ΤτΕ: Δεν ελέγξαμε τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

ΤτΕ: Δεν ελέγξαμε τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

"Δεν τους ελέγξαμε όλους, πήραμε δείγμα αλλά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έπεσαν στο δείγμα" παραδέχτηκε στην Εξεταστική το αρμόδιο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιβεβαίωσε ότι δεν έχει σταλεί στην Εξεταστική το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής της περιόδου 2011-2014

Στην παραδοχή ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αμέλησε να ελέγξει, μέσω δειγματοληψίας, τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ύψους 13 εκ. ευρώ και μάλιστα δεν εξέδωσε πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα την περίοδο 2011-2014 προχώρησε ο διευθυντής επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχας.

«Δεν ελέγχουμε όλους τους πελάτες. Ελέγξαμε την πιστοδοτική τακτική παίρνοντας ένα δείγμα από τους μεγάλους πιστούχους» αναγνώρισε ο κ. Πάσχας ερωτηθείς για τα θαλασσοδάνεια ύψους 13 εκ. ευρώ που χορηγήθηκαν στα δύο μεγάλα κόμματα. Ανέφερε, μάλισα, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν επελέγησαν στο δείγμα και κατά συνέπεια έμειναν εκτός ελέγχου από την αρμόδια για αυτό το σκοπό Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κ. Πάσχας προκάλεσε, όμως, αίσθηση και όταν αναγνώρισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει στείλει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής μόνο το πόρισμα της Τράπεζας Αττικής που αφορά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2016 αλλά δεν απέστειλε το πόρισμα για την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (2011-2014). Είπε, μάλιστα, ότι το πόρισμα για την περίοδο 2011-2014 δεν περιλαμβάνει σημειώσεις για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ. Ανέφερε, επίσης ότι το λογιστικό υπόλοιπο όλων των δανείων ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από όλες τις τράπεζες μέχρι σήμερα ανέρχεται σε  295,2 εκ. ευρώ.

Οι αναφορές του κ. Πάσχα προκάλεσαν την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν λόγο για διαφορετική μεταχείριση των δύο περιόδων και διακυβερνήσεων από τη Διοίκηση της ΤτΕ. Μάλιστα η Αννέτα Καββαδία μίλησε για «δυο μέτρα και δύο σταθμά» από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος. Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής, Σωκράτης Φάμελλος επισήμανεε ότι το πόρισμα της περιόδου 2015-2016 για την Τράπεζα Αττικής περιλαμβάνει ελέγχους σε 37 εταιρείες με δάνεια κάτω από 2 εκ. ευρώ αλλά την περίοδο 2011-2014 δεν ελέγχοντα πολύ μεγαλύτερα δάνεια ύψους 13 εκ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Πάσχας παραδέχθηκε παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο από πλευράς της Τράπεζας της Ελλάδος για τον έλεγχο των τραπεζικών δανείων στα Μέσα Ενημέρωσης. Ανέφερε, μάλιστα, ότι πολλές επιχειρήσεις ΜΜΕ καθυστερούν τα δάνειά τους αλλά κατορθώνουν να αποπληρώνουν τους τόκους των δανείων τους. Σημείωσε, όμως, ότι ο ΔΟΛ, το MEGA και ο Πήγασος δεν εξυπηρετούν πλέον τα δάνειά τους. Δεσμεύτηκε, παράλληλα, ότι μέχρι το τέλος του έτους η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκδώσει πορίσματα για όλα τα δάνεια σε ΜΜΕ και επισήμανε ότι θα ελεγχθεί και η συμμετοχή εξωχώριας εταιρείας στην εφημερίδα Αυγή με ποσό 100.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα