Τζανακόπουλος: Η Τουρκία πρέπει να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας
"Η Τουρκία πρέπει να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και της λογικής και νομίζω ότι στη Βάρνα αυτή θα είναι η επιδίωξη και του κ. Γιούνκερ και του κ. Τουσκ" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
- 26 Μαρτίου 2018 11:50
«Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη εμφανίστηκε ενωμένη» απέναντι στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και της λογικής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Το σημαντικό είναι ότι η Ευρώπη εμφανίστηκε ενωμένη και αποφασισμένη» και πρόσθεσε ότι συμπεριελήφθησαν στα συμπεράσματα της Συνόδου μία σειρά από προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσει η γείτονα, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τόσο με την Ευρώπη όσο και με την Ελλάδα και με την Κύπρο. «Πρόκειται για μία ορθή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, καθώς -όπως είπε- η Τουρκία, τους τελευταίους μήνες ειδικά, προχωρά σε διαρκείς προκλήσεις και υιοθετεί μία ρητορική που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν βοηθά με κανέναν τρόπο στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.
«Η Τουρκία πρέπει να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και της λογικής και νομίζω ότι στη Βάρνα αυτή θα είναι η επιδίωξη και του κ. Γιούνκερ και του κ. Τουσκ» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αναμένουμε να δούμε και τη στάση του κ. Ερντογάν». Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «αυτό που για εμάς έχει σημασία, είναι να χρησιμοποιηθούν όλες οι πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία για να μπορέσει να επανέλθει σε μία συμπεριφορά, η οποία να μην προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή».
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ
Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα στα Σκόπια έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, ωστόσο, πρόσθεσε, «μένει ακόμα αρκετός δρόμος να γίνει και αρκετή δουλειά να γίνει» ώστε να υπάρξει μία συμφωνία.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις και απομένει να βρεθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις, όπως είπε, σημειώνοντας ότι η πολιτική βούληση είναι δεδομένη και από τις δύο πλευρές. «Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα τεχνικά, ζητήματα νομικά και ζητήματα απόκλισης» είπε, διευκρινίζοντας ότι η ηγεσία της πΓΔΜ θέτει θέματα όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Από τη δική μας μεριά επιμένουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος, διότι αυτή είναι η συνθήκη που απαιτείται ώστε να ισχύσει η ρήτρα erga omnes» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Ευελπιστώ ότι όσο το δυνατόν συντομότερα θα έχουμε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, στο πλαίσιο το οποίο έχει πάρα πολλές φορές περιγραφεί από την ελληνική κυβέρνηση».
Σχολιάζοντας το «Gorna Macedonia» σχετικά με τα όσα αναφέρει η αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ενδεικτικά χρησιμοποίησε αυτό το όνομα, είπε ότι το σημαντικό αυτή τη στιγμή δεν είναι η σύνθετη ονομασία, αλλά να βρεθεί λύση σε όλα τα τεχνικά και πολιτικά ζητήματα που υπάρχουν για να προκύψει μία συμφωνία.
Για το ζήτημα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν ανησυχεί καθόλου, και πως: «Εφόσον καταλήξουμε σε μία λύση, όπως την έχουμε περιγράψει, δηλαδή μία σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, συμπεριλαμβανομένης και της γείτονος και θα ισχύει για όλες τις χρήσεις, νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε μία ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση».
ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτη προτεραιότητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση χαρακτήρισε τα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή αυτό που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε, γίνονται σε μία περίοδο που κάνουμε τα τελευταία βήματα για την έξοδο από το καθεστώς μνημονίου και γι αυτόν τον λόγο έχουν πολύ μεγάλη σημασία, καθώς «πάνω στα παραγωγικά συνέδρια θα βασιστεί ο κύριος σχεδιασμός μας για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου». Ειδικά τώρα, όπως είπε, «που στις 27 Απριλίου πρέπει να καταθέσουμε στους δανειστές μας το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, το οποίο επί της ουσίας θα περιγράφει τους βασικούς πολιτικούς στόχους για την αναπτυξιακή πολιτική τα επόμενα χρόνια».
Σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική ρητορική, που αναφέρεται σε παραμονή της χώρας υπό επιτροπεία και μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει το καθεστώς των δανειακών συμβάσεων. «Από εκεί και πάρα το γεγονός ότι θα υπάρχει εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς της Ευρωζώνης, από την ΕΚΤ, αλλά και από την Κομισιόν, είναι προφανές, καθώς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία έχουν ολοκληρώσει προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, βρίσκονται σε μία τέτοια συνθήκη αυξημένης εποπτείας» είπε.
Τόνισε ωστόσο, ότι ο όρος μνημονιακός μηχανισμός σταματάει τον Αύγουστο του 2018 και «άρα δεν είναι ακριβή τα όσα ισχυρίζονται οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι όσα λέγονται αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων.
Τέλος, σχολιάζοντας το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που άρχισε σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, διότι πάνω στα συγκεκριμένα συνέδρια θα βασιστεί ο σχεδιασμός της κυβένησης για το νέο παραγωγικό μοντέλο.
NOVARTIS
Σχολιάζοντας την υπόθεση Novartis, σημείωσε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης γίνονται όλες οι αναγκαίες θεσμικές ενέργειες για να τη διαλεύκανση της υπόθεσης, «κάτι που φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται ως στάση και ως πρακτική η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ούτε και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης». Είπε ότι με την απόφαση αποχώρησης από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν τη διαλεύκανση, αλλά τη συγκάλυψη, κάτι που φάνηκε -όπως είπε- από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα η υπόθεση, με τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας, κουκουλοφόρους μάρτυρες, με στόχο να τους τρομοκρατήσουν ή και να εκβιάσουν τη Δικαιοσύνη. «Νομίζω ότι η αποχώρησή τους από την επιτροπή προκαταρτικής εξέτασης εντάσσεται σε αυτή ακριβώς την πολιτική απόφαση και την υπερασπιστική γραμμή την οποία υιοθέτησαν από την πρώτη στιγμή» εκτίμησε.
Καταλήγοντας για το θέμα αυτό, είπε ότι η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο είτε τον κοινοβουλευτικό, είτε θα καταλήξει στη Δικαιοσύνη.