Τσίπρας: Στοίχημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης η συμμετοχή των πολιτών
Η Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τους πολίτες' είπε ο πρωθυπουργούς κηρύσσοντας την έναρξη διαλόγου με τους πολίτες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
- 07 Μαρτίου 2017 13:53
Την έναρξη του διαλόγου για την επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και η κοινωνία των πολιτών, κήρυξε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή στο πλαίσιο συνεδρίασης της σχετικής επιτροπής Διαλόγου.
«Η Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πολίτες. Από αυτούς αντλεί τη δύναμή της» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε όσους έχουν επικρίνει την πρωτοβουλία του για την συμμετοχή και του λαού στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι το στοίχημα για την επιτυχία της νέας διαδικασίας είναι η συμμετοχή των πολιτών. «Όσο μεγαλύτερο κομμάτι λάβει μέρος σε αυτή τη συζήτηση τόσο πιο ικανοποιημένοι πρέπει να είμαστε» είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη της επιτροπής Διαλόγου και ξεκαθάρισε ότι η Πολιτεία απευθύνεται τόσο προς τους πολίτες όσο και στις οργανωμένες συλλογικότητες. «Η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από τη συμμετοχή των πολιτών» συμπλήρωσε στο ίδιο μήκος κύματος.
«Οι πολίτες θα έπρεπε να είναι ίσως οι πρώτοι που θα έχουν λόγο. Όχι για να δεσμεύσουν τις αποφάσεις των βουλευτών αλλά για να έχει η Βουλή μία εικόνα» είπε ο πρωθυπουργός υπερασπιζόμενος τη συμμετοχή του λαού στην όλη διαδικασία. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν έχουν δίκιο ούτε όσοι λένε ότι «ο λαός έχει πάντα δίκιο» αλλά ούτε και όσοι υποστηρίζουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να ρωτούνται μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια, στις εκλογές. «Θέλω να δώσω το στίγμα της ισορροπίας» είπε χαρακτηριστικά και καταλόγισε σε όσους υποτιμούν την άποψη των πολιτών ότι μάλλον «φοβούνται ή έχουν κάτι να κρύψουν».
Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας διαλόγου
Ο πρωθυπουργός πρότεινε στα μέλη της επιτροπής να διεξαχθεί διάλογος με την κοινωνία των πολιτών μέχρι το καλοκαίρι και στη συνέχεια το φθινόπωρο να εκκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης στη Βουλή. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε πολίτη ή σε οργανωμένες συλλογικότητες να παρέμβουν στη συζήτηση για να δώσουν στους βουλευτές «ένα στίγμα, μια μυρωδιά» από αυτό που σκέφτεται η κοινωνία.
«Είμαι απόλυτα πεισμένος ότι θα δικαιωθεί το εγχείρημα να βάλουμε στη συζήτηση την κοινωνία και τους πολίτες για το ποια θέλουμε να είναι η Ελλάδα του 2021» είπε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι ο πολίτης «είναι ο τελικός κριτής». Μίλησε, μάλιστα, για μια «νέα μεταπολίτευση» όπου το ουσιαστικό περιεχόμενο της Δημοκρατίας θα χαρακτηρίζεται από τρία Δ: Δικαιώματα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη.
Θα συζητηθούν όλες οι απόψεις
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε επίσης ότι στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν όλες οι απόψεις άσχετα με τα αν συμφωνεί η όχι η κυβέρνηση με κάποιες από αυτές. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις απόψεις ορισμένων που θεωρούν ότι σημαντικά κομμάτια της πολιτικής πρέπει να εκχωρούνται σε τεχνοκράτες και να απομονώνονται τα πεδία λήψης των αποφάσεων. «Είναι και αυτό ένα κομμάτι απόψεων που πρέπει να ληφθεί υπόψη» είπε παίρνοντας αποστάσεις από αυτές τις απόψεις.
Προσπάθεια αντιπερισπασμού βλέπει η Νέα Δημοκρατία
Η εισήγηση του πρωθυπουργού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνε λόγο για ευτελισμό των θεσμών, αλλά και για πρακτικές, που παραπέμπουν σε μαύρες εποχές.
«Αφού εξευτέλισε τους συνταγματικούς θεσμούς, επιχειρώντας να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, να υποκλέψει τις αρμοδιότητες του Ε.Σ.Ρ., να περιορίσει την ελευθερία ενημέρωσης και να υποβαθμίσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ο κ. Τσίπρας επαναφέρει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Το πράττει για προφανείς λόγους, ώστε να συγκαλύψει τα τραγικά λάθη που οδήγησαν εκ νέου την οικονομία σε τέλμα και την κοινωνία στα όρια της εξαθλίωσης.
Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ότι το Σύνταγμα και οι θεσμοί δεν είναι παιχνίδι στην πολιτική του φαρέτρα, ούτε όχημα για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά θεμέλιο του Κράτους και της Δημοκρατίας. Η αναθεώρηση συνιστά διαδικασία που καταγράφεται στο ίδιο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και δεν ανήκει στην αυθαίρετη βούληση οποιασδήποτε συγκυριακής πλειοψηφίας.
Μολονότι γενικά ευπρόσδεκτη η δημόσια διαβούλευση, είναι αυταπόδεικτο ότι σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να μεταφέρει τη συζήτηση σε λαϊκές επιτροπές και σε κουπόνια λαϊκής συμμετοχής, που παραπέμπουν σε μαύρες εποχές για τον τόπο, αγνοώντας προκλητικά τη φυσική δημοκρατική έδρα της συνταγματικής αναθεώρησης, το Κοινοβούλιο.
Ας γνωρίζει, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης θα σταθεί υπεύθυνα, ως θεματοφύλακας των θεσμών, και θα καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων, όταν ο πρωθυπουργός σταματήσει να περιφρονεί το αντιπροσωπευτικό σώμα, ένα σχέδιο πλήρους, σύγχρονης και προοπτικής συνταγματικής αναθεώρησης, που θα δημιουργεί συνθήκες ισορροπίας των θεσμών και ευημερίας της κοινωνίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Νέα αποτυχημένη θεατρική απόπειρα
Ως αντιπαρισπασμό από την αξιολόγηση αντιμετωπίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την εισήγηση Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
“Ένα εικοσιτετράωρο μετά το φιάσκο της δήθεν Ανάπτυξης, που ήρθε για να διαψευσθεί επισήμως μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας από την ΕΛΣΤΑΤ, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ανεβάζουν τη νέα αποτυχημένη θεατρική τους απόπειρα με τον τίτλο «Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος».
Χωρίς επιστημονική γνώση, χωρίς θεσμική νομιμοποίηση, δίχως ίχνος πολιτικής υπευθυνότητας, η Κυβέρνηση δεν διστάζει να παίξει -για μια ακόμη φορά- με το Σύνταγμα, το πολιτικό σύστημα, τους πολιτειακούς θεσμούς, τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας μας.
Ο λαός πλέον τους γνωρίζει καλά, οι πολίτες δεν «αγοράζουν» το παραμύθι τους. Κάθε φορά που η αξιολόγηση παγιδεύεται σε νέο αδιέξοδο, κάθε φορά που η περήφανη «διαπραγμάτευση» των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οδηγείται σε νέα άτακτη υποχώρηση, σε νέα αντιλαϊκά αντιαναπτυξιακά μέτρα, επιστρατεύουν την πρωταρχική μέθοδο προπαγάνδας: τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Ο Πρωθυπουργός, εξαγγέλλει διαδικασίες παράτυπες, εξωθεσμικές, ακολουθώντας τις χειρότερες πρακτικές σκοτεινών χρόνων της πολιτικής μας ιστορίας. Σε πείσμα των προθέσεών του, η πραγματικότητα και η θεσμική νομιμότητα θα τον διαψεύσουν ξανά. Το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί όπως το ίδιο προβλέπει και προνοεί. Όχι όπως το επιθυμούν και το σχεδιάζουν οι μηχανισμοί προπαγάνδας του Μαξίμου!