Βήμα πίσω από την κυβέρνηση για το άρθρο – απειλή στην ΑΔΑΕ

Βήμα πίσω από την κυβέρνηση για το άρθρο – απειλή στην ΑΔΑΕ
Χρήστος Ράμμος ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλλάζει η διατύπωση που προβλέπει δίωξη των μελών των ανεξάρτητων αρχών για παραβίαση απορρήτου.

«Κάνει πίσω» η κυβέρνηση όσον αφορά το άρθρο σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που προβλέπει δίωξη μελών των ανεξάρτητων αρχών σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών. Θέση που από την αντιπολίτευση αποτιμήθηκε ως πλαίσιο επαπειλούμενης δίωξης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναμένεται να επιβεβαιωθούν το επόμενο διάστημα, από το επίμαχο άρθρο 43 θα απαλειφθεί η σχετική φράση περί «παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Έτσι η δίωξη των μελών των ανεξάρτητων αρχών θα μπορεί να γίνει μόνον σε περίπτωση που διαπιστωθεί δόλος στις αποφάσεις και τις δηλώσεις τους.

Στην ουσία η διάταξη που απομένει συνιστά ένα γενικευμένο ακαταδίωκτο για τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, στα πρότυπα διάταξης που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες αναφορικά με την επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών. Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση θεωρεί πως στην έννοια του «δόλου» περιλαμβάνεται και η σκόπιμη παραβίαση του απορρήτου, οπότε η ειδική αναφορά θεωρείται «εκ του περισσού». Δηλαδή στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπαναχωρεί από τον κατ’ ουσίαν στόχο να έχει σε καθεστώς συνεχούς πίεσης την ΑΔΑΕ.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα το επίμαχο άρθρο είχε δεχθεί την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, Θεόφιλος Ξανθόπουλος επισήμανε πως «Δεν έφτανε μόνο η στοχοποίηση και οι απειλές κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου.Δεν έφτανε μόνο η προσπάθεια απομάκρυνσης και του κ. Μενουδάκου της ΑΠΔΠΧ και του κ. Ράμμου της ΑΔΑΕ.Ο κ. Μητσοτάκης σε άσχετο νομοσχέδιο συμπεριέλαβε διάταξη που υποτίθεται ότι αφορά θέσπιση ενός ακόμα ακαταδίωκτου, αυτή τη φορά σε σχέση με συγκεκριμένες συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές και το προσωπικό τους. Όμως, τρέμοντας κάθε είδους αποκάλυψη για τη δράση τους στην υπόθεση των υποκλοπών, όχι τυχαία διατηρεί και επισείει ως απειλή τη δυνατότητα ποινικής δίωξης για πράξεις παραβίασης απορρήτου ακόμη κι αν όταν έχουν γίνει από αμέλεια».

Επίσης οι τομεάρχες Εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Ζαχαριάδης και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης επισήμαναν ότι «είναι ηλίου φαεινότερο ότι το καθεστώς Μητσοτάκη δεν συγχωρεί αυτούς που υπερασπίζονται τους θεσμούς και τη Δημοκρατία απέναντι στις εκτροπές του. Στην τελευταία νομοθετική του πρωτοβουλία, προτού οι πολίτες το στείλουν στο σπίτι του, αποφάσισε να αναβιώσει σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω στο μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς, στο κράτος των διώξεων και της τρομοκρατίας».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση στην Βουλή της Νάντιας Γιαννακοπούλου που επισήμανε ότι «ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές η κυβέρνηση έρχεται να στοχοποιήσει και πάλι τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, απειλώντας τους με ζητήματα απορρήτου. Δεν μας εκπλήσσει. Ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του»

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα