Τσίπρας: Στο φουλ οι μηχανές για κλείσιμο της αξιολόγησης
Άμεση σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου στην 82η ΔΕΘ, για τη δρομολόγηση των αναγκαίων παρεμβάσεων
- 10 Σεπτεμβρίου 2017 16:26
«Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα», δήλωσε από τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση, (καθώς) ετίθεντο ακόμη και ζητήματα που ήταν εκτός συμφωνίας».
Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Δεν το λέω εγώ μόνον αλλά το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ, θα το εκτιμήσουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το έχουν εκτιμήσει ήδη».
Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».
Τσίπρας στο News 24/7: ‘Mπορούμε να ζήσουμε και με και χωρίς το ΔΝΤ’
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση του News 24/7 και του Ραδιοφώνου 24/7 κάλεσε το ΔΝΤ να λάβει τις αποφάσεις του για το αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.
Σε ερώτηση του Γιώργου Μελιγγώνη για το News 24/7 και το Ραδιόφωνο 24/7 σχετικά με την ανταπόκριση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Αθήνα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός κάλεσε το Ταμείο να λάβει τις αποφάσεις του για την παραμονή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η στάση του επηρεάζει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη. Αν το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγει, “μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του” επεσήμανε.
Ακολουθεί η ερώτηση και η πλήρης απάντηση του κ. Τσίπρα:
Ακούσαμε προχθές τον Γάλλο πρόεδρο να λέει ότι δεν είναι δουλειά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα. Είπατε πριν λίγο ότι βιάζεστε. Αν επιμείνει το Ταμείο στις απαιτήσεις του, θα ζητήσετε την περιθωριοποίησή του για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση έγκαιρα;
“Στον βαθμό που είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μία συμφωνία που έχουμε μπροστά μας και ξέρουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Θα τρέξουμε γρήγορα. Η τρίτη αξιολόγηση έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα και όχι κρίσιμα πολιτικά. Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν καλή πίστη. Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ εάν τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ΔΝΤ που έχει το ένα πόδι μέσα κι το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Μετά από δύο χρόνια (πρέπει) να πάρει τις αποφάσεις του. Και αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την Ευρώπη.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι προϋπόθεση για ένα success story για να θυμηθώ και τα παλιά, όχι για μας, για την Ευρώπη” απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Δείτε την απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση του News 24/7 και του Ραδιοφώνου 24/7:
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός περιέγραψε το σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων.
Αφού ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, ο πρωθυπουργός μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων. Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα -υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας- να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.
Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους
«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου και στον Νίκο Ρούμπο για τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.
«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.
Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
«Παράθυρο» για περαιτέρω μείωση της φορολογίας
«Παράθυρο» για περαιτέρω μείωση της φορολογίας -πέραν δηλαδή των ήδη ψηφισμένων μέτρων- άφησε ακόμη ανοιχτό ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Αν τελικώς, όπως εξήγησε, η υπεραπόδοση στόχων αποδειχθεί σημαντικότερη -πράγμα καθόλου απίθανο, καθώς συνέβη ήδη το 2016, όπως παρατήρησε-, τότε ο δημοσιονομικός χώρος θα οδηγηθεί στοχευμένα σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Πολλώ μάλλον που, κατά κοινή εκτίμηση, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ήταν «οριακή» η επιβάρυνση κάποιων στρωμάτων από τη φορολογία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στην ίδια απάντηση θύμισε εξάλλου απόσπασμα από την ομιλία του στην Πνύκα για τη μετατροπή της Νομισματικής Ένωσης σε Οικονομική, και με φορολογική σύγκλιση.
Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία
«Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίες και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε ο Πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας καταλόγισε στην ΝΔ ότι δεν έχει σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και ζητούσε εκλογές κάθε φορά που υπήρχαν δυσκολίες στην διαπραγμάτευση.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά κάναμε μια πολιτική επιλογή που θα μας έδινε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και όχι κάτω από την πίεση και τις δύσκολες συνθήκες της στιγμής να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια παρατεταμένη αστάθεια» είπε ο κ. Τσίπρας.
Οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται δημόσια ανοικτά και πάνω στα προγράμματα
«Η ψήφιση της απλής αναλογικής ήταν στρατηγική επιλογή που θα προκαλέσει άλλο τρόπο αντίληψης στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται δημόσια ανοικτά και πάνω στα προγράμματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί σε στρατηγικού χαρακτήρα διλήμματα και επιλογές για το μέλλον της χώρας. Υπάρχουν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές στις οποίες πρέπει να κριθούμε.
Η αντίληψή μας για τις εργασιακές σχέσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος εάν βρισκόμαστε στην όχθη του νέου φιλελευθερισμού ή μιας αντίληψης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους. Σε αυτά πιστεύω ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις ανάμεσα σε δυνάμεις που βρίσκονται παραδοσιακά στο στρατόπεδο της Δεξιάς και δυνάμεις στο στρατόπεδο της Αριστεράς. Υπάρχουν δυνάμεις στη σημερινή δεξιά και στη σημερινή κεντροαριστερά που είναι στην ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη λογική και δυνάμεις που μπορούν να βρουν πλαίσιο συνάντησης στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική προστασία» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Η συνεργασία μας με τον κ. Καμμένο είναι εξαιρετική, διότι είναι έντιμη και ειλικρινής
Στην πατριωτική κεντροδεξιά και όχι στην ακροδεξιά τοποθέτησε επίσης τους ΑΝΕΛ και τον ηγέτη τους Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
«Ο κ. Καμμένος ούτε στέλεχος του ΛΑΟΣ ήταν, ούτε στα νιάτα του κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Ήταν στη ΝΔ», είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος είναι «έντιμος και πολύ καλός συνεργάτης. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, διότι είναι έντιμη και ειλικρινής».
Εμβληματική μεταρρύθμιση, η παρέμβαση της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας
«Εμβληματική μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε τέλος ο Αλέξης Τσίπρας την παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση την περίοδο αυτή στον χώρο της εκπαίδευσης και οι μαθητές και οι γονείς είναι ενήμεροι για αυτή. Και θυμήθηκε την εποχή που εκείνος ήταν μαθητής, τότε δηλαδή που «το Λύκειο είχε γίνει πάρεργο των φροντιστηρίων»- και αυτό δεν άλλαξε ούτε τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε, όταν το σχολείο ήταν περισσότερο «βάσανο και αγγαρεία, παρά ουσιαστική διαδικασία».
Περιγράφοντας τα βασικά σημεία της σημερινής μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει αξία στο Λύκειο, μέσα από τη μείωση των μαθημάτων στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου, και, μέσω αυτού, θα προσπαθήσει να περιορίσει την παραπαιδεία. «Δεν λέω να την εξαφανίσουμε», δήλωσε, καθώς κάποια πράγματα σχετίζονται με την κουλτούρα αλλά και τον υψηλό ανταγωνισμό.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε -όπως είπε- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης είχε την προσέγγιση της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τους παρόντες πόρους στην Παιδεία.
Δείτε πώς το News 24/7 κάλυψε λεπτό προς λεπτό τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού
Φωτογραφία: sooc.gr