Τζάκρη: Ο Συνήγορος του Καταναλωτή να σταθεί απέναντι στα καρτέλ

Διαβάζεται σε 3'
Η Θεοδώρα Τζάκρη
ΙΝΤΙΜΕ

H oμιλία της Θεοδώρας Τζάκρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κατά την ακρόαση από τα Μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της κας Στρατινάκη για το διορισμό της ως Συνηγόρου του Καταναλωτή, προτεινομένης από τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκο, η Γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Θεοδώρα Τζάκρη και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρθηκε, καταρχάς, στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, που παρέδωσε, πρόσφατα, ο απερχόμενος Συνήγορος κ. Ζαγορίτης στον Πρόεδρο της Βουλής.

Μιας Έκθεσης που αναδεικνύει την ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς επί ΝΔ, εξαιτίας της κερδοσκοπίας, των καρτέλ και της ακρίβειας που σαρώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών και στην οποία καταγράφεται η πολλή μεγάλη αύξηση των καταγγελιών. Μάλιστα, η ραγδαία αύξηση καταγγελιών, αφορά πέντε κλάδους, με πρώτο τις υπηρεσίες αναψυχής, δεύτερο τα καταναλωτικά αγαθά, τρίτο τις υπηρεσίες υγείας, τέταρτο τις τηλεπικοινωνιακές-ταχυδρομικές υπηρεσίες και πέμπτο την εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, η κα Τζάκρη τόνισε την ανάγκη, ο Συνήγορος του Καταναλωτή να σταθεί δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας, εκφράζοντας με θεσμικό τρόπο τα προβλήματα και τη δυσαρέσκεια, που καθημερινά και εντεινόμενα εκδηλώνουν, αναζητώντας και διατυπώνοντας, ταυτόχρονα, θεσμικές λύσεις και ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις, προς τον εποπτεύοντα Υπουργό Ανάπτυξης.

Γι’ αυτό απαιτείται η επιλογή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, να είναι ένα πρόσωπο που θα επιτελέσει με ανεξαρτησία και αντικειμενικότητα το θεσμικό του ρόλο για την προστασία των καταναλωτών, απέναντι στις πράξεις της κυβέρνησης που θίγουν τα συμφέροντά τους και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην κανονική λειτουργία του ανταγωνισμού, προς όφελος, αποκλειστικά και μόνο, των καταναλωτών.

Στη βάση αυτή και με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε στο 3% ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, κάτι που συμβαίνει για 4ο συνεχόμενο μήνα, αποδομώντας έτσι, πλήρως, το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν μείωσης των τιμών, η κα Τζάκρη ρώτησε την προτεινόμενη για διορισμό ως Συνηγόρου του Καταναλωτή, πώς τοποθετείται έναντι των στοιχείων που αποδεικνύουν την κατακρήμνιση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και πώς προτίθεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Τέλος, ζήτησε διευκρινίσεις για τους τρόπους βελτίωσης της επιχειρησιακής ικανότητας της Αρχής, μέσω της στελεχιακής της ενίσχυσης και για τη μεγαλύτερη εξοικείωση των πολιτών με τον θεσμό της εναλλακτικής (εξωδικαστικής) επίλυσης.

Η επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει την κ. Στρατινάκη, μέχρι πρότινος (1.8.2024) Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν πληροί τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας που απαιτεί ο θεσμικός ρόλος του Συνηγόρου του Καταναλωτή και ως εκ τούτου η Αξιωματική Αντιπολίτευση ψήφισε παρών.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα