Βενιζέλος: Η κυβέρνηση δεν έπρεπε να γίνει “διάδικος” στην υπόθεση των Τεμπών
Διαβάζεται σε 4'
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη κατά την οποία μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις κινήσεις της κυβέρνησης, τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα Τέμπη.
- 01 Απριλίου 2025 11:02
Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο Mega και την Νίκη Λυμπεράκη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για τις πολιτικές εξελίξεις, την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη αλλά και την παραίνεσή του στον Αντώνη Σαμαρά.
«Το λάθος της κυβέρνησης είναι ότι έλαβε αμέσως θέση επί της ουσίας»
Ερωηθείς για τους χειρισμούς και το μεγαλύτερο σφάλμα της κυβέρνησης, το οποίο οδήγησε σε τόσο μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η κυβένρηση έλαβε αμέσως θέση επί της ουσίας. Δηλαδή υιοθέτησε ή απέρριψε εκδοχές οι οποίες αφορούν τα πραγματικά περιστατικά και τις υπερασπίστηκε ή όταν άκουγε αντίθετη εκδοχή αντιδρούσε. Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να εμπλακεί σε μία δημόσια συζήτηση από την πρώτη στιγμή και επί δύο χρόνια. Για το τι συνέβη, για τα σενάρια. Αυτά είναι αντικείμενο ανάκρισης, και μετά δίκης ή και περισσοτέρων δικών. Η κυβέρνηση ως εκτελεστική εξουσία δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα. Ως εκ τοουτου δεν έπρεπε να καταστεί “διάδικος” στην υπόθεση γιατί μετά προκαλείται η συζήτηση μήπως επηρεαστεί η έκβαση και της δικαστικής κρίσης, αφού η κυβέρνηση έχει μία αφήγηση και δεν θέλει να ακούσει άλλο αφήγημα από την δικαιοσύνη τελικά».
«Ήταν λάθος μου ότι απευθύνθηκα δημόσια στον κ. Σαμαρά»
Ερωρηθείς σχετικά με το σενάριο ενδεχόμενων εκλογών, σε ένα ρευστό διεθνές σκηνικό με την χώρα να μην κυβερνάται, και τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «εάν μιλάμε με κανονικούς κοινοβουλευτικούς όρους θα γίνει αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα, η δημοκρατική λογική: Εκλογές και θα δούμε. Πάντως τα κόμματα δικαιούνται να έχουν στόχους. Αν δικαιούται η Νέα Δημοκρατία να λέει πως διεκδικεί την αυτοδύναμη πλειοψηφία, μπορεί να το λέει και οποιοδήποτε άλλο κόμμα».
Για το αν η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια, έτσι όπως διαμορφώνεται η διεθνής πραγματικότητα, να κάνει διαδοχικές εκλογές, να δυσκολεύεται να συγκροτήσει κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «αυτό είναι μία πιθανότητα, την οποία θα πρέπει να την σκεφθούν όλοι. Αν ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος ο οποίος εκπέμπεται από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι ότι “εγώ επιμένω στην αυτοδυναμία”, οι άλλοι είναι δυνατόν να φύγουν και να μιλήσουν με έναν άλλο τρόπο, ο οποίος σπάει ή αμφισβητεί ή σχετικοποιεί τις κομματικές γραμμές; Όχι μόνο δεν είναι της παρούσης, αλλά έχουμε μία τέτοια στάση επικοινωνιακή και κοινοβουλευτική της κυβέρνησης που δεν επιτρέπει να χαλαρώσουν οι γραμμές. Θα έλεγα ότι εντείνονται οι γραμμές. Ότι οι διακρίσεις, η μετωπική αντιπαράθεση ενθαρρύνεται, πριμοδοτείται, και αυτό είναι άμεσα συναρτημένο με την ποιότητα λειτουργίας των θεσμών, του τρόπου άσκησης εξουσίας. Ο τρόπος άσκησης εξουσίας συνδέεται άμεσα και με το πώς συζητάμε με την αντιπολίτευση. Τον τρόπο άσκησης εξουσίας της σημερινής κυβέρνησης θα τον χαρακτήριζα υπερβολικά συγκεντρωτικό και αυτάρκη».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην παραίνεση που έκανε δημόσια στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να απέχει από την κεντρική πολιτική σκηνή, κάτι που που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κ. Σαμαρά. «Ήταν λάθος μου το ότι απευθύνθηκα δημόσια στον κ. Σαμαρά. Το έκανα πράγματι με πολλή αγάπη. Το έκανα επειδή εγώ έχω κάνει κάτι που έπρεπε να κάνω αλλά δεν είχα κανένα δικαίωμα να δώσω συμβουλές δημόσια στον κ. Σαμαρά. Πάντα μιλάμε, ανταλλάσουμε μηνύματα. Δεν μου έκανε κανένα παράπονο. Αλλά δεν είναι η δουλειά μου να δίνω συμβουλές σε κανέναν, και μάλιστα σε έναν πρώην πρωθυπουργό. Κοιτάξτε βέβαια εγώ έχω ένα μικρό έννομο συμφέρον διότι η κυβέρνηση αυτή είναι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, οπότε δικαιούμαι και εγώ να μιλάω για την περίοδό μας, αλλά εδώ δεν τίθεται αυτό το ζήτημα διότι στην περίοδο της δική μας διακυβέρνησης αυτά που είχαμε συμφωνήσει και αυτά που πίστευα εγώ, αυτά για τα οποία αγωνίστηκα 10 ολόκληρα χρόνια, την διάρκεια της κρίσης, γιατί έχω κάνει 10 χρόνια στην πρώτη γραμμή – πέντε ως κυβέρνηση και άλλα πέντε ως αντιπολίτευση- αυτά γινόντουσαν. Γι’ αυτό και υπήρξε ένα αποτέλεσμα, αλλά σε ένα πρόσωπο δημόσιο και ιστορικό όπως ένας τέως πρωθυπουργός, δεν χρειαζόταν να δώσω μια συμβουλή, το έκανα όμως εξ αγαθού συνειδότος, και νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί αυτό», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.