Τζανακόπουλος: Μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν μετά τη συνολική συμφωνία

Τζανακόπουλος: Μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν μετά τη συνολική συμφωνία
Ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρισκόμαστε κοντά σε συνολική συμφωνία, που δε θα μεταθέτει το πρόβλημα, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προβλέποντας ότι ο Μητσοτάκης δε θα ξαναπεί σύντομα για εκλογές

Αισιοδοξία ότι η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ώστε μετά να προχωρήσει η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα πρωτογενή μετά το 2019, χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρονικό ορίζοντα για το δεύτερο.

Τόνισε πάντως ότι “για πρώτη φορά μετά από μία οκταετία βρισκόμαστε κοντά σε συνολική λύση που δε θα μεταθέτει το πρόβλημα”, επισημαίνοντας ότι τόσο τα μέτρα όσο και τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν μετά τη συνολική συμφωνία.

Εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι με το αίτημα για άρον άρον κλείσιμο αξιολόγησης “ζητούσε να κάνουμε το χειρότερο, να αποδεχθούμε τα μέτρα του ΔΝΤ και να κλείσουμε μία συμφωνία χωρίς συνολική λύση”.

Τόνισε ότι: “Το ζήτημα δεν είναι μόνο πότε, αλλά και πως θα κλείσουμε” και χαρακτήρισε τη θέση της ΝΔ “λανθασμένη και καταστροφική διότι θα οδηγούσε στη μετάθεση του προβλήματος για δύο- τρεις μήνες”.

Ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η ΝΔ συνειδητοποιεί ότι βαδίζουμε προς μία συνολική λύση και αυτό την οδηγεί σε αδιέξοδο, ότι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές μετά την επίσκεψη του στο Βερολίνο άρχισε να μιλά για πολιτική αλλαγή και από εκεί πέρασε “στην πλήρη αφωνία των τελευταίων ημερών” καθώς “είχε επενδύσει για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο στην καταστροφή και τώρα αναζητά νέο αφήγημα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι “μένει να δούμε εάν θα ψηφίσει η ΝΔ τη συμφωνία ή εάν θα κάνει το λάθος του Δεκεμβρίου του 2016, όταν καταψήφισε τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους” και προέβλεψε ότι “Ο κ.Μητσοτάκης δε θα ξαναπεί σύντομα για εκλογές”.

Στο ερώτημα πάντως εάν η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφιση των μέτρων με διευρυμένη πλειοψηφία, ο κ.Τζανακόπουλος απάντησε κοφτά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει 153 βουλευτές.

Παραδέχθηκε ότι παραμένει απόσταση στα εργασιακά, τα οποία εντάσσονται στον έναν από τους τρεις πυλώνες μίας συνολικής συμφωνίας, απόσταση που όπως είπε οφείλεται στο ότι “η οπτική της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών διαφέρει από αυτή του ΔΝΤ” και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης νέων πρωτοβουλιών σε ανώτατο πολιτικό επιπεδο, λέγοντας: “Στόχος είναι να γεφυρώσουμε τις διαφορές στις τεχνικές διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα εφόσον δεν το καταφέρουμε θα σκεφτούμε ποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν”.

Στο ερώτημα εάν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν οδηγήσει σε νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ, ο κ.Τζανακόπουλος απάντησε ότι “μας προβληματίζουν αλλά δεν επηρεάζουν τη διαπραγμάτευση” καθώς όπως εξήγησε δεν επηρεάζεται ο δείκτης του πρωτογενούς, ο οποίος και απασχολεί τις τεχνικές συζητήσεις.

Οι κατηγορίες του Άδωνι δεν αποτελούν αντικείμενο της πολιτικής επιστήμης

Ο κ.Τζανακόπουλος ερωτήθηκε και για το θέμα της αύξησης του μισθού του διευθύνοντα συμβούλου του ΔΕΣΦΑ. Είπε ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΕΣΦΑ σε περίπτωση που μέλος του υπαλληλικου προσωπικού διορίστει ανώτατο εκτελεστικό όργανο της εταιρείας, μισθολογικά αντιμετωπίζεται ως γενικός διευθυντής. Δηλαδή ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ, που προηγουμένως ήταν διευθυντής, με το διορισμό του από το ΔΣ και το εποπτικό συμβούλιο στη νέα του θέση, άμεσα εξισώθηκε με το γενικο διευθυντή βάσει του καταστατικού. Επί των συγκεκριμένων ποσών, η μισθολογική διαφορά ήταν 1000 ευρώ μεικτά, δηλαδή 500 ευρώ καθαρά το μήνα. Σε ό,τι αφορά στο εφάπαξ, η διαφορά που προκύπτει είναι 27.000 ευρώ μεικτά. “Επομένως όταν εκ μέρους ΜΜΕ ή πολιτικών εξαπολύονται επιθέσεις και γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η ηθική υπόληψη συγκεκριμένων προσώπων, καλό ειναι να μεταφέρονται και τα γεγονότα ως έχουν”, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στην περίπτωση του ΟΔΔΗΧ, ο κ.Τζανακόπουλος επισήμανε ότι “πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να κάνει αυτή την κίνηση ώστε να μπορέσει να κρατήσει στον Οργανισμό ένα πρόσωπο με εξαιρετικά υψηλά προσόντα, που στην αγορά θα αμοιβόταν με πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που παίρνει, αλλά φυσικά και να μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους με αυξημένα προσόντα από την αγορά, για να διαχειριστούν το ελληνικό χρέος όπου οι τεχνικές προδιαγραφές είναι εξαιρετικά αυξημένες” και πρόσθεσε: “Καλό είναι να μην κάνουμε πολιτικές κρίσεις όταν δεν ξέρουμε τα θέματα.”

Κληθείς δε να σχολιάσει δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, που είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι ο διπλασιασμός των αποδοχών της ηγεσίας του ΟΔΔΗΧ συνιστά απόπειρα δωροδοκίας καθώς δεν έχει έλθει ακόμη στη Βουλή η σύμβαση της κυβέρνησης με τη Ροτσιλντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: “Οι κατηγορίες του Άδωνι Γεωργιάδη δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο της πολιτικής επιστήμης”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα