Τσουκαλάς: Πώς θα βάλουμε φρένο στη δημογραφική κρίση
Διαβάζεται σε 3'«Για εμάς η αναπτυξιακή αναγέννηση μέσα από τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα θα βάλει φρένο στην δημογραφική κρίση» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
- 03 Ιανουαρίου 2025 12:21
Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του εμφάνισης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο ΟΡΕΝ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς έκανε αναφορά στην επικείμενη κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και την ερήμωση της υπαίθρου.
«Θέλουμε να συζητηθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Εμείς μιλάμε για μια Ελλάδα που θα παράγει. Αυτή τη στιγμή, αντίθετα, έχουμε ένα παραγωγικό μοντέλο μονοκαλλιέργειας βασισμένο στο real estate και τον τουρισμό, που στερεί από τη χώρα μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες. Βλέπουμε αυξημένα παραγωγικά και ενεργειακά κόστη, που επιβαρύνουν το αγροτικό εισόδημα. Τα θέματα αυτά ο Πρωθυπουργός τα έχει ξεχάσει, τα θυμήθηκε προχθές σε μια συνέντευξη» υπογράμμισε και ανέδειξε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τις ενεργειακές κοινότητες όπου παραγωγοί, μεταποιητές και συνεταιρισμοί θα έχουν κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης.
«Η αναπτυξιακή αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα θα βάλει φρένο στη δημογραφική κρίση» συμπλήρωσε.
Ο Κ. Τσουκαλάς ανέδειξε πρόσφατη ΚΥΑ που αλλάζει την αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας.
«Αυτή η πιλοτική εφαρμογή που θα ισχύσει με επέκταση από του χρόνου, θα μειώνει το επίδομα ανεργίας. Θα φτάσει από 509 ευρώ που είναι σήμερα για τους νέους εργαζόμενους που έχουν λίγα εργάσιμα χρόνια, στα 332 και 415 ευρώ μετά τα πρώτα δυο τρίμηνα που θα είναι αυξημένο. Το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων από 200 ευρώ καταργείται και τη δεύτερη χρόνια το ποσό που θα λαμβάνουν αν έχουν τις αυξημένες προϋποθέσεις θα πάει στα 166 ευρώ. Έχουμε έναν κοινωνικό ρατσισμό σε βάρος της νεολαίας οδηγώντας σε ανέργους δυο ταχυτήτων» σημείωσε.
Ως προς την προεδρική εκλογή, ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ έφερε αυτό το έθιμο, όταν πρότεινε τον Κωστή Στεφανόπουλο και από τότε είθισται όταν κυβερνά η μια από τις δυο μεγάλες παρατάξεις, να επιλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας από την άλλη για να υπάρχει μια πολιτική εξισορρόπηση. Νομίζω ότι όλοι οι Πρόεδροι – ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο Κάρολος Παπούλιας και ο Προκόπης Παυλόπουλος- στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ως Πρόεδροι. Κάτι που δείχνει ότι είναι μια σωστή παράδοση από την οποία το πολιτικό σύστημα βγήκε κερδισμένο».
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συμπυκνώνει τρία χαρακτηριστικά: να εκφράζει την εθνική ενότητα, την πολιτική εξισορρόπηση και να εγγυάται τη θεσμική ομαλότητα. Κατά την εκτίμηση μας αυτά μπορεί να τα εκφράσει ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από την κεντροαριστερά» τόνισε ο κ. Τσουκαλάς προσθέτοντας ότι βεβαίως κάθε πρόσωπο έχει το δικό του αυτοτελές φορτίο και αξιολογείται.