Βέβαιη η ψήφος εμπιστοσύνης, αβέβαιη η κυβερνητική συνοχή μετά τις δηλώσεις υπέρ κυβέρνησης “ειδικού σκοπού”

Βέβαιη η ψήφος εμπιστοσύνης, αβέβαιη η κυβερνητική συνοχή μετά τις δηλώσεις υπέρ κυβέρνησης “ειδικού σκοπού”
Second day of the discussion on a confidence vote, at the plenum of the Greek Parliament, in Athens, on Oct. 9, 2014 / . , 9 , 2014 Sooc

Το παιχνίδι με τα "παρών" και τις απουσίες ανεξάρτητων βουλευτών με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή και η σύγκρουση Σαμαρά Τσίπρα. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Το πολιτικό ενδιαφέρον περιστρέφεται απόψε γύρω από τη σύγκρουση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στον απόηχο των δηλώσεων υπερ κυβέρνησης εθνικής ενότητας- ειδικού σκοπού και με ένα επικοινωνιακό-στρατηγικό παιχνίδι με τα “παρών” και τις απουσίες των ανεξάρτητων βουλευτών σε εξέλιξη, με στόχο τη δημιουργία κλίματος εν όψει της προεδρικής εκλογής.

Αρχικά, μετά την ανακοίνωση της απόφασης να ζητηθεί ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης κυβερνητικές πηγές αποσυνέδεαν τη διαδικασία αυτή από την προεδρική εκλογή, καθώς άλλωστε ήταν ξεκάθαρο πως το αποτέλεσμα θα απείχε μακράν από το στόχο των 180.

Στη συνέχεια ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι θέλησαν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι ανεξάρτητοι διαφόρων προελεύσεων (Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Κατερίνα Μάρκου, Γιάννης Κουράκος, Μίκα Ιατρίδη, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός) φέρονται είτε να προσανατολίζονται στο “παρών” ή την αποχή, είτε να καταψηφίζουν μεν, αλλά ανοίγοντας παράθυρο για στήριξη της κυβερνητικής πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο υπό προϋποθέσεις.

Το κυβερνητικό επιχείρημα εν προκειμένω είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν ενισχύεται μεν περαιτέρω, αλλά χάνει δυνάμεις το αντικυβερνητικό μπλοκ και μειώνονται τα περιθώρια συγκρότησης του μετώπου των 120, που θα μπορούσε να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή.

Είχε μεσολαβήσει και η επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη στη Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα την αύξηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στους 155 βουλευτές, η οποία αναπτέρωσε τις κυβερνητικές ελπίδες.

Η ανακίνηση όμως σεναρίων κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού, προφανώς χωρίς Σαμαρά- Βενιζέλο και μάλιστα από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και βουλευτές κεντροαριστερής ή αριστερής προέλευσης (όπως οι Θάνος Μωραϊτης, Νίκος Σηφουνάκης, Σπύρος Λυκούδης, Δημήτρης Κρεμαστινός) προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου και αγωνία σε βουλευτές της Ν.Δ, που φοβούνται ότι ο κυβερνητικός εταίρος θα αποδειχθεί ο αδύναμος κρίκος της δικομματικής.

“Η παρούσα κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα εκλογικής διαδικασίας, είναι απολύτως νόμιμη, έχει τη δεδηλωμένη μέσα στη Βουλή. Υπάρχει πρωθυπουργός, υπάρχει κυβέρνηση”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Φωτογραφία: Sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα