Βαρουφάκης: Η αντιμετώπιση της πατριαρχίας απαιτεί συνεχή αγώνα από όλες και όλους

Βαρουφάκης: Η αντιμετώπιση της πατριαρχίας απαιτεί συνεχή αγώνα από όλες και όλους
Ο Γιάνης Βαρουφάκης AP

Τηλεδιάσκεψη με την Ομάδα του MeToo πραγματοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το μείζον θέμα της βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας.

Τηλεδιάσκεψη με την Ομάδα του MeToo πραγματοποίησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσία της βουλεύτριας Β΄ Πειραιά και γραμματέα της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25, Φωτεινής Μπακαδήμα, του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μιχάλη Κριθαρίδη, της συντονίστριας του Τομέα Δικαιοσύνης του ΜέΡΑ25, Ευαγγελίας Καούρη, του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και του Τομέα Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του κόμματος, Μαρίας Σόφτση και της νομικής συμβούλου του ΜέΡΑ25, Έφης Μουγκαράκη.

Από την πλευρά της άτυπης Ομάδας του MeToo συμμετείχε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, η ηθοποιός Ζέτα Δούκα, η θεατρολόγος Κλειώ Παναγιωτοπούλου και οι δικηγόροι Κλειώ Παπαπαντολέων και Γιώργος Γεραρής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, οι εκπρόσωποι της Ομάδας MeToo ανέφεραν πως πρόκειται για μια άτυπη συλλογικότητα που παλεύει για το καλύτερο που μπορεί να γίνει τόσο στα ζητήματα νομικής αντιμετώπισης των εν λόγω θεμάτων, όσο και στο επίπεδο της διαπαιδαγώγησης, ενώ για το ζήτημα της νομικής υπόστασης του βιασμού τόνισαν πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφαιρεθεί η περίπτωση της «μη συναίνεσης», ούτε να υποβιβαστεί αυτή η περίπτωση με αυτοτελή διάταξη που θα το καθιστά ωστόσο πλημμέλημα.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 η νομική σύμβουλος του κόμματος έκανε μια εισαγωγική εισήγηση επισημαίνοντας πως υπάρχουν κενά όχι μόνο στη νομοθεσία, αλλά στους ίδιους τους θεσμούς, όπου οι μηχανισμοί του κράτους αποτελούν μέρος του προβλήματος που οδηγεί σε αδυναμία απεύθυνσης των θυμάτων. Χρειάζεται ένα σύγχρονο και ασφαλές πλαίσιο, όχι η συντηρητικοποίηση του Ποινικού Κώδικα και η αυστηροποίηση του, που στην πράξη δεν έχει και απτά αποτελέσματα, ανέφερε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25.

Ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης συμπλήρωσε πως η συζήτηση για το ελληνικό MeToo είναι πολύ χρήσιμη, σημαντική και ουσιαστική, καθώς τα θύματα υφίστανται συνήθως ένα διπλό έγκλημα. «Ο φόβος των θυμάτων ξεκινάει την ώρα που μπαίνουν στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου το σύστημα προσπαθεί να ενοχοποιήσει το θύμα» τόνισε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνέχισε: «πρόκειται για εγκλήματα όπου ο δημόσιος και ο ιδιωτικός χώρος γίνονται ένα, η εξουσιαστική σχέση είναι και προσωπική και όταν η εξουσία προσθέτει το 2ο έγκλημα της πάνω στο πρώτο σε βάρος του θύματος, αυτό βιώνει ακόμα πιο δύσκολα αυτή την κατάσταση». Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ακόμα πως «η πατριαρχία είναι ένας συνεχής αγώνας και αναπαράγεται παντού. Αν δεν υπάρξει κινηματική, κοινωνική πίεση εναντίον της πατριαρχίας, δεν μπορεί να προχωρήσει ο αγώνας αυτός. Ο δικός μας αγώνας στο ΜέΡΑ25 είναι να στηρίξουμε εσάς εκεί έξω στην μάχη που δίνετε». Τέλος ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισήμανε την ανάγκη να υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι με ειδική εκπαίδευση που θα χειρίζονται τα εγκλήματα αυτά.

Η Σοφία Μπεκατώρου από την Ομάδα του MeToo ανέφερε πως πρέπει ως κοινωνία να μάθουμε στα παιδιά μας την ισότητα, καθώς πληρώνουμε τα πάθη της διαπαιδαγώγησης προηγούμενων γενιών. «Να απομονώσουμε όλα τα στερεότυπα της πατριαρχικής κοινωνίας, πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά, ώστε να ξεπεραστεί αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπεκατώρου. Ενώ η Ζέτα Δούκα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει νομική κατοχύρωση του όρου της γυναικοκτονίας, δηλώντας αισιόδοξη απέναντι στη νέα γενιά που σιγά σιγά αλλάζει τα πράγματα, «ζούμε σε εποχές αναβράζουσας πραγματικότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου και υπογράμμισε τις σχετικές παρεμβάσεις που έχει ήδη κάνει και ετοιμάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 για τα ζητήματα αυτά, τον τρόπο αντιμετώπισης τους από τα όργανα της πολιτείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα