιες από τις αγορές, όπως τα πρώτα Ραφάλ και τις φρεγάτες, ενώ είμαστε επικριτικοί στα υπόλοιπα. Επίσης είμαστε επικριτικοί στο ότι η κυβέρνηση κάνει εξοπλισμούς χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας. Θα δώσουμε 14 δισ. για εξοπλισμούς και ούτε μία βίδα δεν θα μπει στην ελληνική βιομηχανία. Το θεωρώ αδιανόητο. Η κριτική μας έχει δύο άξονες: Ο πρώτος είναι ότι δεν μπορείς να βασίζεσαι μονόπλευρα στην ενίσχυση των εξοπλισμών και ο δεύτερος ότι δεν μπορείς να κάνεις τέτοιους εξοπλισμούς χωρίς καμία πρόβλεψη για τη ελληνική βιομηχανία. Εμείς θα επαναδιαπραγματευτούμε συμβάσεις όπως η σύμβαση για τις φρεγάτες».

Για τη Δικαιοσύνη

Σε ερώτηση για την Δικαιοσύνη απάντησε: «Η δημοκρατική αναγέννηση περνά μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων. Εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε πλαίσιο πλουραλισμού και απελευθέρωσης των μέσων ενημέρωσης, κι ας έχουμε περισσότερη κριτική. Για την Δικαιοσύνη, στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή, αλλά και να βάλουμε κανόνες διαφάνειας, που στο τέλος της ημέρας θα ενισχύσουν τον ρόλο του». Χαρακτήρισε χυδαία την παρέμβαση της κυβέρνησης που «αναβάθμισε σε αντιπροέδρους όσους δικαστές θα μετέχουν την δίκη Παπαγγελόπουλου». 

Γενικεύοντας είπε: «Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές, πρέπει να ξέρουμε το εξής: υπάρχει ένα αίσθημα αναξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με φαινόμενα Λιγνάδη, αυτό βαθαίνει όταν η κοινωνία βλέπει ότι ο κολλητός της εξουσίας έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τον ‘φτωχοδιάβολο’ που έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί». 

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο

«Είναι ένα πρόσωπο που δεν περνά απαρατήρητο στα πολιτικά πράγματα από όποια θέση κι αν κατέχει, είναι γνωστές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες που έχουμε. Και ως πολιτικός και ως επιστήμονας έχει ένα εκτόπισμα που είναι ιδιαίτερο σημαντικό, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις που καταθέτει», είπε ο κ. Τσίπρας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο ερώτημα πώς κρίνει τη στάση του ίδιου, αλλά και του κ. Αλιβιζάτου, με αφορμή τις τοποθετήσεις τους για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και αν θα τους αξιοποιούσε πολιτικά. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Βενιζέλος στις τελευταίες εξελίξεις είναι αυτές που θα περίμενε κανείς να ακούσει από κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη ή επιστήμονα. Συνέχισε αναφέροντας ότι αυτό του πιστώνεται θετικά «αλλά δεν νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε αυτές τις θέσεις διότι επιδιώκει να τις εξαργυρώσει σε κάποιο πολιτικό σχήμα». «Τουλάχιστον δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα τον αδικήσω με τέτοιο κατάφωρο τρόπο», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «το ίδιο θα πω και για τον κ. Αλιβιζάτο που πολλές φορές έχουμε διαφωνήσει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα