Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης έχει πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης
Ερωτηθείς για την πυρκαγιά στο Μάτι, με αφορμή την επαναφορά του ζητήματος στην επικαιρότητα, είπε ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, κάτι που δεν είχε κάνει καμία προηγούμενη κυβέρνηση παρότι η ευθύνη είναι διαχρονική.
- 03 Μαΐου 2019 13:08
Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αποδίδοντάς του πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης, ενώ παράλληλα προανήγγειλε περαιτέρω μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής ενίσχυσης από τη πλευρά της κυβέρνησης.
Ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ότι έχει δημιουργηθεί αρκετά μεγάλος δημοσιονομικός χώρος που θα αξιοποιηθεί για την στήριξη του κοινωνικού κράτους και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Σημείωσε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μέτρα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, έχει μειώσει κατά 30% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ, έχει μειώσει το τέλος επιτηδεύματος, έχει προχωρήσει σε προσλήψεις σε πεδία του κοινωνικού κράτους, όπως η Υγεία. Τώρα, συνέχισε, καθώς δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος πάνω από το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι η υποχρέωση της χώρας για την εξυπηρέτηση του χρέους, η κυβέρνηση θα μελετήσει πώς θα τον αξιοποιήσει. Συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος περίπου 5,5 δισ. από το 2019 μέχρι το 2022. Στο προσεχές διάστημα θα προσδιοριστεί επακριβώς πώς επιμερίζεται κατά έτος και σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για μέτρα κοινωνικής στήριξης και φορολογικές ελαφρύνσεις».
Οποιαδήποτε πρωτοβουλία, πρόσθεσε, έχει γνώμονα να δημιουργήσει όρους στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους δίχως να διαταράξει την δημοσιονομική κατάσταση. Επισήμανε απαντώντας σε σχετικές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης ότι «εμείς τακτοποιήσαμε τη δημοσιονομική κατάσταση, ωστόσο τώρα έχουμε βγει από τη μνημονιακή περίοδο και για αυτό η κυβέρνηση είχε την δυνατότητα να προχωρήσει σε κινήσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει την 13η σύνταξη, επανέλαβε ότι το θέμα θα τεθεί στο προσεχές διάστημα καθώς υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μέτρα κοινωνικής ενίσχυσης. Παράλληλα διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση των δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία». Αντίθετα, είπε, η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις δαπάνες για την έρευνα στην Παιδεία όπως και στην Υγεία.
Στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί παροχολογίας ενόψει των εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι η κυβέρνηση μοίρασε κοινωνικό μέρισμα και το 2016 και το 2017 που είχε την δυνατότητα, και σε καμία περίπτωση τα μέτρα κοινωνικής ενίσχυσης δεν είναι για προεκλογικούς λόγους.
Επικοινωνιακός εντυπωσιασμός, η τροπολογία ΝΔ για το αφορολόγητο
Για την τροπολογία που θα καταθέσει η ΝΔ τη Δευτέρα για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου απάντησε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την τάση να αντικαθιστά την πολιτική ουσία με τον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό. Εξήγησε πως συμβαίνει ό,τι και με το θέμα της ακύρωσης της μείωσης των συντάξεων που το έβαλε στην ατζέντα η κυβέρνηση. Και τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε καταθέσει τροπολογία για ακύρωση του μέτρου, ενώ υπήρχαν δηλώσεις στελεχών του και δικές του, ότι είχε συμπεριλάβει τη μείωση των συντάξεων στο πρόγραμμά του. Το ίδιο συμβαίνει και με το αφορολόγητο: ενώ έχει συμπεριλάβει τη μείωση του αφορολόγητου στο πρόγραμμά του, στην συνέχεια για λόγους εντυπωσιασμού καταθέτει την τροπολογία. Δεν θα επιβάλλει ο κ. Μητσοτάκης το τέμπο, η κυβέρνηση θα πάρει τις πρωτοβουλίες και ο κ. Μητσοτάκης θα τα ψηφίσει όλα στην ώρα τους, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το θέμα των πλεονασμάτων είναι ανοικτό
Ο κ. Τζανακόπουλος προσπαθώντας να αποδομήσει και την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων θύμισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ συμμετείχε στην κυβέρνηση που είχε ψηφίσει προϋπολογισμούς με 4,5% πλεόνασμα μέχρι το 2031. Ως προς αυτήν την πτυχή του ζητήματος, «η θέση του είναι υποκριτική». Υποστήριξε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν σχετίζονταν με τα μνημόνια, αλλά με τη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση πέτυχε κατόπιν διαπραγμάτευσης την αναθεώρηση των μέτρων για το χρέος και σημαντική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «είναι επικίνδυνη η λογική του κ. Μητσοτάκη αφού σκοπεύουν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης, μείωση μισθών, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα διαμορφώσουν περιβάλλον εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Έχει ήδη πει ότι θα αντικαταστήσει το ένα προς ένα στις προσλήψεις στο Δημόσιο που εφαρμόζει τώρα η κυβέρνηση, με ένα προς πέντε και θα μας επαναφέρει στις πιο σκοτεινές ημέρες των δύο πρώτων μνημονίων. Επίσης έχει προαναγγείλει ότι σκοπεύει να παραδώσει μορφές της λειτουργίας του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και να καταργήσει το οκτάωρο. Σκοπεύει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης και κατάργησης μίας σειράς προνοιακών επιλογών της κυβέρνησης».
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει μία αντίληψη ακραία φιλελεύθερη. Λέει: αφού υλοποιήσω ένα τέτοιο πρόγραμμα, μπροστά στο όποιο οι θέσεις του ΔΝΤ θα μοιάζουν με νηπιαγωγείο, θα έχω την αξιοπιστία να επαναδιαπραγματευτώ με τους ευρωπαίους εταίρους τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2021 και οι ευρωπαίοι θα το αποδεχθούν. Τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να γίνει, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει διάθεση να επαναδιαπραγματευτεί το πλεόνασμα, το χρησιμοποιεί σαν άλλοθι για να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης».
Για την πολιτική της κυβέρνησης αφού είπε ότι «πετύχαμε ιστορικού χαρακτήρα ρύθμιση του χρέους», υπογράμμισε: «Το θέμα των πλεονασμάτων είναι ανοικτό. Αν υπάρχει κάποιος που έχει την δυνατότητα να θέσει το ζήτημα και να πετύχει μία καλύτερη ρύθμιση είναι η σημερινή κυβέρνηση».
Για ντιμπέιτ
Για το ντιμπέιτ που ζητά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκ των πραγμάτων οι ευρωεκλογές θέτουν στην ατζέντα το σύνολο των θεμάτων. Συγκρούονται κόμματα με συνολικές στρατηγικές. Θα ήταν καλό ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εμφανίζεται σαν πολιτικός με πρόταση για όλα, να έλθει σε μία ισότιμη συζήτηση, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο διαμεσολαβείται ο πολιτικός διάλογος από τα ΜΜΕ δεν είναι ισότιμος. Ανέφερε ακόμη ότι είναι υπέρ του να δοθεί η δυνατότητα να ανταλλαγούν επιχειρήματα μεταξύ των δύο αρχηγών με πιο ζωντανό τρόπο από ό,τι στη Βουλή όπου ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται με έτοιμες ομιλίες. «Ζωντανό και εφ’ όλης της ύλης διάλογο ενώπιον των πολιτών και με αλλαγή των κανόνων που ισχύουν για τα ντιμπέιτ. Ακόμη και απευθείας διάλογο των δύο δεχόμαστε. Εκείνος που αποκλείεται να δεχθεί τέτοιο διάλογο είναι ο κ. Μητσοτάκης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προσπάθεια αντιπερισπασμού η πρόταση μομφής
Για την πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σημείωσε ότι ήταν κίνηση αντιπερισπασμού του κ. Μητσοτάκη στην πρόσκληση-πρόκληση του πρωθυπουργού για ντιμπέιτ που έχει προηγηθεί της πρότασης μομφής του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, στο τριήμερο της συζήτησης της πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα συζητηθεί συνολικά η οικονομιή στρατηγική, η εργασία, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην οικονομική και κοινωνική πολιτική. «Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι να αφήνουμε το μείζον και να ασχολούμαστε με το πώς η ΝΔ αντιλαμβάνεται δηλώσεις, φήμες, ρεπορτάζ για θέματα της επικαιρότητας», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «πραγματική αντιπαράθεση των δύο κομμάτων έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνονται το κοινωνικό κράτος. Από τη μία έχουμε έναν ακραία φιλελεύθερο λόγο που περιορίζεται μόνο στην ισότητα των ευκαιριών και από την άλλη υπάρχει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που ανατρέχει στις καλύτερες παραδόσεις του κοινωνικού κράτους της Ευρώπης και δεν περιορίζεται στην ισότητα των ευκαιριών αλλά επεκτείνεται στην ισότητα των αποτελεσμάτων».
Τυμβωρυχία η εκμετάλλευση της πυρκαγιάς στο Μάτι
Ερωτηθείς για την πυρκαγιά στο Μάτι, με αφορμή την επαναφορά του ζητήματος στην επικαιρότητα, είπε ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, κάτι που δεν είχε κάνει καμία προηγούμενη κυβέρνηση παρότι η ευθύνη είναι διαχρονική. Εξήγησε ότι όσα συνέβησαν στο Μάτι έχουν να κάνουν με τη διαχρονική απουσία ενός συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού. Με αφορμή τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποίαν, «ανατρίχιασα με το αφιέρωμα Παπαχελά», ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί τυμβωρυχία που δεν τον τιμά ούτε δείχνει σεβασμό για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Έχουμε συζητήσει το θέμα και έχουμε από την αρχή πει ότι οι νεκροί δεν κρύβονται. Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και για μένα, που έπρεπε να ανακοινώσω τους νεκρούς. Τώρα για προεκλογικούς λόγους διάφορα μιντιακά επιτελεία το επαναφέρουν. Το θέμα είναι να δούμε με ποιο τρόπο θα ανασυγκροτήσουμε διαλυμένες υπηρεσίες…Ο κ. Μητσοτάκης απέλυε δημοσίους υπαλλήλους, το Δημόσιο αποδιαρθρώθηκε στα πρώτα δύο μνημόνια. Είναι υποκριτικό. Όσο για την επιχειρησιακή κατάσταση, οι υπεύθυνοι βρέθηκαν μπροστά σε μία πρωτοφανή κατάσταση. Είπαμε πως και στο επιχειρησιακό πεδίο πρέπει να βελτιωθούμε, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στη μεταρρύθμιση του πλαισίου πολιτικής προστασίας». Τέλος, ανέφερε ότι αξιοποιήθηκε το πόρισμα των ειδικών που έχει ενσωματώσει και τη διεθνή εμπειρία και σύντομα θα υπάρξει νομοσχέδιο για την αλλαγή του πλαισίου πολιτικής προστασίας. Τέλος για το φετινό καλοκαίρι ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ό,τι πρέπει για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες από τις πυρκαγιές.
Να καταργηθούν τα επικίνδυνα έθιμα
Ο κ. Τζανακόπουλος ρωτήθηκε και για τα επικίνδυνα πασχαλινά έθιμα και απάντησε ότι η προσωπική του θέση είναι κατηγορηματική: να καταργηθούν τα έθιμα που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ζαχαράκη: Υπάρχει και η λέξη συγγνώμη
Επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και την αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι. Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη τον κατηγόρησε για «θράσος το οποίο, όπως είπε, «συναγωνίζεται τα ψέματά του».
«Όλοι τον θυμούνται τρεις μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, να συντονίζει εκείνη την ντροπιαστική συνέντευξη Τύπου επιχειρώντας να εξαπατήσει τους πολίτες. Τότε που έδειχναν σε ένα κατασκευασμένο χάρτη δήθεν “εστίες εμπρησμών” που τάχα εντόπισαν δορυφόροι, μήπως και αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την τραγωδία. Υπάρχει και η λέξη συγγνώμη κ. Τζανακόπουλε» δήλωσε η κα Ζαχαράκη.