Βαρουφάκης: Ο ‘καλός μπάτσος’ Ρέντσι πίεζε τον Αλέξη να πει ‘ναι’ σε όλα
Σκληρή απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στον Ματέο Ρέντσι, για τον χαρακτηρισμό του "αποστάτη". Κατηγορεί τον Ιταλό πρωθυπουργό για συμμετοχή στον εκβιασμό κατά του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες
- 22 Σεπτεμβρίου 2015 17:01
Το μήνυμα – απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στον Ιταλό πρωθυπουργό, που έκανε λόγο για αποστάτες, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του άρθρο, στο οποίο αντεπιτίθεται στον Ματέο Ρέντσι, κατηγορώντας τον πως παίζοντας τον “καλό μπάτσο”, πίεζε τον Αλέξη Τσίπρα, να υπογράψει όποια συμφωνία κι αν του πρότειναν, τη νύχτα της 12ης Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.
Στο άρθρο του ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει, πως ο Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να χάρηκε, πιστεύοντας ότι τον ξεφορτώθηκε, ερμηνεύοντας την αποχώρηση του από την πολιτική σκηνή ως σημάδι αποστασίας, ωστόσο οι θεωρίες του έχουν αχρηστευτεί. “Είναι μία ψευδαίσθηση. Τον περασμένο Ιούλιο ξεφορτώθηκαν κάτι πολύ σημαντικότερο από εμένα”, γράφει.
“Ο κ. Ρέντσι με παρουσιάζει ως αποστάτη, που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βρίσκεται σε πολιτική ερημιά. Η αλήθεια είναι πολύ πιο απογοητευτική. Αντίθετα από πολλούς συντρόφους μου, παρέμεινα πιστός στην πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, χάρη στην οποία εκλεγήκαμε στις 25 Ιανουαρίου, ως το ενιαίο κόμμα που θα έφερνε ελπίδα στους λαούς της Ευρώπης. Ελπίδα για ποιο πράγμα; Ελπίδα, για οριστικό τέλος των δανείων λιτότητας, που έχουν στοιχίσει πολύ στην Ευρώπη, καταδίκασαν τους Έλληνες σε μόνιμη κατάθλιψη και προανήγγειλαν αποτυχημένες πολιτικές για το μέλλον της υπόλοιπης Ευρώπης”.
“Τι συνέβη; Κάτω από τεράστια πίεση από τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου και του κυρίου Ρέντσι (που αρνήθηκε να συζητήσει λογικά τις προτάσεις της Ελλάδας), ο πρωθυπουργός μου, Αλέξης Τσίπρας, υπεβλήθη σε αβάσταχτο bullying, στιγνό εκβιασμό και απάνθρωπες πιέσεις. Ο κ. Ρέντσι έπαιξε κεντρικό ρόλο στο να σπάσει ο Αλέξης, με την τακτική του ‘καλού μπάτσου’, στηριζόμενος στο σενάριο του ‘αν δεν υπογράψεις, θα σε καταστρέψουν, σε παρακαλώ πες ‘ναι'”, προσθέτει.
Γιατί χώρισαν οι δρόμοι μας με τον Αλέξη
“Με τον Αλέξη χώρισαν οι δρόμοι μας, γιατί διαφωνήσαμε στο κατά πόσο μπλόφαραν ή όχι και στο κατά πόσο εμείς, είχαμε το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα, να υπογράψουμε οτιδήποτε δεν ήταν αξιόπιστο, παραδίδοντας τα κλειδιά σε ό,τι απέμεινε από το ελληνικό κράτος χάρη στην αδίστακτη Τρόικα. Αυτή ήταν κι αυτή παραμένει η διαφωνία μεταξύ εμού και του Αλέξη”.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών συνεχίζει, λέγοντας πως “μετά τη διαφωνία αυτή, ο Αλέξης προχώρησε σε στροφή στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχόμενος δάνεια (αποδεχόμενος τα δάνεια αυτά, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ ως αναγκαία κακά) και ως αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος του κόμματος αποφάσισε, ότι δεν θα τον ακολουθούσε σε αυτό το μονοπάτι. Και δεν ήταν μόνο η Λαϊκή Ενότητα που έφυγε. Ήταν κι άλλοι, όπως ο Τάσος Κορωνάκης, ο γραμματέας του κόμματος, εγώ και πολλοί, πολλοί άλλοι που δεν ενστερνίστηκαν ποτέ την ατζέντα της Λαϊκής Ενότητας. Δεν ήμασταν αποστάτες, μόνο σύντροφοι που διαφώνησαν με το να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο ΠΑΣΟΚ, που αρνήθηκαν να ενωθούν με κόμματα σκλήθρες, όπως είναι η ΛΑΕ και που επέλεξαν να μείνουν έξω από αυτήν την λυπηρή εκλογική αναμέτρηση, που δεν θα μπορούσε και δεν παρήγαγε μία Βουλή, ικανή να φέρει ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα”.
“Αυτό που ξεφορτωθήκατε ήταν η ακεραιότητα… ίσως και η ψυχή σας”
“Πίσω στον κ. Ρέντσι τώρα…”
“Κύριε Ρέντσι, έχω ένα μήνυμα για σας. Μπορείτε να χαίρεστε, όσο θέλετε, για το γεγονός ότι δεν είμαι πια υπουργός Οικονομικών, ούτε καν στη Βουλή. Αλλά, δεν με ξεφορτωθήκατε. Είμαι ζωντανός πολιτικά, όπως πολύ καλά θυμούνται οι Ιταλοί πολίτες, όταν περπατάω στους δρόμους της όμορφης χώρας σας. Όχι, αυτό που ξεφορτωθήκατε, με το να συμμετέχετε σε αυτό το πραξικόπημα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και την Ελληνική Δημοκρατία τον περασμένο Ιούλιο, ήταν η ίδια σας η ακεραιότητα ως Ευρωπαίου δημοκράτη. Ίσως ακόμα και την ψυχή σας. Ευτυχώς, αυτό δεν είναι μη αναστρέψιμο. Αλλά θα πρέπει, να κάνετε σοβαρές αλλαγές. Ανυπομονώ για την επιστροφή σας στις τάξεις των Ευρωπαίων δημοκρατών”.