Βίντεο: Η αναφορά Κωνσταντοπούλου στη Siemens που εξόργισε τον Μητσοτάκη
Μετωπική Κωνσταντοπούλου- Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή με αφορμή τα προνόμια, αλλά και το γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. "Aρνούμαι ότι τα έχω πάρει από οποιονδήποτε, να ανακαλέσετε", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (Vids)
- 18 Μαρτίου 2015 18:00
Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή με πρωταγωνίστρια και πάλι την πρόεδρό της Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μετά την κόντρα της με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, συγκρούστηκε και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κ. Κωνσταντοπούλου καταφέρθηκε εναντίον της αντιπολίτευσης, εγκαλώντας την για εσκεμμένη διαστρέβλωση των επιλογών της -επικαλούμενη «ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ» και την αρχική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα προς τους βουλευτές του, όπου ο πρωθυπουργός «είπε πως τα πρώτα μας νομοσχέδια θα τα φέρουμε στη Βουλή, με ονομαστικές ψηφοφορίες που θα ζητήσουμε εμείς».
«Η έννοια να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, ήταν αυτή ακριβώς, να μην έχουμε Πόντιους Πιλάτους, που όταν τους ρωτάς αν ψηφίζουν το νομοσχέδιο, σου λένε πως “έχει τεθεί διαδικαστικό ζήτημα”» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου, φωτογραφίζοντας τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη.
Απέναντι στους υπαινιγμούς του κ. Μητσοτάκη ότι συμπεριλαμβάνει στη στρατηγική της και τη Χρυσή Αυγή, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε πως «με τη Χρυσή Αυγή έχω συγκρουσθεί ως μέλος των κινημάτων από θέση, έχω συγκρουστεί ως δικηγόρος- και μάλιστα οφείλατε να ξέρετε πως ακόμα και πριν από πέντε μέρες, υπήρχε δίκη στην οποία ήμουν αντίδικος με τον κ. Κασιδιάρη. Αυτές, λοιπόν, οι απόπειρες να δημιουργήσετε ταυτίσεις που επινόησε ο κ. Πρετεντέρης και ο κ. Λαζαρίδης, αποκαλύπτουν ποιοι νόες εξυφαίνουν αυτά τα σενάρια» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει αργότερα: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ, κι εσείς και η Χρυσή Αυγή είστε πολιτικοί αντίπαλοι. Δεν δυσκολεύομαι, ωστόσο, να διακρίνω τι είναι εκείνο που αφορά την πολιτική αντιπαράθεση και τι τη δημοκρατική λειτουργία».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε και αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκαλώντας τον πως κάνει χρήση του προνομίου που έχει ο πατέρας του να διατηρεί προσωπικό γραφείο εντός του Κοινοβουλίου.
«Πριν τέσσερα χρόνια, με δική μου πρωτοβουλία, ζητούσα να παραιτηθούμε των βουλευτικών μας αυτοκινήτων και των αποδοχών απ’ τις Επιτροπές» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε: «Μπορεί να μην ήσασταν καν στη Βουλή τότε- αλλά να είστε προσεκτικοί όταν μιλάτε για προνόμια. Οι πιο πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμερίστηκαν καν την άποψη του πρωθυπουργού να καταργηθούν τα βουλευτικά αυτοκίνητα- αλλά επειδή υπάρχει και η προσωπική διαδρομή του καθενός, να είστε προσεκτικοί».
«Είναι δικαίωμά σας να κάνετε καλύτερη χρήση των χώρων της Βουλής. Μάλλον εμπάθεια και μικρότητα δείχνει η τοποθέτησή σας, παρά διάθεση για υπερβάσεις που χρειάζεται η Βουλή», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
«Ας μην βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας σχετικά με τα προνόμια» παρενέβη ο προεδρεύων, Νικήτας Κακλαμάνης και ανέφερε: «Απ’ το 1990 δεν πήρα ποτέ αυτοκίνητο, αλλά πήγα και πήρα τώρα για να δώσω απάντηση στους λαϊκιστές!».
«Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που να τα πήρε απ’ τη Ζήμενς, ή να του έκανε δώρο η εταιρεία τηλεφωνικό κέντρο για το γραφείο του, ή που να ανέλαβε να κουβαλά ή να εισπράττει μαύρα χρήματα για την Ζήμενς» ανταπάντησε στον Κυρ. Μητσοτάκη η πρόεδρος της Βουλής.
«Αυτό που σας έχει ενοχλήσει, σήμερα, δεν είναι η ονομαστική ψηφοφορία, αλλά ο λογιστικός έλεγχος του χρέους- και θα δούμε ποιοί χρέωσαν ποιους, πώς αποτιμάται το χρέος σήμερα, ποιοι πήραν τα δάνεια, για ποιους σκοπούς και ποιοί πήραν τις συμβάσεις των μιζών» συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, για να επανέλθει στο ζήτημα του γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη:
«Και απ’ τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς που διατηρούν γραφείο στη Βουλή ζήτησα να αποχωρήσουν και να ελευθερώσουν αυτούς τους χώρους, για να έχουν χώρους οι βουλευτές να διαβάζουν τα νομοσχέδια. Οι απαντήσεις που έχω λάβει είναι του κ. Σημίτη -που υπενθυμίζει πως έχει υπάρξει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης και με θέτει προ των ευθυνών μου για την επιλογή μου να αλλάξει γραφείο-, του κ. Παπανδρέου -που δέχεται- και του κ. Μητσοτάκη -που επικαλείται την κοινοβουλευτική του ιστορία και μου ζητεί να αναθεωρήσω. Όλα αυτά καταδεικνύουν πως και μέσα στο Κοινοβούλιο έχουν δημιουργήσει κάποιοι βαρονικό καθεστώς που δεν συνάδει και προσάδει στη δημοκρατική λειτουργία».
«Λυπάμαι που πέσατε τόσο χαμηλά» αντέτεινε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Για τα ζητήματα που θέσατε έχω δώσει απαντήσεις επανειλημμένως, αρνούμαι όμως κατηγορίες πως έχω πάρει οτιδήποτε από οποιονδήποτε. Και εν πάση περιπτώσει, στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη» προσέθεσε και κατέληξε:
«Αν απολαμβάνει ένα προνόμιο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μετά από 60 χρόνια κοινοβουλευτικής διαδρομής, του το επιτρέπει ο Κανονισμός. Μπορώ να κάνω και εγώ προσωπικές αναφορές, αλλά δεν θα το κάνω, διότι οικογενειακή ευθύνη δεν υφίσταται».