Τσίπρας: Θα διεκδικήσουμε τα δισ ευρώ που κόστισε στο δημόσιο η Novartis
Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, ενώ αναρωτήθηκε αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ "ποιος κυβερνά επιτέλους αυτό το κόμμα" και εάν τελικά το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στήθηκε ως αντιπερισπασμός
- 12 Φεβρουαρίου 2018 12:21
Τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ.Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια δεν αφορούν άμεσα την οικονομία αλλά αφορούν τις αιτίες της περιπέτειας, τις ευθύνες του παλιου πολιτικού συστήματος της χώρας. Γιατί, σημείωσε, η χώρα δεν κατέληξε εκεί που κατέληξε μόνο λόγω των παθογενειών, των λαθών και της ταξικής μονομέρειας εκείνων εκτός χώρας που σχεδιάσαν το πρόγραμμα. αλλά και εξαιτίας μίας εκτεταμένης ανοχής στη διαφθορά, εξαιτίας της ηθικής παρακμής και εκφυλισμού ενός πολιτικού συστήματος που δεν ορωδούσε προ ουδενός.
Σχολίασε ότι πάλι παίζει η γνωστή πολιτική κασέτα περί πολιτικών διώξεων αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και καταγγελίες που έχουν πάρει τη μορφή δικογραφίας. Τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να ρίξει φως σε όσα έριξαν τη χώρα στα βράχια. “Η ευθύνη είναι μεγάλη για την αριστερά και τους ηθικούς της κώδικες, αλλά για κάθε πολιτική δύναμη, για τον Ελληνα που αισθάνεται πατριωτισμό”, υπογράμμισε.
“Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα, είναι και ζήτημα που αφορά το ίδιο το αύριο της χώρας. Γιατί δεν υπάρχει αύριο για την ανάπτυξη για τη δημοκρατία για τη χώρα αν δεν ξεμπλέξουμε με τις παθογένειες που κληρονόμησε το καθεστώς της διαφθοράς”, τόνισε και ξεκαθάρισε: “Τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί, χωρίς υπερβολές, κηνύγι μαγισσών και λαϊκά δικαστήρια, αλλά με θάρρος και συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης. Είναι ξένη προς την αριστερά η επιδίωξη να πάρουμε κάποια ρεβάνς. Είναι ξένο προς εμάς το να εξοντώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Άλλοι είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης με βομβαρδισμό της κοινής γνώμης με fake news. Δικός μας στόχος είναι μόνο η αλήθεια”.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα γίνει σεβαστή η αρχή πως η δικαιοσύνη έχει το λόγο, αλλά δεν πρόκειται τόνισε και να κουκουλώσουμε τίποτα. “Δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε να κουκουλώσουμε. Δε θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντι μας, γιατί έχουμε πιο δυνατούς συμμάχους, την αρετή την αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας να γνωρίζει”, υπογράμμισε. ‘Οσο και εάν κάποιοι επιμένουν να μιλουν για σκευωρίες, να προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη, να μιλούν απαξιωτικά για κουκουλοφόρους μάρτυρες, εμείς δε θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευση μας να αποκαλυφθεί η αλήθεια, πρόσθεσε, δηλώνοντας βέβαιος ότι σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση θα έχει δίπλα της την κοινωνία. “Για αυτό μας εμπιστεύτηκε, επειδή ειμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δικαιωσουμε τις θυσίες της που έγιναν ακόμη πιο μεγάλες με τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, η οποιά στα χρόνια του μνημονίου παίρνει τις διαστάσεις ύβρεως απέναντι στο λαό, τις θυσίες του, την πατρίδα, ύβρις σε κάθε πολίτη που είδε τα μνημόνια να ρημάζουν τη ζωή του”, σημείωσε ο κ.Τσίπρας.
Αναρωτήθηκε πόση ζημιά προξένησε η διαφθορά στην κοινωνία και την οικονομία. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο οικονομικό κόστος το οποίο όπως είπε είναι πραγματικά ανυπολόγιστο, από τις μίζες στα εξοπλιστικά μέχρι τη φαρμακευτική δαπάνη και από τα δημόσια έργα μέχρι τις προμήθειες του δημοσίου. “Κανείς δεν ξέρει πόσο κόστισε ο εναγκαλισμός της πολιτικής ελιτ με τους ολιγάρχες” είπε και σημείωσε ότι μόνο απο΄την υπόθεση Novartis το κόστος είναι αρκετά δις. Μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων πριν το 2010 το κόστος φτάνει στα 23 δισ, ένα μνημόνιο σχεδόν, επισήμανε ο κ.Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ήταν μία βασική αιτία που οδήγησε το ασφαλιστικό σύστημα στα βράχια και ότι εάν είχαν μείνει στα ταμεία ίσως να είχαμε αποφύγει τα μνημόνια. Αλλά το πιο ανήθικο είναι αυτό που συνέβη μετά τα μνημόνια, ότι το πάρτυ αυτό συνεχίστηκε, πρόσθεσε. “Εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος έκοβαν συντάξεις και μισθούς, αλλα φρόντιζαν να εξυπηιρετούν τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Ξεμπερδεύουμε όμως με τη χυδαιότητα του μαζί τα φάγαμε. Δεν τα φάγαμε μαζί δεν είμαστε όλοι ίδιοι”, σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε μάλιστα ότι οι αληθινοί κουκουλοφόροι με τα λευκά κολλάρα που έκαναν τον πόνο του λαού αντικειμενο μίζας και πλουτισμού και τώρα καταγγέλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους.
Σημείωσε ότι υπάρχει και το μέγα ζήτημα της ζημίας που υπέστη το δημόσιο και διαβεβαιώσε ότι η κυβέρνηση δε θα παραιτηθεί από τη διεκδικηση των χρημάτων που κόστισε στο δημόσιο η Novartis. “Δε θα πράξουμε αυτό που έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά παραιτούμενη απο τη διεκδίκηση των χρημάτων απο τη Siemens. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να πάρουμε πίσω και το τελευταίο ευρώ”, τόνισε.
Ο κ.Τσίπρας ανήγγειλε την πρόταση συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί εάν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων ώστε να διευκρινιστούν οι σχετικές εισαγγελικές αρμοδιότητες.
Ως προς το εάν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, σχολίασε ότι είναι μία ενδιαφέρουσα υπερασπιστική γραμμή που μάλλον όμως δε βοηθά καθόλου τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους. Οποος μιλά για παραγραφή βάσει ενός κατάπτυστου νόμου περί ευθύνης υπουργών και όχι για διερεύνηση, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να κραυγάζει ενοχή ή επιθυμία συγκάλυψης, σχολίασε.
“Το κλειδί είναι μία φράση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που λέει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Μόνο αυτά παραγράφονται, τα υπόλοιπα που δεν εντάσσονται στην άσκηση καθηκόντων έχουν την παραγραφή που ορίζει ο ποινικός κώδικας. Μόνος αρμόδιος να το κρίνει για λογαριασμό της βουλής δεν είναι άλλος από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης”, επισήμανε ο κ.Τσίπρας.
Ως προς το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, είπε ότι προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και “τη μεταλλαγμένη ΝΔ”. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν αποδοθεί σε επιχείρηση απειλών εκφοβισμού και εκβιασμού των μαρτύρων και της Δικαιιοσύνης. κινούνται σε γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας με την ελπίδα να καλύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες, είπε ο κ.Τσίπρας. Έκανε λόγο για πρακτικές εκφοβισμού, παρακράτους, κουκούλας. “Και αναρωτιέμαι ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα; Τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφυλιοπολεμικής λογικής με το συντηρητικό κόμμα της λαϊκής δεξιάς, με τις μεγάλες διαφορές που είχαμε ιστορικά;” πρόσθεσε. Αναρωτήθηκε επίσης με ποια στοιχεία μιλά κανείς για σκευωρίες και πως η άψογη μέχρι χθες δικαιοσύνη μετατράπηκε σε σύμμαχο της κυβέρνησης. “Η αγία μετατράπηκε σε πόρνη” σχολίασε. Εθεσε το ερώτημα ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ.Μητσοτάκη να επιτίιθεται στη δικαιοσύνη.
“Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην πολιτική ζωή του τόπου, να διασύρονται και να εκφοβίζονται ανοιχτά εισαγγελικοί λειτουργοί. Εχουμε συνηθίσει την έντονη αντιπαράθεση αλλά αυτό ξεπερνά τα όρια. Αυτό το αστείο πρέπει να τελειώσει. Ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να μιλήσει με ονοματα . Να πει ποιος έστησε τη σκευωρία. Ποιοι εισαγγελικοί λειτουργοί πράττουν κατ εντολή της κυβέρνησης. Ποιος έχει την υπερεθνική δύναμη να στήσει σκευωρία με τις αμερικανικές αρχές. Εάν δεν έχει απαντήσεις, να μην επαναλάβει τις κατηγορίες περί σκευωρίας” , είπε και εκτίμησε ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει χάσει τον έλεγχο και είναι όμηρος μίας ακροδεξιάς ομάδας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι κανείς στην Ευρώπη δε συζητά άλλο ενδεχόμενο εκτός από την οριστική εξοδο της Ελλάδας στις αγορές, χωρίς πιστοληπτική γραμμή. Επισήμανε ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση για την οριστική ρύθμιση για το χρέος και το καθεστώς στο οποίο θα βρεθεί η χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια και το οποίο θα είναι αντίστοιχο με την επιτήρηση που έχουν οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Η οποια αυτή εποπτεία θα γίνεται σε βάση του δικού μας αναπτυξιακού σχεδίου, που θα προτεινουμε στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, είπε και εκτίμησε ότι αυτή είναι η πρόκληση, ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει τη δίκαιη ανάπτυξη, την αύξηση των μισθών, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε στο Σκοπιανό, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι έχουμε αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που κόστισε στη χώρα, με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και για να αποτραπούν χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα. Αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο της Αθήνας παραδεχόμενος ότι ήταν μεγάλο και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αγνοεί το συλλαλητήριο και κανέναν Έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα. Όμως αναρωτήθηκε ποιο ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης: “Είναι η ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας και της κληρονομιάς του Μ.Αλεξάνδρου. Εάν είναι αυτό κρούουν ανοιχτές πόρτες. Εάν το μήνυμα είναι όχι λύση, είναι λάθος και σε βάρος εθνικών συμφερόντων. Εάν το αίτημα είναι να μη δώσουμε το όνομα Μακεδονία, αυτό είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Διότι ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε καμία από το 1992 ή μετα΄δεν αντιμετωπίζει το δίλημμα να δώσει αυτό το όνομα, διότι η Ελλάδα το έχει αποδεχτεί πολλά χρονια. Το αποδέχθηκε μετά τον πόλεμο. Το αποδέχθηκε με την προσωρινή ονομασία που τείνει να γίνει μόνιμη και στην οποία το Μ είναι Μακεδονία”.
Άρα υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει κάτι που δόθηκε από άλλους, αλλά να πάρει πίσω, δηλαδή να πείσει τους γείτονες να δεχθούν ένα όνομα που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει σχέση γεωγραφική ή εθνική με την ελληνική Μακεδονία και να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές. “Ειναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας όπως είναι ξεκάθαρη από την ενδιαμεση συμφωνία και όπως αποτυπώθηκε και στο Βουκουρέστι, δεν υποστηρίζεται σήμερα από τον κ.Μητσοτάκη, που άλλαξε την πάγια πολιτική θέση τη δική του και του κόμματος του συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους”, είπε.
Σχολίασε επίσης τον ισχυρισμό ότι η υπόθεση Novartis στήθηκε ως αντιπερισπασμός στο Μακεδονικό. “Θέτω ένα ερώτημα, μήπως τελικά συνέβη το αντίθετο; Μήπως ορισμένοι γνωρίζοντας τι έρχεται έσπευσαν να αλλάξουν τις θέσεις τους για να βρουν κάλυψη στους ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηριών; Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευθούν την συγκάλυψη των επιλογών τους;” αναρωτήθηκε και επανέλαβε τη θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes με απάλειψη κάθε αλυτρωτκής αναφοράς.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από την πλευρά του, έχει τοποθετήσει χρονικά τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Θα ακολουθήσει, στις 3 το μεσημέρι, συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία της συζήτησης του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τουλάχιστον 30 βουλευτές πρέπει να καταθέσουν σχετική πρόταση και ο κανονισμός της Βουλής δίνει περιθώριο επτά ημερών ώστε τουλάχιστον 30 άλλοι βουλευτές να ζητήσουν τη γνωμοδότηση δικαστικού συμβουλίου, που αποφαίνεται επί της βασιμότητας των κατηγοριών που υπάρχουν στο διαβιβαστικό έγγραφο.
Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Όσον αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν βέβαιο πως θα υπερψηφίσουν τη σύσταση προανακριτικής.