Τζανακόπουλος: Επικοινωνιακή φούσκα το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη

Τζανακόπουλος: Επικοινωνιακή φούσκα το επιτελικό κράτος  Μητσοτάκη
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά και τη διχείριση της πανδημίας.

«Το επιτελικό κράτος της ΝΔ δεν ήταν τελικά τίποτα παραπάνω από μια επικοινωνιακή φούσκα, η οποία κατέρρευσε για ακόμη μια φορά με τελευταία την περίπτωση των πρόσφατων πυρκαγιών», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «ενώ στα μέσα Ιουνίου η κυβέρνηση αυτοθαυμαζόταν, ισχυριζόμενη ότι έχει επιτελικό σχέδιο και ότι έχει θέσει το σύνολο του επιχειρησιακού και διοικητικού μηχανισμού σε κίνηση και σε μια διαδικασία πρόληψης των πυρκαγιών, τελικά κάηκαν ένα εκατομμύριο στρέμματα». Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2018 «δημιούργησε μια ανεξάρτητη πολιτικά επιτροπή εμπειρογνωμόνων, την οποία μάλιστα είχαν αποδεχθεί και από την πλευρά της ΝΔ, με επικεφαλής τον κορυφαίο επιστήμονα κ. Γκολντάμερ, και η οποία κατέληξε σε πόρισμα για τις πολιτικές και επιχειρησιακές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευθούμε από τις πυρκαγιές, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται και με την κλιματική αλλαγή». Σημείωσε ότι, ωστόσο, αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αυτή την πρόταση και είχε εκκινήσει διαδικασία για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας και των σχετικών διοικητικών μηχανισμών και ενώ η διαδικασία αυτή «είχε γίνει αποδεκτή και από τη ΝΔ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ακύρωσε». Σχολίασε πως «το μόνο στο οποίο καταλήξαμε ήταν στον ίδιο παλιό μηχανισμό, να τεθεί επικεφαλής ένας υφυπουργός και αυτό να ονομαστεί “επιτελικό κράτος”».

Αναφορικά με τον μηχανισμό 112, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε, με την υπερ-χρήση που έγινε, απαξιώθηκε σε πολλές περιπτώσεις από τους ίδιους τους αποδέκτες. Βλέποντας τις περιουσίες τους, το βιός τους να χάνεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, πολλοί έμειναν στα σπίτια τους για να τα σώσουν». Σημείωσε ότι «πρώτιστη προτεραιότητα, προφανώς, είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά δυστυχώς η υπερβολική χρήση του 112 απαξίωσε το εξαιρετικά χρήσιμο και κρίσιμο αυτό εργαλείο, που κινδυνεύει τώρα να πέσει σε αχρησία». Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση «δεν πρέπει να γίνεται συμψηφισμός και σύγκριση των καταστροφών -ανθρώπινες ζωές από τη μία, περιουσίες από την άλλη». Πρόσθεσε ότι η πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση «υπέστη σφοδρή κριτική και από τους δασολόγους, και συνολικά από όσους γνωρίζουν πώς επιχειρησιακά πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές και αυτό, γιατί αντί να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές με επιχειρησιακό τρόπο, η κυβέρνηση τις αντιμετώπισε με επικοινωνιακά κριτήρια». Έτσι, ανέφερε, «οδηγηθήκαμε στη μεγαλύτερη δασική καταστροφή της χώρας στην ιστορία της».

Χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» και την εικόνα της πανδημίας, καθώς «οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι 15-20 την ημέρα και οι διασωληνωμένοι σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά». Είπε πως δεν πρέπει ως κοινωνίες να εξοικειωθούμε με αυτά τα νούμερα και ότι είναι επικίνδυνο να το θεωρήσουμε κανονικότητα. «Η κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο δεν μαθαίνει από τα λάθη της», πρόσθεσε. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή της πανδημίας ζητούσε ενίσχυση του ΕΣΥ, «που δεν έγινε ποτέ, και αντ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης είχε το θράσος να μιλήσει για συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων», καθώς και ότι «μειώθηκε ακόμη ο προϋπολογισμός για την υγεία το 2021, καμία κίνηση δεν έγινε για μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, παρ’ όλο που όπως φαίνεται ο ιός θα είναι μαζί μας για πάρα πολλά χρόνια». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση απέτυχε στον εμβολιασμό και το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, παρ’ όλο που ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για ποσοστό 70% στις αρχές Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή είμαστε στον Αύγουστο που τελειώνει με ποσοστό εμβολιασμών που δεν φτάνει το 55%…».

Ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στην κυβέρνηση επίσης, ότι «δεν υπήρξε συγκροτημένη καμπάνια ενημέρωσης, παρά μόνο νουθεσίες και “μάλωμα” των πολιτών» και πως, αντίθετα, «διάφορα επικοινωνιακά ευτράπελα γίνονταν όσο μοιράζονταν πακτωλός εκατομμυρίων σε κανάλια, sites και λοιπά, με τις λίστες του κ. Πέτσα -πάνω από 70 εκατ. ευρώ».

Σημείωσε ότι «κανείς δεν αρνείται ότι διεθνώς ενισχύονται παραδοξολογικές και ανορθολογικές απόψεις κατά των εμβολιασμών, ωστόσο πολλές χώρες έχουν καταφέρει να αγγίξουν υψηλά ποσοστά, γιατί έχουν δουλέψει με τρόπο ο οποίος είναι συγκροτημένος και σοβαρός». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι «χρειάζεται λόγος εκπορευόμενος από το κράτος για την ενημέρωση ίσων προς ίσους», ότι «μόνο έτσι θα πετύχουμε και στην Ελλάδα το τείχος ανοσίας» και ότι «φυσικά το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια». Τόνισε ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα, όπως για τα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία, «που δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τα τμήματα ή την αραίωση των μαθητών». Διότι, συνέχισε, «όσο υπάρχει συνωστισμός στις τάξεις αυτό θα αποτελεί εστία υπερμετάδοσης, ενώ μάλιστα η επιδημιολογική εικόνα αφορά νεότερες ηλικίες. Δυστυχώς η κυβέρνηση αρνείται να πράξει τα δέοντα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα