Βερναρδάκης: Οπωσδήποτε μέσα στον Ιανουάριο η κύρωση των Πρεσπών
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η κύρωση της συμφωνίας εντός του τρέχοντος μήνα με απόλυτη πλειοψηφία και εκτίμησε ότι θα υπερψηφιστεί από 151 έως 153 βουλευτές.
- 05 Ιανουαρίου 2019 13:50
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια και “οπωσδήποτε μέσα στον Ιανουάριο” θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Ο κ. Βερναρδάκης, μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και την Νικόλ Λειβαδάρη τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η κύρωση της συμφωνίας εντός του τρέχοντος μήνα με απόλυτη πλειοψηφία και εκτίμησε ότι θα υπερψηφιστεί από 151 έως 153 βουλευτές.
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις μετά την – προαναγγελθείσα – αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, είπε ότι είναι ανοιχτά και τα δύο σενάρια, τόσο εκείνο της κυβέρνησης με ψήφο ανοχής όσο και εκείνο της ανασύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εκτίμησε, δε, ότι υπάρχει διπλή πλειοψηφία – δηλαδή, και δεύτερη πλειοψηφία 151 βουλευτών, με διαφορετική σύνθεση από εκείνη που θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μπορεί να στηρίξει την κυβέρνηση μετά την αποχώρηση Καμμένου.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, καταλύτης για το ποια λύση θα επιλεγεί θα είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν κατά την ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών – μια ψηφοφορία, στην οποία βλέπει έδαφος και για την διαμόρφωση “νέων πολιτικών συμμαχιών”.
Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ακόμη ότι “η κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον το εάν η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας”, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετατροπής μιας ενδεχόμενης πρότασης μομφής σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης.
Ως προς τον ανασχηματισμό, είπε πως πέραν των υπουργών των ΑΝΕΛ που θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση θα αντικατασταθούν και οι δύο υφυπουργοί (Εργασίας και Μακεδονίας – Θράκης) που θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, ενώ συνάρτησε τον χρόνο των εθνικών εκλογών με το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει με ψήφο ανοχής ή με την στήριξη νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.