Βαρβιτσιώτης προς Βρετανό ομόλογό του: Να παραμείνουν χαμηλά τα δίδακτρα των Ελλήνων φοιτητών και μετά το Brexit
Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως θα ήταν άδικο για τους πολίτες να επωμιστούν το βάρος ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
- 03 Οκτωβρίου 2019 19:56
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Κρίστοφερ Πίντσερ, μετά από αίτημα του δεύτερου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών που είναι και αρμόδιος για τη διαχείριση του Brexit από ελληνικής πλευράς, ενημερώθηκε από το Βρετανό αξιωματούχο για την νέα πρόταση του Μπόρις Τζόνσον.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πίντσερ μετέφερε στον κ. Βαρβιτσιώτη την πρωτοβουλία του Βρετανού Πρωθυπουργού να παρουσιάσει στην ΕΕ νέα συμβιβαστική πρόταση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ένωση.
Ο Βρετανός ΥΦΥΠΕΞ τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία, αφήνοντας πίσω του τα σενάρια για no deal Brexit, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η νέα πρόταση θα έχει κοινοβουλευτική υποστήριξη σε αντίθεση με την πρόταση Μέι, που απέτυχε να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως είναι λυπηρό να αποχωρεί από την Ένωση ένας βασικός μας εταίρος, ενώ σημείωσε πως και η Ελλάδα συντάσσεται με μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλέιου με συμφωνία.
Συνέχισε σημειώνοντας πως η πρόταση θα εξεταστεί από την αρμόδια task force της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε πως θα ήταν άδικο τόσο για τους πολίτες της ΕΕ, όσο και για τους Βρετανούς να επωμιστούν το βάρος και τις συνέπειες ενός no deal Brexit, υποστηρίζοντας την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον Βρετανό ΥΦΥΠΕΞ πως η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικά τη Βρετανία βασικό της εταίρο και πως επιδιώκουμε και μετά την έξοδο από την ΕΕ να ενισχύσουμε την στενή μας συνεργασία και να εντείνουμε το στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών μας σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το ζήτημα των διδάκτρων των Ελλήνων φοιτητών και της διατήρησής τους σε χαμηλά επίπεδα και μετά το 2021, ενώ αναφέρθηκε και στη διατήρηση των δικαιωμάτων διαμονής τόσο των 110.000 Ελλήνων στη Βρετανία, όσο και των 50.000 Βρετανών στην Ελλάδα.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει η διατήρηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και μετά το Βrexit, λόγω του ιστορικού και συμβολικού της χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνέβαλε στην επίλυση μια χρόνιας διαφοράς.