Βενιζέλος: Αντισυνταγματική η πρόταση Τσίπρα για εθνικές εκλογές
Όλα όσα δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος για το εκλογικό αποτέλεσμα, τις επόμενες κινήσεις του και τον ΣΥΡΙΖΑ. Προανήγγειλε ότι θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη στη 1 μετά το μεσημέρι
- 26 Μαΐου 2014 17:52
Κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά από τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον για «κραυγαλέα αντισυνταγματική και αδιέξοδη γραμμή» καθώς επίσης και ότι «θέλει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα τεχνητής ευφορίας και έντασης, ενώ απέτυχε η πολιτική της εφόδου».
Ειδικότερα, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του Κινήματος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Τσίπρας τελικά «ξέχασε» σήμερα το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών «γιατί δεν μπορεί να αντλήσει ένα θετικό συμπέρασμα για τον ίδιο με εξαίρεση την εντύπωση που δημιουργήθηκε οριακά στην Περιφέρεια Αττικής» πρόσθεσε ότι «έρχεται να μας πει σήμερα ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης, θέτει ζήτημα ανατροπής, ζητεί εκλογές επικαλούμενος το Σύνταγμα, τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ύπαρξη “προφανούς δυσαρμονίας” μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της σύνθεσης της Βουλής, όπως αυτή έχει προκύψει τον Ιούνιο του 2012».
Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα τον «ενημέρωσε ότι η σχετική συνταγματική διάταξη έχει αλλάξει ριζικά το 1986».
Υποστήριξε ακόμα ότι «ο κ. Τσίπρας με το σημερινό του διάβημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθιστώντας τον ακροατή μιας αντισυνταγματικής του πρότασης και με αυτό που έκανε παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της Ελλάδας και το Σύνταγμα της χώρας».
Εκτίμησε επιπλέον ότι «η αντικοινοβουλευτική ερμηνεία του Συντάγματος είναι συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική συνέπεια και σοβαρότητα στις ενέργειές του».
Μίλησε για εκ των υστέρων προσπάθεια του κ. Τσίπρα «να κρύψει ότι απέτυχε η έφοδος και η επέλαση, ότι δεν πήρε ούτε μισή μονάδα πάνω από το ποσοστό του 2012, ότι έχει στομώσει το πράγμα, ότι δεν υπάρχει δυναμική, ότι ο τεχνητός διπολισμός δεν αποδίδει».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι εάν οι χτεσινές εκλογές ήταν βουλευτικές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε έναν μεγάλο αριθμό εδρών, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ωστόσο δεν είναι σε θέση να πει ποια θα ήταν η κυβέρνηση που θα μπορούσε να σχηματιστεί, «αν θα είναι κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ή άλλων εταίρων», «ποιου χρώματος, ποιας κατεύθυνσης;». «Τζίφος, αδιέξοδο, αντίφαση και αποκάλυψη πάρα πολύ περίεργων προθέσεων» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει: «Πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, προτείνουν να πάει η χώρα σε εκλογές για να δημιουργηθεί ποια κυβερνητική πλειοψηφία, ποια κυβέρνησης επί ποιας πολιτική; Με το ΚΚΕ, με το Ποτάμι, πέραν του κ. Καμμένου;». «Φυσικά ελπίζω ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις ψήφους της ΧΑ» πρόσθεσε.
Δεδομένων αυτών, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι παρόλα αυτά ο κ. Τσίπρας «ενώ ξέρει ότι υπάρχει αυτό το αδιέξοδο, έρχεται και θέτει ζήτημα νομιμοποίησης, απειλώντας, εκβιάζοντας, κουνώντας το δάχτυλο, θέλει να παρεμποδίσει την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση, δεν θέλει να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές». Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να διοριστεί νέος διοικητής της ΤτΕ και νέος επίτροπος στη νέα Επιτροπή, «εισάγει τελευταία στιγμή την έννοια της αναγκαίας συναίνεσης στη λειτουργία του πολιτεύματος».
«Άρα, θέλει να συνεργαστούμε, είναι υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας έστω για κάποια θέματα;» διερωτήθηκε, για να τον κατηγορήσει ότι συνεπώς σήμερα «εμφανίζεται με δύο αντιφατικές γραμμές, μια κραυγαλέα αντισυνταγματική αδιέξοδη και μια δεύτερη επικουρική που αποκαλύπτει τη γύμνια της πρώτης». «Αυτό γίνεται γιατί θέλει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα τεχνητής ευφορίας και έντασης, ενώ απέτυχε η πολιτική της εφόδου» υποστήριξε.
Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη στη 1 μετά το μεσημέρι, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου θα βρίσκεται αύριο για τη συνάντηση των πρωθυπουργών και αντιπροέδρων των κυβερνήσεων των 19 κρατών- μελών που ανήκουν στο ΕΣΚ.
Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εμείς κατανοούμε πλήρως το μήνυμα της κοινωνίας, η οποία «δεν θέλησε πολιτική κρίση και ανατροπή, ζητεί όμως να καταλάβουμε τι τραβάει» γιατί «ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και θέλει να δει τα αποτελέσματα μιας αλλαγής». «Τώρα είμαστε στο σημείο να πάμε από τη μακροοικονομική αλλαγή στην αλλαγή στην καθημερινότητα που περνάει μέσα από την απασχόληση, τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα κ.α.» τόνισε, για να διαβεβαιώσει ότι δεν θα ληφθούν νέα σκληρά μέτρα, αλλά μέτρα απάλυνσης και άρσης των αδικιών.
Υπογράμμισε δε ότι αυτό είναι η πρώτη προτεραιότητα στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που διέπει την κυβέρνηση και ότι «αυτό αφορά και την ουσία και τους κανόνες λειτουργίας της» για να συμπληρώσει ότι «φαινόμενα τύπου Μπαλτάκου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά».
Συμπλήρωσε δε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να διευρυνθεί η βάση στήριξης της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και πως αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται κινήσεις πολιτικές κοινοβουλευτικές, κοινωνικές για τη συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων. «Σημασία έχει η επανένωση του έθνους και αυτό είναι το βασικό θέμα της συζήτησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε για να τονίσει ότι όμως επανένωση και συναίνεση σημαίνει και συμμετοχή στην ευθύνη και πως «τελείωσε το τζάμπα». Αυτό, εξήγησε, δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την υπόλοιπη αντιπολίτευση και τη «λευκή» αντιπολίτευση «που δεν εκφράζεται, που είναι μπαλαντέρ» και που όμως ως «μπαλαντέρ» κάποια στιγμή πρέπει να μπει κάπου, να έχει κάποια χρησιμότητα.
Ο δεύτερος άξονας που αποτελεί στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, είναι η κεντροαριστερά. «Μας προσέβαλαν, υποτίμησαν, απαξίωσαν, έφτυσαν, χλεύασαν» είπαν ότι «δεν συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, συνεργάζονται με εκδοχές του ΠΑΣΟΚ του χτες, του προχτές, με τους τυχοδιώκτες, τους αγνώμονες, τους αριβίστες, με τους ηττοπαθείς επαμφοτερίζοντες, πάρα πολύ ωραίοι» είπε για να υποστηρίξει ότι όμως «ο λαός έδωσε μια απάντηση» ότι «όποιος υποτιμά το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά δεν πηγαίνει πάρα πολύ καλά».
«Εμείς σεβόμαστε όλους και πρέπει να μας σέβονται όπως θα τους σεβόμαστε εμείς πάντα» τόνισε για να προαναγγείλει ανάληψη πρωτοβουλιών «χωρίς καμιά μνησικακία, για την ενότητα πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ και την ενότητα όλου του χώρου» και ότι θα κάνει προσωπικά επαφές όχι μόνο με τις ηγεσίες και τα σχήματα αλλά με την κοινωνία. Παράλληλα, κάλεσε και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να είναι «ενεργά στελέχη που δίνουν μάχες».
Αναφορικά με το ιδρυτικό συνέδριο που εξήγγειλε, ο κ. Βενιζέλος, ζήτησε να το στηρίξουν όλοι με όλες τους τις δυνάμεις και είπε ότι όλοι θα μιλήσουν με απολύτως ανοικτό και ειλικρινή τρόπο, ότι θα ασκηθεί κριτική από όλους προς όλους, που πρέπει να είναι όμως και ουσιαστική, παραγωγική αυτοκριτική. Είπε ακόμα θα είναι ευκαιρία για τον ίδιο να μιλήσει για το παρελθόν και κυρίως το μέλλον της παράταξης, συμπληρώνοντας ότι έχει να πει πολλά, εξηγώντας ότι προεκλογικά δεν άνοιξε θέματα γιατί κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να ανοίξουν μετεκλογικά. «Και θα ανοίξουν όλα τα θέματα γιατί η αλήθεια είναι αυτή που θα μας κάνει να βρούμε τη θέση που μας αξίζει στο πολιτικό γίγνεσθαι και την ιστορία» κατέληξε.