Τσίπρας: Θα ζητήσει ο Μητσοτάκης έκδοση Χριστοφοράκου από τη Μέρκελ;

Τσίπρας: Θα ζητήσει ο Μητσοτάκης έκδοση Χριστοφοράκου από τη Μέρκελ;

Αντιπαράθεση με Στ. Θεοδωράκη για διαφθορά. "Το μεγάλο φαγοπότι σταμάτησε" είπε ο Α. Τσίπρας και προανήγγειλε αποκαλύψεις. "Λασπολογία" απαντά η ΝΔ

Πρόσκληση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει στην επικείμενη συνάντησή του με την Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου της Siemens στην Ελλάδα απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της “ώρας του πρωθυπουργού” στη Βουλή.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφθορά και τη διαφάνεια ο πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ για το θέμα της Siemens, για το Πόθεν Έσχες της συζύγου του αλλά και για την υπόθεση των δανείων της εφημερίδας Κύρηκας Χανίων. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σύντομα θα λογοδοτήσουν στελέχη της Siemens στη δικαιοσύνη αλλά σε αυτά δεν θα περιλαμβάνεται ο ιθύνων νους Μιχάλης Χριστοφοράκος που διέφυγε στη Γεργμανία αλλά και ο φυγόδικος Χρήστος Καραβέλας που έφυγε από την Ελλάδα «επί υπουργίας της Ντόρας Μπακογιάννη». «Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην καγκελαρία να δει την κυρία Μέρκελ. Θα της ζητήσει να έρθει η ο κ. Χριστοφοράκος να δικαστεί στην Ελλάδα;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αφησε, αιχμές όμως κατά του κ. Μητσοτάκη και για το Πόθεν Έσχες της συζύγου του λέγοντας ότι τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να ελέγχονται.

Θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι των σκανδάλων ΚΕΕΛΠΝΟ-Νοvartis

Ο πρωθυπουργός έδωσε  έμφαση στις «κορυφαίες υποθέσεις σκανδάλων» που έχουν αποκαλυφθεί στο χώρο της υγείας με δηλαδή στις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη επισημαίνοντας στα δύο σκάνδαλα εμπλέκονται και πολιτικά στελέχη. Ειδικότερα ανέφερε ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρξε ένα «πάρτυ διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος» που περιλάμβανε ρουσφετολογικές προσλήψεις και διακίνηση μαύρου χρήματος άφησε ασύλληπτο χρέος 185 εκ. ευρώ. «Το πάρτυ τελείωσε» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ακόμη πιο σκοτεινή υπόθεση» το σκάνδαλο της Novartis με την αδιαφανή τιμολόγηση φαρμάκων που βασίστηκε σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. «Ήδη παίρνουν το δρόμο για τον εισαγγελέα σοβαρά στοιχεία που αφορούν τα δελτία τιμών φαρμάκων 2012, 2013, 2014 με υπουργικές αποφάσεις που αύξησαν τιμές παρά την αντίθετη εισήγηση του ΕΟΦ. Τόνισε δε ότι το σκάνδαλο της Novartis προκάλεσε  εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. «Όλα αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν δοθεί στη Δικαιοσύνη. Η διαδικασία απόδοσης ευθυνών αναμένουμε να επιταχυνθεί» είπε και μίλησε για εμπλοκή και καθηγητών, μελών επιτροπών, πολιτικών στελεχών και άλλων. Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί της εν λόγω περιόδου δεν ζητούν να χυθεί άπλετο φως. «Εδώ έχουμε πέπλο σιωπής. Έχουν κάτι να κρύψουν;» είπε και διερωτήθηκε γιατί ορισμένα ΜΜΕ που είναι λαλίστατα σε λιγότερο σημαντικές υποθέσεις. «Τσιμουδιά για τα κορυφαία σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα «έχει σοβαρό ζήτημα» στη διαφθορά αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει και το ηθικό ανάστημα και την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στην οποία όπως είπε πρωταγωνίστησαν  «συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που βρήκαν στέγη και κάλυψη στα δύο κόμματα τα οποία κυβέρνησαν τη χώρα επί 40 χρόνια». Αμφισβήτησε, πάντως, την αξιοπιστία της έρευνας της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια για τη διαφθορά στην Ελλάδα που δείχνει ενίσχυση της διαφθοράς στην Ελλάδα βασιζόμενη όμως σε «υποκειμενικές γνώμες». «Με βάση αυτή τη συγκεκριμένη αξιολόγηση της Διεθνούς Διαφάνειας η χώρα συγκέντρωσε καλύτερη βαθμολογία 1996,1997 και 2000 τότε που επί κυβερνήσεων Σημίτη με υπουργούς Τσοχατζόπουλου, Παπαντωνίου, Μαντέλη υπήρχε όργιο για τα εξοπλιστικά» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε στοιχεία που καταδεικνύουν πρόοδο στην αντιμετώπιση της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια. Μίλησε, πρώτον, για την πρόοδο στις περιβόητες λίστες φοροφυγάδων (Μπόργιανς, Λαγκάρντ) από όπου υπάρχουν ήδη βεβαιωμένα ποσά άνω του 1 δις ευρώ. Επίσης, μίλησε για ισχυρά πλήγματα στα κυκλώματα του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών που επέτρεψε να δεκαπλασιαστούν τα βεβαιωμένα ποσά σε μια διετία. Υπογράμμισε ακόμη τη θεσμοθέτηση ενός νέου και διαφανούς πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις και την εξοικονόμηση σχεδόν 1 δις ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για αυτοκινητόδρομους. Θύμισε επίσης ότι η επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ανέδειξε το τρίγωνο διαπλοκής και το 1,7 δις ευρώ που δόθηκαν.

Όχι στην πρόταση Γεννηματά για διακομματική επιτροπή για τα ΜΜΕ

Απαντώντας σε έκκληση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διάσωση του ΔΟΛ και των υπολοίπων ΜΜΕ που κινδυνεύουν ο κ. Τσίπρας επαίνεσε την άμεση θετική απόκριση του επικεφαλής του Ποταμιού στην κυβερνητική πρόταση για θεσμοθέτηση ειδικού πλαισίου. Απέρριψε, όμως, την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση ειδικής διακομματικής επιτροπής. «Η κυρία Γεννηματά δεν κατάλαβε τι έγινε. Ήρθε μετά από 15 μέρες και μίλησε για επιτροπή. Ο χρόνος κύλησε» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε την πρότασή του για πλαίσιο διάσωσης. Επέρριψε όμως τεράστιες ευθύνες και στην ιδιοκτησία του ΔΟΛ αλλά και στο πολιτικό συστήματος «που χύνει κροκοδείλια δάκρυα».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στις συνεχείς αναφορές του Σταύρου Θεοδωράκη για προνομιακή μεταχείριση του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. «Τον επιχειρηματία που αναφέρατε δεν τον φτιάξαμε, τον βρήκαμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι συνεταίρος του εν λόγω επιχειρηματία είναι ο συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη Τ. Θεοδωρικάκος. Αντέκρουσε δε τις αιτιάσεις για τις εργολαβίες που κέρδισε ο κ. Καλογρίτσας λέγοντας ότι μειοδότησε σε διαγωνισμούς και δεν υπήρξαν απευθείας αναθέσεις.

“Κύριε Τσίπρα,  όλοι κατάλαβαν και ο κ. Βαμβακούλας.., ότι πετάξατε την μπάλα στην εξέδρα και τους εργαζόμενους των εφημερίδων στο δρόμο. Πριν δύο εβδομάδες ανακοινώσατε  ότι θα φέρετε  τροπολογία για τα ΜΜΕ. Μετά ζητήσατε στην Βουλή τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Εσείς δεν καταλάβατε »  ότι η κα Γεννηματά είχε ήδη καταθέσει  πρόταση στον κ. Βούτση για την αντιμετώπιση του θέματος. Ουαί  υμίν…  Η  Κυριακή «Τελώνου και Φαρισαίου» πέρασε. Σε λίγο θα κάψουμε και τον καρνάβαλο”, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

Σταύρος Θεοδωράκης: Αιχμές για το Πόθεν Έσχες Π. Καμμένου

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τη διαφθορά αλλά την ενίσχυσε επικαλούμενος στοιχεία της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα υποχώρησε σε θέματα διαφθοράς επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε, μάλιστα, για «σκάνδαλα και σκανδαλάκια» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση του Μεταναστευτικού και στις εργολαβίες δημόσιων έργων. «Άνθρωποι πεθαίνουν στους καταυλισμούς ενώ από έξω γίνεται πάρτυ εκατομμυριών» είπε ο κ. Θεοδωράκης και ανέφερε ότι τα δημόσια έργα «δίνονται στους ίδιους» με το κόλπο της κατάτμησης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου αφήνοντας υπονοούμενα για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του. «Δείτε τα πόθεν έσχες υπουργών σας. Έχουν κότερα, κάνουν διακοπές στα ακριβότερα σαλέ της Ευρώπης και στο πόθεν έσχες δηλώνουν 5.000-6.000 ευρώ. Πως πάνε στην Αυστρία με τέτοιες καταθέσεις; Με ωτοστόπ;» διερωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης. Όταν μάλιστα κλήθηκε να αποκαλύψει ποιον εννοεί αναφέρθηκε ονομαστικά στον Πάνο Καμμένο.

ΝΔ: Πρωθυπουργός της διαπλοκής ο Τσίπρας

Για «λασπολογία και συκοφαντία» κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας στις βολές που εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός κατά της Ν.Δ. και του προέδρου της κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Μέσα σε δύο χρόνια, ο κ. Τσίπρας έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο πρωθυπουργός του ψέματος, της αποτυχίας και της διαπλοκής. Μυστικές συναντήσεις και συναλλαγές με επιχειρηματίες, επιλεκτικές αναθέσεις έργων σε κολλητούς, χαριστικά δάνεια από την Τράπεζα Αττικής, και άλλα πολλά», σχολίασε η Ν.Δ..

«Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο» πρόσθεσε η Πειραιώς για να καταλήξει: «Η Ελλάδα έχει επειγόντως ανάγκη από ενότητα των Ελλήνων και από ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία. Αυτά είναι που εγγυάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα