Βγήκαν τα “δεξιά μαχαίρια” στην ΚΟ της ΝΔ- “Μην την πάθουμε σαν τον Μακρόν”

Διαβάζεται σε 9'
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Έντονη κριτική σε κεντρικές επιλογές της ηγεσίας Μητσοτάκη άσκησαν βουλευτές της ΝΔ. “Ουδείς έκανε μετάλλαξη”, είπε ο Κακλαμάνης. Καρφιά για εξυπηρέτηση συμφερόντων και βέλη κατά Σκέρτσου για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Η εσωκομματική νηνεμία, που κυριαρχούσε στη Νέα Δημοκρατία μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαταράχθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Το 28% ήχησε σαν καμπανάκι στους βουλευτές της ΝΔ και έφερε στην επιφάνεια αντιθέσεις και δυσαρέσκειες, που υπόβοσκαν εδώ και καιρό. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ανέμενε ότι θα δεχόταν κριτική και έτσι στην εισαγωγική του ομιλία επιχείρησε να χαράξει γραμμή άμυνας με επιχείρημα την αποφυγή της εσωστρέφειας. Αλλά και να απαντήσει εκ των προτέρων σε αιτήματα για επιστροφή στις ρίζες της ΝΔ ή για δεξιά στροφή.

Τα “δεξιά μαχαίριαβγήκαν όμως από τα θηκάρια, καθώς 50 βουλευτές ζήτησαν το λόγο και οι περισσότεροι δεν δίστασαν να γίνουν αιχμηροί. Πάντως κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για “δημιουργικό διάλογο σε ενωτικό κλίμα”. Επισήμαιναν δε ότι σε 3,5 ώρες συζήτησης είχαν μιλήσει 27 βουλευτές και ότι “σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, μιλάνε όλοι οι βουλευτές”.

Τελικά η συνεδρίαση της ΚΟ ολοκληρώθηκε μετά από 4,5 ώρες και μίλησαν 37 βουλευτές, καθώς αν και ο χρόνος που προβλεπόταν ήταν τρία λεπτά, αρκετοί μιλούσαν για επτά ή οκτώ λεπτά, αλλά δεν τους διέκοψε το προεδρείο, για να μην υπάρξουν διαμαρτυρίες πως τους κόβουν.

“Όλοι έκαναν διεύρυνση. Ουδείς έκανε μετάλλαξη”

Από τις πλέον αναμενόμενες τοποθετήσεις, αυτή του Νικήτα Κακλαμάνη, που έχει εκφράσει διαφωνίες και δημόσια και στον οποίο εμμέσως έσπευσε να απαντήσει εκ των προτέρων ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του ομιλία με τη φράση: “Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας – αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται.”

Ο κ. Κακλαμάνης ανταπάντησε στον πρωθυπουργό και στο επιχείρημα ότι η διεύρυνση (που πολλοί στην “παραδοσιακή” ΝΔ θεωρούν ως “πασοκοποίηση”) έφερε μεγάλες εκλογικές νίκες, λέγοντας ότι η παράταξη της ΝΔ έχει κερδίσει και μεγαλύτερες νίκες. “Όλοι έκαναν διεύρυνση. Και ο Κώστας Καραμανλής με το μεσαίο χώρο και ο πατέρας σας έκαναν αμφίπλευρη διεύρυνση. Αλλά ουδείς έκανε μετάλλαξη”, είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας στον πρωθυπουργό. 

Διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι: “Κάνατε πέντε ανασχηματισμούς και δεν έχετε αλλάξει ποτέ κανέναν εξωκοινοβουλευτικό. Αντιθέτως, τώρα είπατε ότι βάλατε βουλευτές, αλλά διώξατε βουλευτές για να βάλετε άλλους βουλευτές”.

Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε τέλος “να μη φύγουμε από την ιδεολογική μας ταυτότητα”, με τον κ.Μητσοτάκη να παίρνει το λόγο και να διαβεβαιώνει: “Δεν φεύγουμε ποτέ από αυτό. Το έχουμε ξαναπεί. Μένουμε στις αρχές και τις αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή”. Σημειωτέον μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός μίλησε σχεδόν δέκα λεπτά στην παρέμβαση του μετά την ομιλία Κακλαμάνη.

Πάντως ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Βλάχος, σχολίασε με νόημα ότι οι διευρύνσεις που είχαν γίνει κατά το παρελθόν είχαν μία διαφορά, καθώς όπως είπε: “Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε διεύρυνση ήρθε στη ΝΔ, αλλά με σταυρό, όχι κατευθείαν υπουργός.” 

Τα καρφιά για εξυπηρέτηση συμφερόντων

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η παρέμβαση του Μάριου Σαλμά, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κάρφωσε την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, δείχνοντας προς την προηγούμενη ηγεσία του Ανάπτυξης, αλλά αφήνοντας αιχμές και συνολικά. “Εμείς είμαστε με τους πολλούς. Ερχόμαστε από τα βάθη της φτώχειας. Οι ψηφοφόροι μας είναι λαϊκοί άνθρωποι”, είπε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, που είχε ζητήσει και με επιστολή προς τον κ.Μητσοτάκη τη σύγκληση της ΚΟ.

Ο πρωθυπουργός πήρε στο σημείο αυτό το λόγο και δήλωσε: “Δεν θα ανεχθώ αιχμές για το με ποιους είμαστε. Το 41% δεν το πήραμε επειδή είμαστε με τους λίγους”. Στο σημείο αυτό μάλιστα χειροκροτήθηκε.

Αιχμές κατά Σκέρτσου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Όπως αναμένετο άλλωστε, πολλοι βουλευτές αναφέρθηκαν στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θέτοντας ένα ταυτοτικό ζήτημα για τη ΝΔ. Ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καραόγλου, τόνισε ότι ακόμη και σήμερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι μεγάλο θέμα συζήτησης στο δεξιό χώρο και εκτίμησε ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο δε βουλευτής Μεσσηνίας (σαμαρικός) Μίλτος Χρυσομάλλης ήταν ένας εξ αυτών που φωτογράφισαν τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, λέγοντας: “Κάποιοι βγήκαν στο πάρτι για τα ομόφυλα ζευγάρια”. Ο κ. Χρυσομάλλης διερωτήθηκε επίσης τι σημαίνει το πάμε μπροστά και όχι δεξιά.

Ο βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, κάρφωσε συνεργάτες του πρωθυπουργού. “Κρινόμαστε στην κοινωνία και όχι στα excel”, δήλωσε. “Είναι λάθος να θεωρούμε ότι αν η ΝΔ γίνει λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι, αυτό είναι καλό”, είπε επίσης. Ενώ επανέλαβε πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι δεξιός.

Ο επίσης σαμαρικός βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσσης, σχολίασε: “Γελαγα όταν άκουγα υπουργούς να προβλέπουν ποσοστά της τάξεως του 35% και καταλάβαινα ότι δεν είχαν εικόνα. Γιατί εγώ που κυκλοφορούσα στον κόσμο είχα καταλάβει το ποσοστό. Οι πολίτες μου λένε μετά τον ανασχηματισμό, ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μήνυμα. Εάν δεν αλλάξουμε, το 26% – 30% θα είναι το ταβάνι μας”. 

“Μην την πάθουμε σαν τον Μακρόν”

Ζήτημα ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ έθεσε και ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Αναφέρθηκε στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών, σε καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις των αγροτών, στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών και επέστησε την προσοχή στο “γκρίζο” του εκλογικού χάρτη σε Ροδόπη και Ξάνθη. “Μήπως και εδώ αργήσαμε ή κάναμε κάτι λάθος;”, διερωτήθηκε ρητορικά.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε επίσης στο ποσοστό 20% που ψήφισε κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα. Υποστήριξε πάντως ότι είναι απλουστευτικό και επικίνδυνο να θεωρήσει κανείς τους ψηφοφόρους αυτούς ακροδεξιούς, εκτιμώντας ότι μπορεί να ξαναψηφίσουν ΝΔ στο μέλλον.

“Η Ακροδεξιά τελείωσε με την Χρυσή Αυγή. Δεν πρέπει να την αναστήσουμε, γιατί βολεύει σε κάποιους. Δέστε που οδηγήθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την ενίσχυση της ακροδεξιάς και την πολυδιάσπαση των παραδοσιακών κομμάτων.  Κινδυνεύει να τον καταπιεί η ιστορία με απίστευτες συνέπειες για τη Γαλλία και για την Ευρώπη”, σχολίασε επίσης ο κ. Στυλιανίδης.

Η αναφορά αυτή του κ.Στυλιανίδη προκάλεσε την τρίτη παρέμβαση του κ.Μητσοτάκη στη συνεδρίαση. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι: “Δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μακρόν. Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά. Εκείνος έχασε με 15 μονάδςε διαφορά. Η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα. Ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίστοιχο”. 

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε επίσης ότι: “Όταν λέμε μπροστά, εννοούμε μπροστά στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεχνάμε την ιδρυτική μας διακήρυξη”. 

Στη Γαλλία αναφέρθηκαν και άλλοι βουλευτές. Οπως ο βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε ότι μόνο κόμματα με ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα μπορούν να πείσουν και κάλεσε όλους να δουν τι γίνεται στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές.

Αλλά και ο κ. Χρυσομάλλης, σχολίασε: “Το πάμε μπροστά δεν ξέρω τι σημαίνει ως πολιτική κατεύθυνση και ιδεολογία. Αυτό που ξέρω είναι ότι και ο Μακρόν είχε το σύνθημα ‘πάμε μπροστά’ και από ό,τι βλέπω πάει στον πάτο.

“Πανε να γίνουν νέα λάθη με τον ΦΠΑ στον καφέ”

Αιχμηρός ήταν στην τοποθέτηση του και ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος. Για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, είπε ότι: “Σωστά έγινε, αλλά σε όσους αμφισβητούν τα κριτήρια ο έλεγχος να μην είναι δαμόκλειος σπάθη”. Επισήμανε δε ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το στεγαστικό. “Ψάχνετε και ξύνετε τον πάτο βαρελιού για 9.000 δάνεια, την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες αναξιοποίητα ακίνητα από σχολάζουσες κληρονομιές που έχουν περιέλθει στο κράτος”, είπε.

Για τους αγρότες σχολίασε ότι: “Έχουμε κάθε χρόνο το ίδιο ποσό να μοιράσουμε και κάθε χρόνο τα κάνουμε μούσκεμα”. Υποστήριξε επίσης ότι: “Δεν μας στοίχισε η ψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών αλλά το πριν και μετά, με το φανατισμό και τα φροντιστήρια στους βουλευτές”. 

Ο κ. Μπουκώρος προειδοποίησε επίσης ότι “πάνε να γίνουν νέα λάθη με τον ΦΠΑ στον καφέ”, σχολιάζοντας ότι παραμένει στο 24% στα καφενεία, καφετέριες κλπ, που έχουν τεράστια έξοδα. “Φορολογούμε τα διυλιστήρια για να δώσουμε βοήθημα στους συνταξιούχους και θα τους πάρουμε πίσω από τον καφέ που πίνουν στο καφενείο”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Άφησε αιχμές κατά Τσακλόγλου για τις συντάξεις χηρείας, λέγοντας ότι “Ζητά αχρεωστήτως καταβληθέντα από μικροσυνταξιούχους, ενώ η ευθύνη για την καθυστέρηση είναι δική του καθαρά. Αφορά 32.000 περιπτώσεις”. 

Ζήτησε δε διαφάνεια στις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία και “όχι πολιτικαντισμοί, αρμόδιοι υπουργοί να παίρνουν τηλέφωνα και να λένε ότι καθάρισαν”. Είπε τέλος στον πρωθυπουργό ότι: “Ορισμένοι υπουργοί είναι απρεπείς. Και εφόσον είναι μακριά από βουλευτές σκεφτείτε πόσο μακριά είναι από του πολίτες.”

Τα καρφιά Πλεύρη για υπουργούς που προστατεύουν την εικόνα τους

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, πάντως υπερασπίστηκε τη στρατηγική της διεύρυνσης αν και με αστερίσκους. Και εστίασε κυρίως σε διαχειριστικά θέματα, ενώ άφησε αιχμές για υπουργούς αλλά και βουλευτές που αποφεύγουν να βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα.

“Συμφωνώ με τη διεύρυνση αν και δεξιός. Αλλά πρέπει όσοι έρχονται να ενστερνίζονται τις αρχές της ΝΔ”, είπε ειδικότερα ο κ. Πλεύρης. Εκτίμησε δε ότι: “Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών μας κόστισε, αλλά κυρίως μας κόστισαν τα επινίκια”. 

Ο βουλευτής Α Αθήνας κατήγγειλε επίσης ότι:Κάποιοι υπουργοί δε βγαίνουν μπροστά. Κάποιοι βουλευτές κάνουν κριτική στα κανάλια και δεν έρχονται στη Βουλή.” Έφερε δε ως παράδειγμα αφωνίας υπουργών τα Τέμπη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης που δεν βγήκαν ποτέ καθώς “κάποιοι προστατεύουν την εικόνα τους”. 

Με την τοποθέτηση Πλεύρη όσον αφορά στην αφωνία υπουργών συμφώνησε μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι πήρε το μήνυμα- Έρχεται ανασχηματισμός και στο κράτος

Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του κλείνοντας τη μαραθώνια συνεδρίαση θέλησε να διαβεβαιώσει τους βουλευτές της ΝΔ ότι πήρε το μήνυμα, τουλάχιστον όσον αφορά διαχειριστικά και “τεχνικά” ζητήματα.

Επισήμανε ότι η ΚΟ της ΝΔ συνεδρίασε επί 4,5 ώρες, “όχι όπως στον ΣΥΡΙΖΑ”. Συμφώνησε μάλιστα με τον κ.Στυλιανίδη ότι οι βουλευτές πρέπει να τα λένε και στην ΚΟ και όχι μόνο στο εντευκτήριο της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι πήρε το μήνυμα και για τα παράπονα από Γενικούς Γραμματείς και προανήγγειλε ότι σύντομα θα γίνουν αλλαγές. Προανήγγειλε επίσης ότι θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους βουλευτές ανά 20άδες, για να γίνεται όπως είπε ουσιαστική συζήτηση. “Η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όλους”, τόνισε.

Σε διάλογο με δημοσιογράφους κατά την αναχώρηση του από τη Βουλή ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία εξαντλητική, αλλά ουσιαστική διαδικασία, που έγινε με καλή διάθεση. “Συζητήθηκαν όλα και ακουσα και πράγματα που δεν γνώριζα, είπε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα