Τζανακόπουλος: Όχι τεμαχισμός της αξιολόγησης

Τζανακόπουλος: Όχι τεμαχισμός της αξιολόγησης
Briefing to the political reporters by the new Government Spokesman Dimitris Tzanakopoulos, in Athens, on Nov. 8, 2016 / , , 8 , 2016 SOOC

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όρισε ως στόχο μία συνολική συμφωνία, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση. Τι είπε για το αφορολόγητο και τα μπλοκάκια

Επιμένει η κυβέρνηση σε μία συνολική συμφωνία εδώ και τώρα, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διαψεύδοντας σενάρια τεμαχισμού της αξιολόγησης.

“Επιδιώκουμε μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη χωρίς υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ”, δήλωσε κατά το briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Ο τεμαχισμός της αξιολόγησης δεν νοείται….Υπαρχουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και μετά το 2018 μέτρα”, πρόσθεσε, ενώ σε ερώτημα για το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου απάντησε… διπλωματικά, χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν η κυβέρνηση θα υποχωρήσει σε αυτό το ζήτημα ώστε να κλείσει η συνολική συμφωνία που επιδιώκει.

“Από τη μεριά της κυβέρνησης προτεραιότητα είναι μία συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στόχος δικός μας είναι να μην υπάρξουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που επιμένει να θέτει ως κεντρικό ζήτημα τη νομοθέτηση μέτρων 4,2 δισ ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος”, είπε ο κ.Τζανακόπουλος. Σημείωσε όμως ότι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΝΤ φαίνεται ότι διαφωνίες δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ των θεσμών, αλλά και μεταξύ του Ταμείου, τονίζοντας ότι οι εσωτερικές διαδικασίες του ΔΝΤ δεν μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι αναμένονται το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να κλείσουν οι διαφορές και στο σημείο αυτό τόνισε ότι: “Δικη μας βουληση είναι να υπαρξει συνολικη συμφωνια ωστε να μην αφεθεί καμια σκιά και να προχωρσουμε στο προγραμμα ποσοτικής χαλαρωσης. Αναμενουμε τις επομενες ημερες τοσο σε τεχνικο οσο και σε πολιτκο επιπεδο να βρεθει νεο σημειο ισορροπίας”, απορρίπτοντας τα σενάρια τεμαχισμού της αξιολόγησης.

Επιτέθηκε στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι “δεν μπορεί να λέει ότι δε χρειάζεται λιτότητα και από την άλλη να ζητά νομοθέτηση για περικοπές στις συντάξεις” καθώς δεν υπάρχει κανένα λογικό έρεισμα σε αυτό.

Αναφερθείς στα μπλοκάκια, είπε πως “η νομοθεσία η οποία αυτή τη στιγμή εφαρμόζει, παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες. Αυτές τις τεχνικές δυσκολίες προσπαθούμε να ξεπεράσουμε και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για την ταλαιπωρία των πολιτών για χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα. Το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί διορθωτικές τροποποιήσεις, στην εγκύκλιο που έβγαλε πριν από μέρες”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε και κλιμάκωσε τις επιθέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγο του Μαρέβα να καταθέσουν τον πόθεν έσχες τους. Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι προσπαθεί να εκφοβίσει δημοσιογράφους της ΕΡΤ και να επιβάλλει λογοκρισία στη κρατική τηλεόραση.

Απάντησε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, που επιτέθηκε χθες στην κυβέρνηση για το ταξίδι στο Παρίσι, λέγοντας ότι έχει οργιώδη φαντασία και συμπαρασύρει τη ΝΔ. Ο κ.Τζανακόπουλος ανέφερε επίσης ότι στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή στον ΟΔΔΗΧ, με την οποία ζητούσε πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την έξοδο στις αγορές, στις 27 Ιανουαρίου όρισε με επιστολή του την επενδυτική τράπεζα Ρότσιλντ και αναμένεται η έκδωση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα