Τζιτζικώστας διαμηνύει σε Γιούνκερ: Όχι σε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες

Τζιτζικώστας διαμηνύει σε Γιούνκερ: Όχι σε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες
ΤΗΝ ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν,Δ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΕΚΤΕΝΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΚΩΣΤΗ ΔΗΜΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗς ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ --ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ απαντά στον πρόεδρο της Κομισιόν πως αντί “συνδιαχείρισης” που θίγει εθνική κυριαρχία, λύση μπορεί να δοθεί με επέκταση αρμοδιότητων της Frontex στο θαλάσσιο χώρο

Την ώρα που στην εγχώρια πολιτική επικαιρότητα κυριαρχεί η αντιπαράθεση με αφορμή τη γενοκτονία των Ποντίων και ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιόδευε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέφερε το θέμα κοινής ακτοφυλακής Ελλάδας- Τουρκίας στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Γιούνκερ μάλιστα δήλωσε: “Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές;”

Στον πρόεδρο της Κομισιόν απάντησε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας “όχι” σε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο και αντιπροτείνοντας την επέκταση αρμοδιοτήτων της Frontex και στο θαλάσσιο χώρο. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ.Γιούνκερ για λαϊκισμό και επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους- μέλους της ΕΕ.

Ο κ.Τζιτζικώστας ειδικότερα δήλωσε: “Διάβασα με προσοχή αυτά που είπε ο κ. Γιούνκερ. Συμφωνώ, και οι Έλληνες το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη, ότι είναι ύψιστο καθήκον όλων μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των προσφύγων, όπως και η ασφάλεια των λαών της Ευρώπης.

Η λύση στο προσφυγικό πρόβλημα όμως οφείλει να είναι ευρωπαϊκή κι όχι ελληνική και βεβαίως πρέπει να μη θίγει τα εθνικά κεκτημένα, την εθνική κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους και να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο είμαι βέβαιος γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Γιούνκερ και το οποίο αρνείται να επικυρώσει η Τουρκία ως σύμβαση του ΟΗΕ.

Αντί λοιπόν να γίνονται προτάσεις περί… συνδιαχείρισης, δε θα ήταν πολιτικώς ορθότερο και πιο αποτελεσματικό να επεκτείνει την αρμοδιότητά της η Frontex και στο θαλάσσιο χώρο, με ενίσχυσή της σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, δεδομένου ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αυτή δε θα ήταν μια λύση στην κατεύθυνση της ‘ευρωπαϊκά οργανωμένης ακτοφυλακής’, σε αντιδιαστολή με λαϊκισμούς του τύπου ‘κοινές ελληνοτουρικές περιπολίες’, που μπορεί να υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες;”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα