Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Μας ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα μετά το Brexit

Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Μας ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα μετά το Brexit
British Prime Minister Theresa May waits for the arrival of European Council President Donald Tusk prior to a bilateral meeting with European Council President Donald Tusk during an EU summit in Brussels on Friday, Oct. 20, 2017. European Union leaders gathered Friday to weigh progress in negotiations on Britain's departure from their club as they look for new ways to speed up the painfully slow moving process. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool) AP

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες συμφώνησαν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Κάτι φαίνεται να κινείται στο θέμα του Brexit. Κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες συμφώνησαν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο των διαπραγματεύσεων, δίνοντας ένα “δώρο” στην Τερέζα Μέι προκειμένου να πείσει την εσωκομματική της αντιπολίτευση ότι μπορεί να φέρει μία καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Κατά την επόμενή του Σύνοδο τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να προσδιορίσει αν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος σε κάθε ένα από τα τρία ανωτέρω ζητήματα. Εάν ναι, θα εγκρίνει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης και για ενδεχόμενες μεταβατικές ρυθμίσεις που θα είναι προς το συμφέρον της Ένωσης και θα πληρούν τους όρους και τις βασικές αρχές των κατευθυντηρίων γραμμών της 29ης Απριλίου 2017”, σημειώνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου.

«Εχει συντελεστεί πρόοδος, αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να καλύψουμε. Η στάση μας απέναντι στο βρετανικό λαό δεν είναι τιμωρητική. ;Eχουμε ιστορικούς δεσμούς. Μας ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα», δήλωσε αποχωρώντας από την Σύνοδο ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για την προετοιμασία του επόμενου γύρου επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μέσω twitter. Ο ίδιος στην συνέντευξη Τύπου είπε ότι όσοι μιλούσαν για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις υπερέβαλαν και πως έχει προχωρήσει η διαπραγμάτευση αρκετά. Οταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι τη λέξη αδιέξοδο είχε χρησιμοποιήσει τρεις φορές στο λόγο του μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής Μισέλ Μπαρνιέ, ο ίδιος απάντησε ότι “ο δικός μου ρόλος είναι να μεταφέρω όχι τις λεπτομέρειες όπως ο διαπραγματευτής, αλλά το γενικότερο κλίμα που υπάρχει και είδα θετική διάθεση και από τις δυο πλευρές”.

“Εγώ θα το έλεγα τέσσερις φορές το “αδιέξοδο”, είπε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο ο Πρόεδρος Γιούνκερ, για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι “δεν μου είχε πει κανείς μέχρι σήμερα από την πλευρά των Βρετανών τι θα σημαίνει να γίνει Brexit χωρίς συμφωνία”.

Πάντως στο ζήτημα του “λογαριασμού του Brexit”, του ποσού που πρέπει να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να αποχωρήσει, δεν υπάρχει ακόμη σαφής προοπτική, ούτε και ακριβές ποσό.

Νωρίτερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε αναγνωρίσει ότι πρόοδος έχει συμβεί σε διάφορα ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των πολιτών. «Ξεκαθάρισα στους συναδέλφους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι σε σχέση με την οικονομική συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει αυτό που είπα στην ομιλία μου στη Φλωρεντία, ότι δηλαδή δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον τρέχον προϋπολογισμό ή αν πρέπει να λάβουν λιγότερα εξαιτίας της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει κατά τη διάρκεια όσο είμαστε μέλη της Ενωσης, αλλά θα το πάμε γραμμή-γραμμή».

(Φωτογραφία: AP / Geert Vanden Wijngaert, Pool)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα