Τσίπρας: Την ελληνική Επανάσταση δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε έξω από τις ευρωπαϊκές επαναστάσεις

Τσίπρας: Την ελληνική Επανάσταση δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε έξω από τις ευρωπαϊκές επαναστάσεις

Για τον ευρωπαϊκό ρόλο της ελληνικής Επανάστασης μίλησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης (Vids)

Η επανάσταση του 1821 είναι γνήσιο πνευματικό τέκνο του Διαφωτισμού και εκφραστής των αξιών του, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελληνική Επανάσταση «είναι γνήσιο πνευματικό τέκνο του Διαφωτισμού, ενσωμάτωσε τις ιδέες και τις αξίες που διακινήθηκαν από τη Φιλική Εταιρεία, αποτελεί την ένοπλη προσπάθεια να ανατραπεί το παλιό καθεστώς και επιδιώκει μην εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης στο όνομα της ανεξαρτησίας των εθνών».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε «Το 1821 είναι η πιο ευρωπαϊκή στιγμή του νεότερου ελληνισμού» και ότι την Ελληνική Επανάσταση «δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε έξω από τις ευρωπαϊκές κοινωνικές επαναστάσεις εκείνης της εποχής». Μιλώντας για το σήμερα ανέφερε ότι η κριτική μελέτη του παρελθόντος «μας βοηθάει για το παρόν και το μέλλον», τονίζοντας πως η Ελλάδα «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής πραγματικότητας», καθώς η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονταν πάντα σε αλληλεπίδραση.

       

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα λόγω θέσης, ιστορίας, συγκυριών και κοινωνικών διεργασιών βρέθηκε να ασκεί σημαντική επίδραση στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας το παράδειγμα της ελληνικής Επανάστασης και της Εθνικής Αντίστασης.

Πρόσθεσε ότι με τη σειρά της η Ελλάδα επηρεάστηκε καθοριστικά από την Ευρώπη. Ιδέες, κινήματα, κοινωνικές κατακτήσεις έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας, είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι Ευρώπη και Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ένα ενιαίο πράγμα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε η Ευρώπη του Διαφωτισμού και των μεγάλων αγώνων, αλλά και του ναζισμού και του φασισμού, η Ευρώπη των λαών, αλλά και εκείνη του νεοφιλελευθερισμού, η Ευρώπη της προοδευτικής σκέψης και εκείνη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Διαλέγουμε εμείς την παράδοση της οποίας θέλουμε να είμαστε συνέχεια, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας: Διαλέγουμε τους ωραίους και ευγενείς αγώνες για ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική απελευθέρωση.

Πρόσθεσε ότι σήμερα το ζήτημα της Ελλάδας είναι και ζήτημα της Ευρώπης. Οι μάχες της ελληνικής κυβέρνησης για τη Δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάσχεση της καταστροφικής λιτότητας είναι και μάχες ευρωπαϊκές που αφορούν όλους τους λαούς της Ευρώπης, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Η ιστορικότητα της σημερινής ημέρας ας μας βοηθήσει όλους να προσεγγίσουμε τις σημερινές προκλήσεις με καθαρό μυαλό, κριτική σκέψη και περισσότερη αισιοδοξία» σημείωσε και κατέληξε ότι όταν οι λαοί παίρνουν στα χέρια τους το μέλλον τους, όσο ανίσχυροι και να μοιάζουν απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, μπορούν να τα καταφέρουν.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα προοδευτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής Επανάστασης προβάλλουν και αποκτούν ευρωπαϊκή διάσταση μέσα από τη βίαιη σύγκρουσή τους με το παλιό καθεστώς.

Πρόκειται για το καθεστώς της απολυταρχίας, της θεοκρατίας και της υποταγής των πληθυσμών στο σχέδιο του Θεού, όπως αυτό ενσαρκώνεται επί της γης από τις μοναρχικές εξουσίες, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Από τη στιγμή που η ελληνική Επανάσταση είχε πάρει το δρόμο της και ξεσήκωνε κύματα φιλελληνισμού, οι Μεγάλες Δυνάμεις αναζητούσαν τον τρόπο να χειραγωγήσουν τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της επιβάλλοντας, όσο μπορούσαν, την λογική της διακρατικότητας και των κανόνων» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Η τελική υποχώρηση των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι σε μια άβολη για τις ίδιες Επανάσταση, οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ο κυριότερος από αυτούς ήταν η απειλή για αλυσιδωτές συνέπειες σε μια περιοχή εξαιρετικά σημαντική για τα συμφέροντά τους, σε μια περιοχή -από τότε- ιδιαίτερου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος» σημείωσε.            

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα