Τζανακόπουλος: Ο κ. Σόιμπλε όταν θέλει κάτι το κάνει δημόσια

Τζανακόπουλος: Ο κ. Σόιμπλε όταν θέλει κάτι το κάνει δημόσια
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Βέβαιος ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στην αξιολόγηση μέσα στα επόμενα 24ωρα. Διέψευσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε μείωση των συντάξεων κατά 35%

Στο αν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει περικοπές της τάξης του 35% στις συντάξεις,απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστήριζοντας ότι ο κ. Σόιμπλε δεν έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει κάτι τέτοιο.

“Ο κ. Σόιμπλε όταν θέλει κάτι το κάνει δημόσια”, είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημειώνοντας πως “ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και το ΔΝΤ βρίσκουν προσχήματα για να καθυστερήσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά δεν είναι μόνοι τους στην Ευρώπη, υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις”.

Ο Κ.Τζανακόπουλος διέψευσε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε μείωση των συντάξεων κατά 35%. “Ποτέ δεν έχει υπεισέλθει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σε τεχνικά ζητήματα”, σημείωσε.

Παράλληλα, ερωτηθείς  για την πορεία της αξιολόγησης, τόνισε πως “τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία”, ενώ σημείωσε πωςη κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.

Με αφορμή την δήλωσή του Αλέξη Τσίπρα στο Έθνος της Κυριακής ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει “μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019” διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι αυτό θα συμβεί “μόνο εάν -εν τω μεταξύ- υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται” ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι “ο πρωθυπουργός δεν λέει τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Επαναλαμβάνει την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε τέλος, ότι από τη στιγμή που τα μέτρα τα οποία θα παρθούν για το 2019 και το 2020 αποτελούν απαιτήσεις του ΔΝΤ και έρχονται ως αντίδωρο για ρύθμιση του ελληνικού χρέους δεν μπορούν να εφαρμοστούν εφόσον δεν υπάρχει ρύθμιση για το ελληνικό χρέος.

Επίσης, προσδιορίζοντας τη στόχευση των αντίμετρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα απευθύνονται σε νέους ανθρώπους για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ και τα ΕΣΠΑ, και αυτά που είναι σε εξέλιξη και τα επόμενα, θα έχουν την ίδια στόχευση.

Ενδοκυβερνητικό -εσωκομματικό πεδίο

Ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «πολλοί απογοητεύονται από το ότι δεν υπάρχει εσωκομματική κρίση», κατηγορώντας μερίδα των ΜΜΕ ότι «δεν έχει απολύτως καθαρό βλέμμα». Μάλιστα, κάθε λίγο και λιγάκι «εφευρίσκουν κρίση στις σχέσεις πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών, και ενδο-κυβερνητική κρίση», δήλωσε. Διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες δεν υπάρχουν, επέμεινε εξάλλου, χαρακτηρίζοντας υγιές το φαινόμενο διαφορετικών απόψεων μέσα στα κόμματα.

Για τις δημοσκοπήσεις

Στο εν λόγω θέμα, τέλος, υποστήριξε ότι είναι δικαιολογημένο μια κυβέρνηση που εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να έχει φθορά. Πόσο μάλλον που η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοιχτή και ο πολίτης δεν μπορεί να βγάλει καθαρό πολιτικό συμπέρασμα έως τώρα. «Οι πολίτες αναμένουν, η κοινωνία αναμένει τα αποτελέσματα της πολιτικής μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Και θα κληθούν (οι πολίτες) -όταν αυτή αποδώσει σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις- να συγκρίνουν τη σημερινή κυβέρνηση με εκείνες που άσκησαν καταστροφικές πολιτικές την 5ετία προ του 2015, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, που έκλεισε τη σχετική αναφορά λέγοντας:

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο για εκλογές νωρίτερα (σ.σ. πριν το 2019)», αφού κάτι τέτοιο θα ήταν, όπως υποστήριξε, καταστροφικό για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα