‘Βγάλτε τους φακέλους των επενδύσεων από τα συρτάρια’
Την επιτάχυνση της εκκίνησης ώριμων επενδυτικών σχεδίων, με σεβασμό στην εργασία, όπως χαρακτηριστικά είπε, ζήτησε από τους υπουργούς ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Μίλησε για θετικό μομέντουμ προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός
- 21 Ιουνίου 2017 13:16
Την απόφαση του Eurogroup υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και κάλεσε τους υπουργούς να εκμεταλλευθούν το θετικό πολιτικό και οικονομικό momentum, που όπως είπε υπάρχει πλέον, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη για τους πολλούς και την αντιμετώπιση της ανεργίας και της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων.
“Η διαπραγμάτευση μας έχει στερήσει πολιτικές δυνάμεις και πολιτικό χρόνο. Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Δεν υπάρχει καιρός για ξεκούραση και αδράνεια”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Έδωσε μάλιστα όχι μόνο ορίζοντα εξάντλησης της τετραετίας, αλλά θέλησε να δώσει και προοπτική νίκης στις επόμενες εκλογές.
“Από σήμερα εκκινεί για τη χώρα και την κυβέρνηση μία νέα περίοδος με ορίζοντα δύο ετών με την παρούσα εντολή και άλλων τεσσάρων με εντολή που θα διεκδικήσουμε στο τέλος της θητείας μας” είπε χαρακτηριστικά, ορίζοντας ως πρώτο μεγάλο σταθμό σε αυτή την πορεία την έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.
Υπενθύμισε δε στους υπουργούς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις έχοντας απέναντι του αρνητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και ένα αρνητικό μιντιακό περιβάλλον στην Ελλάδα και τους κάλεσε να αγνοήσουν το επικοινωνιακό περιβάλλον και να κάνουν αυτά που πρέπει.
Το πρώτο που πρέπει να κάνουν λοιπόν σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο κ.Τσίπρας οι υπουργοί είναι να ξεκολλήσουν επενδυτικά σχέδια από τη γραφειοκρατία, αλλά με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Προανήγγειλε επίσης περιφερειακά συνέδρια για την εκπόνηση σχεδίων δίκαιης ανάπτυξης ανά περιφέρεια αρχής γενομένης από τη Δυτική Μακεδονία, την κατάθεση μέσα στο καλοκαίρι και ψήφιση το Σεπτέμβριο του νομοσχεδίου για το νέο σχολείο και το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τόνισε επίσης ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια να πέσει φως σε σκοτεινές υποθέσεις του παρελθόντος και τον τρόπο που λειτουργούσε το “παλιό πολιτικό προσωπικό”, θέλοντας έτσι να διαχωρίσει το ΣΥΡΙΖΑ από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυρίως.
Σύντομα πρώτη ουσιαστική έξοδος στις αγορές
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε καταρχήν ότι η συμφωνία στο Eurogroup ικανοποιεί τους πολιτικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως, απαριθμώντας τέσσερις λόγους:
1. Υπήρξε ασαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος.
2. Έγινε αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης.
3. Εξασφαλίσθηκε δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης -ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.
4. -και πιο σημαντικό σύμφωνα με την αξιολόγηση του πρωθυπουργού: Επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση για ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και η έμπρακτη στήριξη των εταίρων για έξοδο στις αγορές.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε επίσης τις αντιδράσεις των αγορών ως αξιόπιστο κριτή της συμφωνίας, αλλά και ως λόγο αισιοδοξίας για τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές:
“Το αποτέλεσμα της συμφωνίας κρίνεται πέραν ημών από τους καθ ύλην αρμόδιους, δηλαδή από αυτούς που θα κληθούν σύντομα να εμπιστευθούν την ελληνική οικονομία. Να δούμε τις δικές τους αντιδράσεις: Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα σημείωσαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή της κρίσης με επιτόκιο 5,5% και αυτό αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο, ένα ποσοτικοποιημένο δείκτη εμπιστοσύνης. Μπορεί να επαληθεύσει κανείς αν λένε αλήθεια όλοι στην Ευρώπη που μιλούν για καλή συμφωνία ή ορισμένα ΜΜΕ εδώ και η αντιπολίτευση που λένε για αποτυχία”.
Προέβλεψε δε ότι: “Η καθοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί ώστε σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα με καλούς όρους για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, όχι εκβιαστικά και απόλυτα προστατευμένα όπως έγινε το 2014 αλλά ανοιχτά με όρους βιώσιμους και διατηρήσιμους”.
Τσίπρας σε υπουργούς: Προχωρήστε τις επενδύσεις, με σεβασμό στην εργασία
Ο πρωθυπουργός είπε πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το επενδυτικό ενδιαφέρον παίρνει τα χαρακτηριστικά κύματος και προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να δούμε ρυθμούς ανάπτυξης πιο υψηλούς απο ό,τι είχαμε εκτιμήσει, με θετικό αποτέλεσμα στη δημιουργία θέσεων εργασίας και με συνέπεια επίσης “να ξεχάσουμε τις αρνητικές αναφορές σε κόφτες καθώς η πορεία της οικονομίας εγγυάται την εκπλήρωση στόχων προγράμματος σε συνδυασμό με τη χρηστή διαχείριση που πρέπει να κάνουμε”.
Τόνισε επίσης ότι το momentum πρέπει να αξιοποιηθεί για να κατευθυνθεί με ορθό τρόπο η ανάπτυξη της οικονομίας με παρεμβάσεις υπέρ στρωμάτων και τάξεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση “και τις οποίες θέλουμε να εκπροσωπούμε και να στηρίξουμε”. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που θα ξεκινήσουν από τη Μακεδονία και θα συνεχιστούν μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος.
Ζήτησε επίσης με έμφαση από τους υπουργούς “να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για εκκίνηση ήδη ώριμων επενδυτικών σχεδίων χωρίς κωλυσιεργίες και γραφειοκρατικές υπερβολές. Να υπάρξει προσωπικό ενδιαφέρον κάθε υπουργού ώστε φάκελοι που βρίσκονται στα συρτάρια λόγω γραφειοκρατίας να ξεκολλήσουν. Να συγκρουστούμε όχι μόνο με τα μικροσυμφέροντα αλλά και με το φόβο απέναντι στην ευθύνη που επικρατέι στο δημόσιο”.
Ο κ.Τσίπρας υπογραμισε ωστόσο ότι “στόχος μας δεν είναι η άνεργη ανάπτυξη αλλά η δίκαιη ανάπτυξη” με επενδυτικά σχέδια που αυξάνουν την απασχόληση και ζήτησε οι υπουργοί να είναι άτεγκτοι σε εφαρμογή εργατικής νομοθεσίας.
Δήλωσε επίσης ότι άμεσα πρέπει “να βρεθεί και η βέλτιστη λύση στο μεγάλο θέμα των συμβασιούχων του ελληνικού δημοσίου, θέμα που δε δημιουργήθηκε επί ημερών μας, αλλά πρέπει να σταματήσει η απαράδεκτη συνθήκη ομηρίας για χιλιάδες εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες”.
Για τις υποθέσεις που ερευνώνται από Βουλή και Δικαιοσύνη
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις υποθέσεις που ερευνώνται από τη βουλή και τη Δικαιοσύνη:
“Είμαστε υποχρεωμένοι να μη συγκαλύψουμε τίποτα, να μην υποχωρήσουμε απέναντι σε δυνάμεις που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, που ξέπλυναν μαύρο χρήμα, είτε πρόκειται για την υπόθεση Siemens είτε για πιο πρόσφατες όπως η Novartis, τα εξοπλιστικά και το Ερρίκος Ντυνάν, που φέρνει στην επιφάνεια όλες τις σκοτεινές πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος. Εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν τα όρια της ανοχής όπως η άθλια υπόθεση του Noor1 με δύο τόνους ηρωίνης και μυστηριώδεις ταυτόχρονους θανάτους πολλών κρίσιμων μαρτύρων. Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της και της δικαιοκρατίας θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε η Δικαιοσύνη απερίσπαστη να εξετάσει αυτές τις υποθέσεις και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν”.
Καρφί στο καρφί για το Καστελόριζο
Εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση και στο Γιώργο Παπανδρέου που χθες μέσω twitter τον είχε καλέσει να πάνε στο Καστελόριζο, απαντώντας στο αρχικό καρφί του κ.Τσίπρα κατά τη συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά.
“Στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης έχουμε πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Στην περίοδο κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου χάθηκαν 543 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Την περίοδο κυβέρνησης Παπαδημου 93 χιλιάδες. Την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό Σαμαρά χάθηκαν 259 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και από το 2015 μέχρι σήμερα είχαμε θετικό ισοζύγιο 230 χιλιάδες θέσεις εργασίας”, ανέφερε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε:
“Προφανώς δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε όλο το χαμένο έδαφος της κρίσης, της καταστροφικής περιόδου 2010- 2015. Όμως είναι θράσος από ορισμένους να μας κουνάνε το δάχτυλο”.