Βολές Φίλη στην κυβέρνηση για το σόου στο Καστελόριζο

Βολές Φίλη στην κυβέρνηση για το σόου στο Καστελόριζο

Στηλίτευσε την επίσκεψη με ΑΝΕΛ - Χρυσή Αυγή. Κατήγγειλε «υπόκλιση» της κυβέρνησης στην Εκκλησία. Αιχμές και από Ξυδάκη

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, με προφανή αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, άσκησε ο Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής καταδικάζοντας την κοινή παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο και ξεκαθαρίζοντας ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη συγκρότηση κυβερνήσεων.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας επέκρινε την «επίσκεψη» στο Καστελόριζο αντιπαραβάλλοντάς την με τη στάση αξιών που επισήμανε ότι πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά ζητήματα. «Οι συνομιλίες στο Κυπριακό δεν είναι δυνατόν να πάμε μαζί με το… Καστελόριζο και εννοώ την πρόσφατη εμπειρία» είπε. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θέμα αλλά ουσιαστικά φωτογράφισε την αρνητική εικόνα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκαν τα ακριτικά νησιά συνοδευόμενοι από τον υπουργό Άμυνας και από χρυσαυγίτες βουλευτές. Ο κ. Φίλης προειδοποίησε μάλιστα με αφορμή το Κυπριακό ότι δεν πρέπει να υπάρχει «παλινδρόμηση σε εθνικιστικά στερεότυπα» και ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το Κυπριακό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε όμως σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού και για το θέμα του ανασχηματισμού κατηγορώντας τον ουσιαστικά ότι υπέκυψε στις πιέσεις της Εκκλησίας για την καρατόμησή του από το υπουργείο Παιδείας. «Είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε να αφήνουμε τη δυνατότητα σε εκκλησιαστικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία;» διερωτήθηκε ρητορικά αναφερόμενος στον ανασχηματισμό και στη διαμάχη με την Ιεραρχία για το περιεχόμενο των θρησκευτικών. Κατηγόρησε, μάλιστα, και την εκκλησιαστική εξουσία ότι ευθύνεται για την κρίση. «Είναι δυνατόν να αφήσουμε στο απυρόβλητο αυτής της δύσκολης μάχης εξουσίες οι οποίες ευθύνονται και αυτές για τη σημερινή κρίση όπως είναι η εκκλησιαστική εξουσία;» τόνισε ο κ. Φίλης.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, και το γεγονός ότι ο κ. Φίλης χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το «όχι» του ιταλικού λαού στο δημοψήφισμα Ρέντσι. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε «περήφανο» το ιταλικό «όχι» και το παραλλήλισε με το ελληνικό δημοψήφισμα.

Παράλληλα ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «σενάρια» όσα ακούγονται για πρόωρες εκλογές και σημείωσε ότι διακινούνται από όσους βιάζονται να ράψουν υπουργικά κουστούμια. Προειδοποίησε όσους βιάζονται ότι «τα κουστούμια τους θα παραμείνουν για πολύ καιρό στην γκαρνταρόμπα».

Χρειαζόμαστε ουσιώδη πατριωτισμό, όχι δημαγωγία και πατριδοκαπηλία

Αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου άφησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.

Αναφερόμενος στην επιθετικότητα του Ερντογάν στο Αιγαίο ο κ. Ξυδάκης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική στάση απαιτεί σοβαρότητα, νηφαλιότητα, σύνεση και “ουσιώδη πατριωτισμό”. «Ούτε δημαγωγία, ούτε πατριδοκαπηλία !» είπε ο κ. Ξυδάκης φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον υπουργό Άμυνας. «Η μεγάλη ιστορία μας χτυπά την πόρτα και δεν μπορούμε να κοκορευόμαστε δεξιά και αριστερά» συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάκης σε ανάλογο τόνο και μίλησε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για το Κυπριακό.

Ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε όμως και στις προτεραιότητες της πολιτείας εν μέσω κρίσης παραπέμποντας στο παράδειγμα της αλεπούς και του σκαντζόχοιρου που περιέγραφε ο αρχαίος ποιητής Αρχίλοχος. «Η αλεπού ξέρει πολλά πράγματα αλλά ο σκαντζόχοιρος ξέρει ένα μόνο και σπουδαίο. Η ιστορική συγκυρία απαιτεί από εμάς να είμαστε αλεπούδες σε όλον τον πρακτικό βίο, σε όλες τις πράξεις και τις κινήσεις μας, προσαρμοστικοί στην πραγματικότητα. Και να είμαστε σκαντζόχοιροι σε ένα μόνο πράγμα: στην ηθική στάση απέναντι στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Ξυδάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα